Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Löfven öppnar för blocköverskridande regering

Stefan Löfven. Foto: Sven Lindwall

ALMEDALEN. S-ledaren Stefan Löfven öppnar nu för en blocköverskridande regering efter valet nästa år.

Men när han i dag anlände till Visby för Almedalsveckan ville han fortfarande inte ge besked om hur en sådan regering skulle kunna se ut.

– Det finns mängder av lösningar på det, säger han.

Stefan Löfven anlände under eftermiddagen till Hotel Wisby, bara ett stenkast från Almedalen där han ska tala på söndag.

Ända sedan han valdes till partiledare för Socialdemokraterna har han avkrävts besked om vem han skulle vilja bilda regering med efter valet 2014. Lika länge har han utlovat ett besked "i god tid" före valet.

Nu öppnar Stefan Löfven för en blocköverskridande regeringslösning.

– Jag ställer inte upp på det där spelet att nu ska det blocket vara där och det blocket där. Väljarna måste få rösta och när väljarna har röstat då vet vi vad vi har att agera utifrån, säger han.

Ett besked om regeringsfrågan kommer, lovar Stefan Löfven. Men inte nödvändigtvis ett klart besked.

– Det behöver inte innebära att man då börjar prata om den och den eller dom och dom, säger han och konstaterar att det finns mängder av lösningar för hur en S-ledd regering skulle kunna se ut.

– Väljarna röstar på ett parti, inte ett block, säger han.

I onsdags upprepade statsminister Fredrik Reinfeldt sitt krav på att Stefan Löfven - precis som han själv - lovar att lägga ner sina röster i statsministeromröstningen efter valet, till förmån för det största blocket. Allt för att blockera Sverigedemokraternas inflytande.

Stefan Löfven är kallsinnig till erbjudandet.

– Det Fredrik Reinfeldt gör är att han försöker tricksa till det med själva regeringsbildningen, att det är då vi ska lägga ner röster och låta den andre komma fram. Men det är inte bara där det avgörs. Det är en sak att komma till regeringsmakt men det är en annan sak att kunna regera, säger han.

Moderatledaren kritiserade i onsdags också Stefan Löfven för att han är "tyst" och "pinsam" i frågan om Sverigedemokraterna.

– Han var pinsam. Han bluffar ju. Jag har varit väldigt tydlig när det gäller Sverigedemokraterna. Det var jag som sade till när han försökte "sträcka ut sin hand" om Sverigedemokraterna. Jag har sagt att vi ska se till att Sverigedemokraterna inte ska ha någon vågmästarroll i Sveriges riksdag. Men det Fredrik Reinfeldt vill, det han erbjuder, det är just det, säger Stefan Löfven i dag.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!