Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Lööf om Löfvens livslust: "Söndra i alliansen"

Annie Lööf (C) säger att det inte blir något regeringssamarbete efter valet.Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Statsminister Stefan Löfven har flera gånger öppnat för ett regeringssamarbete med Centerpartiet.Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Statsminister Stefan Löfven (S) har flera gånger öppnat dörren för ett regeringssamarbete med Centerpartiet.

Men inför partiets dag i Almedalen ryter Annie Lööf ifrån – ordentligt.

– Stefan Löfvens livslust handlar om att härska och söndra i alliansen, säger Lööf.

När Centerpartiets partiledare Annie Lööf anlände till Visby för Almedalsveckan hade hon med sig skarpa besked till statsminister Stefan Löfven (S): Det blir inget regeringssamarbete efter valet.

– Stefan Löfvens livslust handlar om att härska och söndra i alliansen. Det har han gjort i sex års tid, det är ingenting nytt för Almedalsveckan. 

Trots att allianssamarbetet fått sig ett par törnar på sistone är Lööf övertygad om att de kommer gå till val ihop.

– Stefan Löfven har försökt sträcka ut handen varannan dag – och varannan dag slår han tillbaka. Och det här är ju en strategi för att Socialdemokraterna vill behålla sin makt. Jag driver inte politik för det, utan jag driver politik för förändring och då måste man samarbeta med partier som har liknande åsikter och värderingar som en själv. Det har jag och alliansen.

Löfven: "Har en uppgift"

När Stefan Löfven under sin Sverigeresa, just då på Hasslövarvet i Blekinge, konfronterades med den skarpa attacken från Centerpartiledaren Annie Lööf så valde han dock inte att gå i polemik.

– Den kommentaren bryr jag mig inte om överhuvudtaget. Vi har en uppgift, att när väljarna har gett oss ett valresultat så måste vi titta på det och fråga oss hur vi hanterar det på ett sätt så att Sverige kan styras. Då går det inte att sätta sig i ett dike och bara ropa på varandra.

Kritiken från Lööf om att Löfven sträcker ut handen för att sedan dra tillbaka den håller statsministern inte med om och räknar upp flera blocköverskridande överenskommelser.

– Nu har vi en bred energiöverenskommelse. Vi har slutit flera överenskommelser om försvaret. Vi har slutit överenskommelser om försvarsmaterielexport, om skola, om det finanspolitiska ramverket, och så vidare.