Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

M kräver indragna tolkar: ”Måste kunna svenska”

Partiet vill ställa hårdare krav på integration
”Det ska krävas godkända svenskkunskaper för permanent uppehållstillstånd och för medborgarskap i Sverige”, säger Ulf Kristersson.Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ulf Kristersson höll presskonferens i Almedalen.Foto: Lisa Mattisson

Godkända språkkunskaper för att få permanent uppehållstillstånd och indragen rätt till tolk. Det är två av åtgärderna i Moderaternas nya integrationspolitiska program, som Ulf Kristersson presenterade på måndagen.

– Vill man vara kvar i Sverige ska man kunna svenska, säger han.  

Moderaterna lägger under sin dag i Almedalen allt fokus på integrationen och invandringen.

Bland annat presenteras ett nytt ”språkprogram” i fem punkter som riktar sig till både barn och vuxna. 

Det handlar bland annat om obligatorisk språkförskola. Alla barn ska enligt förslaget ges 15 timmar obligatorisk språkförskola i veckan från tre års ålder. 

Partiet vill även se högra krav på deltagande i SFI (svenska för invandrare) och koppla godkända språkkunskaper till möjligheten att få både permanent uppehållstillstånd och medborgarskap. 

– Det ska krävas godkända svenskkunskaper för permanent uppehållstillstånd och för medborgarskap i Sverige, säger han. 

– Vill man vara kvar i Sverige ska man kunna svenska, fortsätter Ulf Kristersson.

Kristersson om gratis tolkning: ”Inte rimligt”

Partiet vill också kraftigt begränsa möjligheten att för statens räkning få hjälp av tolk eftersom det anses minska incitamenten att lära sig svenska. 

– Vid permanent uppehållstillstånd ska rätten till gratis tolkning upphöra. Vi tycker inte det är rimligt att man år efter år får gratis tolkning, säger Moderatledaren. 

Förslaget, som fått hård kritik på flera håll, skulle enligt Moderaterna också spara pengar. Systemet med tolkar kostar 2 miljarder om året. 

Temat för partiets dag i Almedalen är integrationen, och Moderatledaren kommer i kvällens tal också prata om behovet av sammanhållning i landet. 

I en intervju i Expressen som publicerades på söndagskvällen uttryckte Kristersson sitt stöd till Nyamko Sabuni efter hennes uppmärksammade och kritiserade utspel om att ”mångkultur inte är något att eftersträva. 

– Om mångkultur betyder att vi lever i olika universum i helt olika segregerade delar av Sverige och lever efter helt olika spelregler – då är det dåligt. Vi måste stå upp för de svenska värderingar som byggt Sverige starkt. Som gör att Sverige är Sverige. Jag tycker det var uppenbart att det var så hon menade, sa Kristersson. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.