Löfven: Blockpolitiken är SD:s bästa vän

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Stefan Löfven.
Foto: Christian Örnberg

ALMEDALEN. När omröstningarna i riksdagen blir en strid mellan alliansen och de rödgröna partierna väljer Sverigedemokraterna i nästan nio fall av tio att stötta Fredrik Reinfeldt.

– Blockpolitiken är SD:s bästa vän, säger Stefan Löfven och efterlyser ett större samarbete över blockgränserna.

Expressen har tagit del av en helt färsk rapport från riksdagens utredningstjänst, RUT, som har gjorts på uppdrag av Socialdemokraterna.

Under det gångna riksdagsåret har riksdagen genomfört 690 huvudvoteringar. RUT-rapporten visar att SD mer än hälften av de gångerna röstade på det förslag som stöddes av allianspartierna.

Men när riksdagen varit delad mellan två alternativ - där regeringen står på ena sidan och S, V och MP gemensamt på den andra - har Sverigedemokraterna makten att fälla regeringen.

Den vågmästarchansen har SD-ledamöterna ändå inte tagit vid särskilt många tillfällen.

De 139 gånger det hände röstade SD 118 gånger, 84,9 procent av omröstningarna, enligt regeringens linje.

– Blockpolitiken är SD:s bästa vän. Om vi ska lyckas förhindra att ett rasistiskt parti får inflytande i riksdagen måste vi andra partier samarbeta konstruktivt över blockgränserna, säger Stefan Löfven.

Bara vid nio tillfällen, 6,4 procent av omröstningarna, valde SD att stötta det rödgröna förslaget på samma sätt.

Moderaternas partisekreterare Kent Persson menar att Sverigedemokraternas agerande i de allra flesta fall inte spelar någon roll när riksdagen går till omröstning.

– Alliansregeringens förslag vinner så länge som samtliga fyra oppositionspartier inte är överens om ett motförslag, säger han och fortsätter:

– Som största oppositionsparti har därför Socialdemokraterna ett ansvar för hur stort inflytande SD får riksdagen.

Fredrik Reinfeldt har med högt tonläge krävt att Stefan Löfven tydligt ställer upp på ett löfte om att vid statsministeromröstningen efter valet nästa år lägga ner sina röster till förmån för det block som samlat starkast stöd.

Men S-ledaren underkänner det upplägget.

– Reinfeldts plan för att stoppa SD räcker inte. Han begränsar den till en fråga om regeringsunderlag. Att SD inte kommer att ha något inflytande i regeringsbildningen är en ren självklarhet och inget att skryta om. Men det finns en berättigad oro för att de får inflytande i riksdagen. Det bästa sättet att förhindra det är att de icke-rasistiska partierna samarbetar, säger Stefan Löfven.

FAKTA

Sverigedemokraternas röster då Alliansen röstade för ett alternativ och S, MP och V röstade för ett annat alternativ vid huvudvoteringar riksmötet 2012/13

SD röstade som...

M, FP, C och KD: 118 (84,3 %)

S, MP och V: 9 (6,4 %)

Avstod: 13 (9,3 %)

Källa: Riksdagens utredningstjänst

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.