Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Löfven: ”Man kan inte lägga allt för mycket på sig själv”

Statsminister Stefan Löfven stiger av bussen i värmländska Munkfors.Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Stefan Löfven.Foto: JOHAN VALKONEN/STELLA PICTURES

GRUMS. Flygskam, klimatångest, köpstopp, vegetariska vardagar.

Statsminister Stefan Löfven (S) har själv dragit ner på köttet, men menar att ”man kan inte lägga allt på sig själv”.

– Det här är ett samhällsbygge, det här är något vi gör gemensamt.

Stefan Löfven befinner sig på Sverigeturné – han har som bekant valt bort Almedalsveckan i år – och Expressen fångar honom i värmländska bruksorten Grums.

Om den viktiga klimatfrågan säger han:

– Jag tycker att det är viktigt att man tänker efter vad man kan göra själv, men den här omställningen måste göras gemensamt. Där kan man inte lägga allt på sig själv. Det kommer inte att fungera.

Har det blivit för mycket fokus på individen och individens ansvar?

– Det är också viktigt, men det får inte vara så att det blir ett ok som känns jättetungt och som något man inte kommer att klara. Det är vår uppgift att se till från teknikens sida att det finns det här stödet och att vi hjälps åt.

Äter mindre kött

Vad gör du själv, i det privata? Har du förändrat något?

– Jag har sedan några år tillbaka bestämt mig för att äta mindre kött. Bara i skillnaden mellan nötkött och kycklingkött utsläppsmässigt kan man göra mycket. Jag äter fortfarande kött, det är inte så att jag har slutat, men jag äter mindre.

Ena dagen är det dåligt för klimatet att ha tygkasse, nästa dag varnas det för cypriotisk halloumi. Kan du förstå om en del känner en stress, att det är mycket att hålla reda på?

– De allra flesta vill ju göra rätt – frågan är hur kan man hjälpa folk att göra det? Allt för mycket pekpinnar med exakt vad man ska göra är kanske inte rätt, om det dessutom sedan visar sig att det var fel.

”Måste göra klimatomställning”

Dina statsråd Anders Ygeman och Ibrahim Baylan värjde sig mot ordet ”klimatnödläge”, vilket de menar att det inte är, medan EU-ministern Hans Dahlgren tyckte det var en bra beskrivning av situationen. Vad tycker du?

– Oavsett vilket ord man använder – vi måste verkligen ta och göra en klimatomställning. Så att man får upp allvaret i det. Sedan kan det vara ord som får det att låta som att man tror att man inte kan göra något åt det – den gränsen får vi inte heller passera.

Tycker du – som vissa debattörer – att svenska folket får vara beredda på lite lägre tillväxt för att vi ska nå de tuffa klimatmålen?

– Där ser jag inte ett samband. Det finns inget som säger att en cirkulär, grön ekonomi inte innebär tillväxt. Här kommer det att finnas ny teknik och nya jobb, säger Stefan Löfven och fortsätter:

– Det kommer nya produkter, nya tjänster, nya arbetsmetoder och nya affärsmodeller som ska peka i den här riktningen. Det här är den nya tillväxten, den hållbara tillväxten. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.