”Ingen skattesänkning kan anställa en undersköterska”

Magdalena Andersson talar på Almedalsscenen.
Foto: Lisa Mattisson
Magdalena Andersson.
Foto: Lisa Mattisson

VISBY. Jobb, välfärd – och abortdebatt avhandlades i Magdalena Anderssons (S) tal i Almedalen.

Samtidigt delade hon ut en känga mot KD-ledaren Ebba Busch Thors utspel om borgerlig feminism.

– Vi ska vara väldigt vaksamma när högern nu återigen försöker tala om en ny feminism, säger finansministern.

Magdalena Andersson (S) fick än en gång ersätta Stefan Löfven (S) på Almedalsscenen, eftersom statsministern som bekant har valt bort politikerveckan i Almedalen. 

Finansministern inledde med att tala om de framsteg som gjordes i Sverige när hennes mammas generation växte upp, och levererade också en personlig berättelse om när hon som 15-åring gjorde praktik på ett hem för alkoholiserade män. 

– Det var en skolpraktik, men den gav mig insikter för livet, säger Magdalena Andersson.

Jobb och välfärd stod som väntat i fokus. Andersson talade också upp vikten av att få in nyanlända på arbetsmarknaden.

– Vi ska införa språkplikt och förbättra valideringen. Fortsätta bygga ut kunskapslyftet. De som står utanför arbetsmarknaden ska ta något av de 100 000 lediga jobb som finns.

Piken till Ebba Busch Thor

Under talet gick finansministern till hård attack mot M/KD-budgetens skattesänkningar, men undvek att tala om de hon själv skrivit under på i regeringsuppgörelsen med MP, C och L.

– Inte en enda skattesänkning kan utbilda eller anställa en undersköterska i hemtjänsten. Välfärd mot skattesänkningar består som konflikt i svensk politik.

Magdalena Andersson hann också nämna abortdebatten som blossade upp under slutet av EU-valrörelsen, och riktade sig mot KD-ledaren Ebba Busch Thors utspel om att det behövs en ”ny feminism”.

– Så länge det har funnits feminism har det funnits en så kallad ny feminism, och den har varit fel ute. Den har stått för motstånd mot särbeskattning, motstånd mot förskola åt alla, motstånd mot pappaledighet, motstånd mot abort.

Inför välfärdskommission

Tidigare under dagen presenterade hon och civilminister Ardalan Shekarabi (S) regeringens nya satsning på en välfärdskommission, där staten tillsammans med kommuner, regioner och fackförbund ska utreda möjligheterna att stärka välfärden, i en tid då allt fler lever längre.

Fram till 2026 krävs ett tillskott på 90 miljarder kronor för att upprätthålla dagens kvalitet inom välfärden, enligt finansdepartementet.

Men Ebba Busch Thor, som har vård som sin profilfråga, kallade S-utspelet för ”en ny pratgrupp” i en intervju på Expressens scen.

Mer välkomnande var Tobias Baudin, ordförande för fackförbundet Kommunal, som samtidigt säger att regeringen inte får ducka för pengafrågan när jätteinvesteringar behövs i välfärden. 

– Det är viktigt att det här inte blir en papperstiger, säger Baudin i ett pressmeddelande.

”Går över en gräns i svensk politik”

I Niklas Svenssons program ”Eftersnack” på Expressens scen fick Magdalena Andersson frågan om regeringen inte borde ha tagit initiativ till en välfärdskommission långt tidigare.

– Det skulle vara väldigt bekymmersamt om vi suttit på händerna fram till nyss. Men det har vi inte. Vi har vetat om att den här situationen skulle uppstå, och det är därför vi bland annat har amorterat av på statsskulden, svarar finansministern.

Finansministern fick också kommentera Busch Thors möte med Jimmie Åkesson.

– Det är problematiskt av flera skäl. Hon sa före valet att KD inte skulle ha samröre med Sverigedemokraterna. Medan vi i Socialdemokraterna har gjort vad vi sa före valet. Det tycker jag är bra, säger Magdalena Andersson.

– Sedan har Ebba Busch Thor gått över en gräns i svensk politik. I SD:s partiprogram talar man om ”nedärvd essens”, det innebär att man tycker att människor föds olika.

EXPRESSENS KARIN OLSSONS RETORIKBETYG PÅ TALET

Det är sällan vi hör finansministern så här personlig, hon som nästan gjort det till sitt signum att vara stram och strikt professionell. Här refererar hon till sin familj, vardagslivet och uppväxten. Andersson blickar också tillbaka i den socialdemokratiska historien, till ”Palmedalen”. Röstbehandlingen är säker och trygg. Tempot bra. Faktum är att hon är bättre än flera partiledare på just detta. Visst är det väl en framtida socialdemokratisk partiordförande och kanske till och med statsminister vi hör?

Statsvetaren Jenny Madestam om talet

Sparken på KD

Kristdemokraterna vill avfärda abortfrågan från dagordningen eftersom den skrämmer bort de nytillkomna väljarna. Det vet Socialdemokraterna som just därför vill hålla i frågan för att väljarna ska skrämmas.

I talet avhandlas jämställdhet och då med koppling till abortmotstånd. Också med den ”nya feminism” som Ebba Busch Thor talat om fick en passning. Som feministisk regering vill man inte för allt i livet att begreppet kapas.


Dammar av Göran Persson

Om partier har forna partiledare som kan verka förtroendeingivande så nämns de ofta i tal. Andersson gör en form av hyllning av Göran Persson och hans politiska arv, både genom att lyfta fram ”Det gröna folkhemmet” men också med den smått klassiska sägningen om att vara ”stolt men inte nöjd”.

Om Socialdemokraterna ska återuppta visionen om Det gröna folkhemmet måste detta fyllas med innehåll. Här finns potential för en berättelse men den kräver rejält med substans och frågan är när detta ska snickras fram.


Hitta något att prata om

I och med Januariavtalet är Socialdemokraterna bakbundna och kan varken föreslå vilka reformer som helst, eller säga vad som helst i ett tal. Då får man hitta på något ofarligt att prata om. Det gjorde Andersson och talade om ”kampen mot rofferiet” med hänvisning till skattesmitare. 

Rika som placerar pengar på små öar i utlandet är dock sannolikt inte vad väljarna ser som största samhällsutmaningen.

Samma sak gäller den nyhet som presenterades. Att tillsätta en utredning om framtidens välfärd är ett harmlöst förslag men likväl ett förslag.


Välfärd vs skattesänkning

Andersson sitter i en regering som sänker skatten. I talet tas upp att höstens val var en folkomröstning om välfärden, och att konflikten alltjämt handlar om socialdemokratisk välfärd kontra borgerliga skattesänkningar. 

Beskrivningen var oklok i valrörelsen och är det alltjämt. Det finns nämligen inget parti som är emot välfärd och då faller berättelsen platt. Däremot finns det idag ett socialdemokratiskt parti som gått med på att genomföra skattesänkningar.

Detta dilemma är svårt för Andersson och regeringen att förklara för sina väljare.

Tre korta

Entrén

Magdalena Andersson trotsade den vanliga ordningen att kliva på scen bakifrån. I stället hade hon suttit i publiken och väntat innan hon tågade upp på Almedalsscenen. Bredvid henne i publiken satt inrikesminister Mikael Damberg (S) och S-diplomaten Jan Eliasson. Kanske fick finansminister några sista kloka råd av kollegerna inför sitt stora tal?


Publiken

Trycket på Visby som var märkbart i början av Almedalsveckan har mattats av framåt fredagen. Socialdemokraterna i publiken fick dessutom kämpa mot vädergudarna - fredagen bjöd på kraftiga vindar och framåt kvällen iskallt duggregn. Trots kylan var det inte lika illa som exempelvis under V-ledaren Jonas Sjöstedts regniga tisdag.


Retoriken

Finansministern citerade poeten Sonja Åkesson om att ”bränna mina potatisar på spisen” i inledningen av sitt tal, och målade upp bilden av hårt vardagsslit under tidigare generationers bygge av den svenska modellen. Samma poet fick också runda av talet, efter en uppmaning till åhörarna att engagera sig i socialdemokratin.

– Innan vi skyndar hem igen, för att inte bränna vid potatisen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.