Sverigedemokraternas kommunikationschef Joakim Wallerstein berättar att partiet skrivit ett flerårigt avtal med ägaren till "LO-borgen" på Hamnplan 5. Foto: PER LARSSON / TT / TT NYHETSBYRÅNSverigedemokraternas kommunikationschef Joakim Wallerstein berättar att partiet skrivit ett flerårigt avtal med ägaren till "LO-borgen" på Hamnplan 5. Foto: PER LARSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
Sverigedemokraternas kommunikationschef Joakim Wallerstein berättar att partiet skrivit ett flerårigt avtal med ägaren till "LO-borgen" på Hamnplan 5.  Foto: PER LARSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
Här på Hamnplan 5 planerar Sverigedemokraterna att hålla presskonferenser och öppna nattklubb under Almedalsveckan. Foto: AXEL ÖBERGHär på Hamnplan 5 planerar Sverigedemokraterna att hålla presskonferenser och öppna nattklubb under Almedalsveckan. Foto: AXEL ÖBERG
Här på Hamnplan 5 planerar Sverigedemokraterna att hålla presskonferenser och öppna nattklubb under Almedalsveckan.  Foto: AXEL ÖBERG
LO:s pressekreterare Emilia Winberg säger att hon inte har några "känslomässiga band" till LO:s tidigare högkvarteret i Visby – som nu övertagits av SD.LO:s pressekreterare Emilia Winberg säger att hon inte har några "känslomässiga band" till LO:s tidigare högkvarteret i Visby – som nu övertagits av SD.
LO:s pressekreterare Emilia Winberg säger att hon inte har några "känslomässiga band" till LO:s tidigare högkvarteret i Visby – som nu övertagits av SD.

"LO-borgen" blir SD:s högkvarter i Almedalen

Publicerad

Sverigedemokraterna tar över "LO-borgen" på Hamnplan 5 i Almedalen – och öppnar nattklubb. 

Partiet slog till blixtsnabbt när Landsorganisationen tvekade, och har nu tecknat ett flerårigt avtal. 

– Vi frågade ägaren, och de ville hyra ut till oss, säger Sverigedemokraternas kommunikationschef Joakim Wallerstein. 

När Stefan Löfven avstår Almedalen väljer Sverigedemokraterna att miljonsatsa. 

Expressen kan i dag berätta att partiet tagit över "LO-borgen" på Hamnplan 5 – en plats som Landsorganisationen haft de senaste tolv åren. 

Enligt LO:s presskommunikatör Emilia Winberg bytte restaurangen ägare i vintras och en nya ägaren saknade kollektivavtal.

– Det är A och O för oss. Vi kan inte samarbeta med företag som inte har kollektivavtal, säger Winberg

En tid senare tecknade ägaren kollektivavtal – men då var det för sent för LO.

SD hyr fastigheten i flera år

Sverigedemokraterna hade då redan skrivit ett flerårigt avtal. 

– Jag vet inte om man kan kalla det för kupp. Vi frågade ägaren, och de ville hyra ut till oss, säger Sverigedemokraternas kommunikationschef Joakim Wallerstein. 

Han vill inte berätta hur mycket partiet betalar i hyra, men konstaterar att  det satsas miljonbelopp på Almedalen under det här året. 

– Vi räknar mellan att det kommer mellan 300 och 500 sverigedemokrater till Almedalen i år. Så för att vara ett så stort event är det ganska billigt. 

Enligt Wallerstein kommer partiledaren Jimmie Åkesson, som framträder på Almedalenscenen på fredag kväll, att hålla presskonferens på Hamnplan 5. Där blir det också matservering dagtid och nattklubb mellan 20.30 och 03.00 varje dag. 

Enligt uppgifter till Expressen ska partiet också ha anlitat en dokusåpakändis som ska stå i baren och servera drinkar under veckan.

Sänder webb-tv från SD-högkvarteret

I morgon planerar partiledningen att presentera sin stora kyrkovalskampanj just på Hamnplan 5. Därifrån sänds också webb-tv-programmet "Bylund och Bieler" med riksdagsledamöterna Linus Bylund och Paula Bieler. 

Sverigedemokraterna arrangerar också egna försnack och eftersnack i samband med partiledartalen på Almedalenscenen. 

Emilia Winberg på LO är inte särskilt besviken över att "LO-borgen" nu på Sverigedemokraternas högkvarter under Almedalsveckan. 

– Jag har egentligen inga kommentarer till det. Ägarna får väl hyra ut till vem de vill, och vi har inga känslomässiga band till den här lokalen. 

Hon konstaterar samtidigt att LO erbjudits – och accepterat – en annan lokal, på Cramérgatan 2. 

– Den nya lokalen är bättre än den gamla, absolut, hävdar hon. 

Temat för LO:s satsning i Almedalen i år är den växande ojämlikheten och villkoren för Sveriges löntagare. 

Här kan du följa Expressen under Almedalsveckan: 

https://www.instagram.com/p/BWEy_iVhd9H/?taken-by=expressenpolitik
Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag

Senaste nytt
MEST LÄST I DAG