Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

M anklagar Liberalerna för att ljuga i krisbrevet

L:s partisekreterare Maria Arnholm ber om ursäkt för den senaste veckans tumult inom alliansen.
Foto: ANDERS WIKLUND / TT / TT NYHETSBYRÅN
Jimmie Åkesson (SD).
Foto: FREDRIK PERSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ulf Kristersson (M) talade under Almedalens första dag i Visby.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
1 / 9

VISBY. I ett internt krisbrev från Liberalernas partisekreterare Maria Arnholm går partiledningen hårt åt Moderaterna och ber om ursäkt för allianshaveriet, kan Expressen nu avslöja.

Det hävdas samtidigt att utspelet egentligen skulle ha kommit i Almedalen – men det är en lögn, enligt Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer. 

I själva verket gjordes utspelet redan den 21 juni, men Sveriges radio höll på nyheten i åtta dagar. 

I krisbrevet från Liberalernas partisekreterare Maria Arnholm  – som skickades under söndagen – ger hon sin  bild av haveriet som fått ledande alliansföreträdare att dödförklara samarbetet.

Utspelet som kom via Sveriges radio och SVT på torsdagen förra veckan skulle egentligen ha gjorts i Almedalen, enligt Arnholm. 

”Planen var att de diskussioner som hittills ägt rum, skulle informeras och förankras i respektive parti för att sedan presenteras i mitten av nästa vecka. Istället läckte nyheten och presenterades på ett sätt som fick det att verka som att Alliansen har börjat förhandla med SD. Det har väckt frågor om var Alliansen står i förhållande till SD, och om hur Alliansen ska kunna samarbeta överhuvudtaget”, skriver Maria Arnholm. 

Men det är en lögn, hävdar Moderaterna. 

Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer.
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Partisekreteraren Gunnar Strömmer avslöjar på måndagseftermiddagen för Expressen att utspelet var väl planerat och att det gjordes helt enligt den plan som allianspartiernas gruppledare kommit överens om. 

Redan den 21 juni bandade Sveriges Radios Ekot intervjuer med gruppledarna där de berättade om planerna.

Men utspelet sändes först åtta dagar senare, den 29 juni. 

– De uppgifter som förs fram nu stämmer inte, säger Gunnar Strömmer, om Maria Arnholms brev. 

– Lanseringen av förslaget skedde helt enligt den plan som alla stod bakom. För den som lyssnar på Ekots inslag är det uppenbart att gruppledarna beskriver uppgörelsen på samma sätt. 

”Ett stort misslyckande”

Liberalernas partisekreterare Maria Arnholm.
Foto: SVEN LINDWALL

I Liberalernas interna krisbrev beklagar Maria Arnholm utvecklingen de senaste dagarna:

”Det är ett stort misslyckande när det blir svårt och jobbigt att vara Liberal i en tid när vi alla behöver få vara stolta och offensiva valarbetare. Idag vill jag därför skriva ett extra partisekreterarbrev, efter några dygn som har präglats av politisk röra, oklara konflikter och motstridiga uppgifter”, skriver hon.

Partisekreteraren erkänner sedan sina egna misstag. 

”Vår interna kommunikation har tagit för lång tid och den har inte svarat på alla frågor. Jag vet att det har varit jobbiga dagar för alla, och jag är så ledsen för det.”

Hon konstaterar också: 

”Vi borde ha förstått att diskussionerna kunde läcka och varit bättre förberedda.”

Arnholm: "Inget annat än en katastrof"

I brevet skriver Maria Arnholm också att Sverigedemokraterna är Liberalernas huvudmotståndare inför valet den 9 september. 

”Det är ett parti som existerar för att motarbeta allt det som är kärnan i liberalismen: människors lika värde, individens frihet, kunskap, förnuftstro och en positiv syn på utveckling och möjligheter. Att ett sådant parti kan bli Sveriges största eller näst största parti efter valet – det är inget annat än en katastrof.”

Maria Arnholm konstaterar att det är Liberalernas skyldighet att ”förhindra den katastrofen”.

Så landade utspelet om ordförandeposter fel

I brevet ger hon också nya svar på frågan om hur utspelet om ordförandeposter i riksdagsutskotten kunde landa så fel. 

”Grunden till den här historien är att Alliansen förberett ett gemensamt agerande i riksdagen efter valet. Från Liberalernas sida deltog vi i arbetet för att bädda för ordning och reda efter valet. Vi vill göra vad vi kan för att undvika att Sverige kastas in i kaos.”


LÄS MER: Allt om Almedalen 2018 


Allianspartierna har den senaste tiden fört flera diskussioner  om hur de ska agera för att förhindra just detta, enligt Arnholm:

”Vi har bestämt att vi ska ha en gemensam allianskandidat till talman. Socialdemokraternas syn är att talmansposten ska tillfalla det största partiet. Liberalernas syn är att den demokratiskt och principiellt viktiga posten istället ska tillsättas utifrån största regeringsalternativ. Talmannen behöver ha fler ledamöters förtroende än det egna partiets.”

Och vidare – om presidieposterna i utskotten: 

”De fyra allianspartierna landade gemensamt i att i diskussioner med Socialdemokraterna pröva idén att också Sverigedemokraterna skulle tilldelas vissa utvalda presidieposter. Det har aldrig varit aktuellt att förhandla med SD om detta, utan utgångspunkten har varit att före valet, precis som vanligt, resonera med S om hur valresultatet ska avspeglas i riksdagens formella arbete. Socialdemokraterna har dock avvisat den idén och den är därför inte längre aktuell.”

Liberalerna ger Moderaterna skulden för haveriet

Ansvaret för debaclet vilar tungt på Moderaterna, enligt Maria Arnholm. 

”Vi är mycket kritiska mot Moderaterna, som vi menar bär huvudansvaret för att detta hände. Det är tydligt att de har ett intresse av att sprida en annan bild av Alliansens inställning till SD. Deras agerande har skadat förtroendet både för Allianssamarbetet och för Liberalerna. De har också gjort det ännu svårare att komma vidare i sakfrågan: hur riksdagen ska organisera arbetet i ett svårt parlamentariskt läge.”

Men detta förnekas alltså av Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer. 

I april i år besökte alliansledarna en skola i Huddinge. I dag är splittringen total.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Partisekreteraren: "Vi är förstås självkritiska"

Även Liberalerna har ett ansvar för haveriet, medger Maria Arnholm: 

”Vi är förstås också självkritiska. Vi borde ha förstått att diskussionerna kunde läcka och varit bättre förberedda. Och när vi sen kommunicerade, svarade vi inte tillräckligt tydligt på den fråga som alla ställde sig: vill Alliansen och därmed L samarbeta med Sverigedemokraterna?”

Brevet avslutas med orden: 

”Jag hoppas att jag på detta sätt kunnat klargöra Liberalernas hållning, förklara vad som hände och framföra en djupt känd ursäkt för den förvirring och ilska som har orsakats av bland annat bristande internkommunikation.”

Hon lovar sedan att Jan Björklund, som talar i Almedalen på tisdagskvällen, kommer att hålla "ett liberalt brandtal, europeiska visioner och en tydlig färdriktning: det extrema ska inte få vinna i valet 2018."

Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer medger att agerandet de senaste dagarna har skadat förtroendet för alliansen:

– Men hanteringen av den här frågan är gemensam. 

Och han riktar nu en uppmaning till sina allianskamrater: 

– Jag tycker alla ska lugna ned sig lite grann.


Missa inga nyheter från Almedalen – aktivera Expressens politik-pushar i din Expressen-app!

Här kan du anmäla dig till Almedalsbrevet – få Visbys snabbaste och bästa nyhetsbrev!

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.