Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Majoritet för förbud mot nazistisk organisering

Foto: LISA MATTISSON EXP
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Sex av tio svenskar är positiva till att förbjuda nazistisk organisering. 

Det visar en undersökning gjord av Sifo på uppdrag av demokratinätverket Skiftet. 

Nazistiska Nordiska motståndsrörelsen har visat sin närvaro och stört ordningen under politikerveckan i Almedalen. 

Enligt en ny undersökning gjord av opinionsinstitutet Sifo på uppdrag av demokratinätverket Skiftet är 62 procent av svenskarma positiva till att stifta lagar för att förbjuda nazistiska organisationer. 17 procent är emot ett förbud. 

Kvinnor mer positiva till ett förbud 

Kvinnor är mer positiva än män till ett förbud. Bland kvinnor vill sju av tio att en lag mot nazistiska organisationer ska införas. Bland männen vill 54 ha ett förbud. 

81 procent av de som deltog i undersökningen instämmer helt eller delvis i påståendet att nazistiska organisationer är ett hot mot demokratin. 

Skiftet är ett nätverk som jobbar med demokratifrågor inom bland annat miljö, rättvisa och mänskliga rättigheter. 

"Åtta av tio anser att dessa organisationer hotar själva demokratin"

– Undersökningen visar att en rejäl majoritet av svenska folket stöder tanken på lagstiftning om ett förbud av nazistiska organisationer. Det är lätt att förstå när hela åtta av tio anser att dessa organisationer hotar själva demokratin, säger Robin Zachari, kanslichef på Skiftet. 

Under Almedalsveckan har Nordiska motståndsrörelsen fått tillstånd att hålla tal på torsdagen, fredagen och lördagen på Hamnplan i Visby. 

Moderaterna meddelade under sin dag i Almedalen att man vill förbjuda deltagande i extremistgrupper. 

SD-ledaren Jimmie Åkesson och civilminister Ardalan Shekarabi fick frågor om de vill se ett förbud av NMR när de frågades ut av Niklas Svensson på vår valscen. Båda är positiva till detta. 

LÄS MER: Allt om Almedalen 2018 

Missa inga nyheter från Almedalen – aktivera Expressens politik-pushar i din Expressen-app!

Här kan du anmäla dig till Almedalsbrevet – få Visbys snabbaste och bästa nyhetsbrev!

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.