LO-basen går hårt åt M:s jobbpolitik

LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson gick hårt åt Moderaternas Kent Persson i "Morgon i Almedalen".

Karl-Petter Thorwaldsson går här hårt åt Moderaternas Kent Persson.

Under Expressen TV:s direktsända program "Morgon i Almedalen" ifrågasatte LO-basen regeringens jobbpolitik.

– Om man är nöjd med 8 procents arbetslöshet så visar du att det är dags för regeringsskifte, sa Thorwaldsson.

Moderaternas partisekreterare Kent Persson intervjuades under Expressens livesändning "Morgon i Almedalen". Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund har under Almedalsveckan uttalat sig positivt om ett femte jobbskatteavdrag, och Kent Persson delade den uppfattningen.

– Det är viktigt att vi fortsätter sänka skatten för låg- och medelinkomsttagarna. Trots flera skattesänkningar riktade till den gruppen har småbarnsföräldrar det fortfarande svårt att gå ihop, säger Kent Persson.

I dag skriver Svenska Dagbladet att flera ekonomer vill se ett slopat överskottsmål, något som skulle kunna ge en öppning för ett femte jobbskatteavdrag.

Men någon sådan öppning lämnade inte Kent Persson nu.

– Jag välkomnar deras förslag och hoppas också att det finns utrymme i budgeten, det är viktigt att hålla ordning på ekonomin. Bara den som håller ordning och reda på ekonomin kan värna välfärden.

– Överskottsmålet har tjänat Sverige väl. Vi är ett av få länder i Europa som faktiskt kan lägga fram budgetar med reformer, både för att få fler jobb och för att utveckla välfärden.

LO-basen till angrepp

Även LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson var på plats under Expressens direktsända morgonsändning från Almedalen och han gick till hårt och tufft angrepp mot Kent Persson - inte minst när det gäller jobbfrågan och arbetslösheten.

– Om man är nöjd med över 8 procents arbetslöshet så visar du verkligen att det är dags för regeringsskifte. Är man nöjd med 400 000 arbetslösa har det gått för långt, sa han under sändningen.

Kent Persson fick fullt upp med att försvara sig mot LO-basen.

– Jag tror att vi båda är överens om att vi inte är nöjda med det. Jag ville sätta långtidsarbetslösheten i perspektiv, vi har den lägsta långtidsarbetslösheten i Europa. Det borde du också vara nöjd med.

– Vägen framåt måste handla om att satsa på företagen och framför allt småföretagen, de måste få bättre förutsättningar för att anställa, sa Kent Persson.

"Tar opinionsläget på allvar"

Kristdemokratraterna och Centerpartiet har den senaste tiden brottats med dåliga opinionssiffror och balanserat på 4-procentslinan till riksdagen. Skulle partierna tappa riksdagsplatserna skulle det bli ett enormt hårt slag mot det största regerings- och allianspartiet Moderaterna.

– Vi tar opinionsläget på allvar, men det är över ett år kvar till valet och sittande regeringar pressas hårt. Sen är inte det samma sak som valresultatet, säger Kent Persson.

Kent Persson fick också frågan om KD:s lyftning av ett femte jobbskatteavdrag under veckan leder till att allianspartierna kannibaliserar på varandra. Det anser han dock inte.

– Inte alls, vi är fyra partiet som samarbetar och vi är bra på att ge alla utrymme för viktiga frågor. Jag ser inget problem med att vi är flera partiet i alliansen som vill sänka skatterna för de som arbetar.

Reinfeldt talar i kväll

Statsminister Fredrik Reinfeldt håller sitt tal i kväll och fokus kommer att ligga på jobben, spår Kent Persson.

– Vårt fokus den här dagen är jobben, så jag är ganska säker på att det blir fokus på jobben i dag.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.