Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Löfven om nazisterna: ”Det kokar inom mig”

”Vänner, det har kokat inom mig, när jag sett nazister här i Visby”, sa Stefan Löfven i sitt tal. Foto: VILHELM STOKSTAD/TT / TT NYHETSBYRÅN

När Stefan Löfven ställde sig på scenen i Almedalen kom en stor del att handla om de nazister som är på plats – men också om pensionärerna, som varit Socialdemokraternas huvudnummer under dagen.

– I Sverige håller man klaffen när någon annan pratar, sa Stefan Löfven på presskonferensen han höll på äldreboendet i Roma på torsdagen, ett par timmar innan kvällens tal, och syftade till nazisterna som stört Annie Lööfs tal dagen innan.

Han berättade också att han skickat ett sms till Annie Lööf efter talet för att visa sitt stöd.

Löfven om NMR: ”Det kokar inom mig”

När talet började inledde Stefan Löfven det genom att just prata om nazisterna, som han befarat skulle kunna störa även under hans tal. Men denna gång störde de inte, även om de förvisso var på plats på gräsmattan. 

– Det kokar inom mig när jag hör att nazister är i Almedalen. När kvinnor attackeras för att de har regnbågsflaggor, sa han om nazisterna som attackerade en kvinna i Almedalen dagen innan, sa Löfven.

 

LÄS MER: Allt om Almedalen 2018 

 

NMR-anhängare under Stefan Löfvens tal i Almedalen. Foto: Lisa Mattisson exp
Stefan Löfven och publiken. Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

– Vänner, det har kokat inom mig, när jag sett nazister här i Visby i Almedalen som hotar RFSL Ungdom så att de inte vill vara här, och som attackerar kvinnor som bär regnbågsflaggor. De har inte här att göra. Det här ett demokratiforum, sa han och fortsatte:

– Sverige utmanas av extremistiska krafter. Men då som nu vet vi: Det går inte sönder, om vi håller ihop! Det är därför jag är besjälad av att bygga ett starkare samhälle. - Stefan Löfven.

Det möttes jubel och enorma applåder.

Foto: Lisa Mattisson exp

Löfven: ”Jag blev bortlämnad som barn”

Under talet skrev den tidigare S-toppen Veronica Palm på Twitter: ”Helt objektivt: Jävlar så bra han är Stefan Löfven”.

Han fortsatte med att säga att inget barn föds att hata – utan att det dessvärre är något man kanske lär sig under livet, och berättade om den egna uppväxten:

– Jag blev bortlämnad som barn. Jag blev fosterbarn. Det hade kunnat finnas tusen sätt som mitt liv kunnat gå fel. Men jag fick växa upp i gemenskap, i trygghet. I en familj som älskade mig och som inte räknade ut mig. Det ger frihet, och svårare att hata.

Det ledde in på det Socialdemokraterna sagt att valet ska handla om: välfärden. Något han upprepade flera gånger under valet. 

”Jag blev bortlämnad som barn. Jag blev fosterbarn. Det hade kunnat finnas tusen sätt som mitt liv kunnat gå fel. Men jag fick växa upp i gemenskap, i trygghet”, säger Stefan Löfven. Foto: VILHELM STOKSTAD/TT / TT NYHETSBYRÅN

– Nu vill vi anställa ännu fler lärare, ännu fler specialpedagoger. Stärka studieron och elevhälsan. Investera 6 miljarder för att lyfta de skolor som behöver det som mest. Och se till att alla de här nya resurserna går till barnens bildning, inte bolagets vinst.

”Pensionärerna är krutpaket”

Men landets pensionärer blev huvudnumret, vilket knappast var en slump med anledning av placeringen för presskonferensen tidigare under dagen, som ju alltså var på ett äldreboende och där nyheten som presenterades handlade om att man som pensionär tids nog ska få 70 procent av ens slutlön i pension. Efter pressträffen vandrade Löfven runt på boendet och avslutade sedan med en fika med personalen i boendets trädgårdspaviljong.

– Det är många av pensionärerna nu som raderar ut bilden av pensionärer som gamla och skröpliga. De är krutpaket. 

”Vårt samhälle ska aldrig acceptera fattigpensionärer som ett faktum”, sa Stefan Löfven i sitt tal. Foto: VILHELM STOKSTAD/TT / TT NYHETSBYRÅN

– Vårt samhälle ska aldrig acceptera fattigpensionärer som ett faktum. Därför har vi höjt de ekonomiska stöden, och steg för steg avskaffar vi den omoraliska skillnaden i beskattning mellan lön och pension.

Expressens kulturchef Karin Olsson sätter getingbetyg på Stefan Löfvens tal

Sällan har jag hört Stefan Löfven så emotionell som i sitt kanske sista tal i Almedalen. Rösten är bitvis tydligt påverkad av känsla, men den bär. Talet är enkelt, kristallklart och flera gånger starkt berörande. Inget öga är torrt när statsministern berättar om hur mamman jobbade extra för att skaffa en bokhylla åt familjen. Till skillnad från rektorn som stängt skolbiblioteket för att öka vinsten. Det är ett tal om bildning, frihet och jämlikhet, med credot "vi håller ihop". Arbetarrörelse classic. Denna kväll överträffade Stefan Löfven sig själv.

 

Missa inga nyheter från Almedalen – aktivera Expressens politik-pushar i din Expressen-app!

Här kan du anmäla dig till Almedalsbrevet – få Visbys snabbaste och bästa nyhetsbrev!