Liberalerna starkt upp mitt i partiledarstriden

Birgitta Ohlsson har utmanat Jan Björklund om partiledarposten – samtidigt går partiet starkt framåt i opinionen.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Liberalerna ökar från 4,8 procent till 6,7 procent.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Liberalernas partiledarstrid mellan Jan Björklund och Birgitta Ohlsson verkar inte ha skadat opinionssiffrorna – tvärtom.

Enligt Expressen/Demoskops senaste opinionsmätning ökar L från 4,8 till 6,7 procent.  

– Det är roligt när det blåser positiva vindar, säger partisekreterare Maria Arnholm. 

Samtidigt kommer en ny krissiffra inför Moderaternas dag i Almedalen på söndag: 15,7 procent.

De rödgröna går framåt och får 39,9 procent mot alliansens 37,0 procent, visar Expressens och Demoskops nya väljarbarometer för juli. För Moderaterna kommer ännu en krissiffra: 15,7.

Centerpartiet som haft vind i seglen ökar marginellt till 11,9 procent. I stället ökar allianskollegan Liberalerna med 1,9 procent - från 4,8 till 6,7 procent.  

– Liberalernas opinionsstöd har varit en tämligen rak kurva under mandatperioden, men nu tar den ett skutt. Det har visserligen varit mycket uppmärksamhet kring partiet i och med partiledarstriden, men den här förändringen är inte statistiskt säkerställd och det återstår att se om det blir något bestående efter sommaren, säger Peter Santesson, chef för opinionsanalys Demoskop. 

Nya mätningen för juli – parti för parti

Socialdemokraterna: 27 procent (+0,3 sen i juni)

Vänsterpartiet: 8 procent (-0,9 sen i juni)

Miljöpartiet: 4,9 procent (+0,8 sen i juni)

Moderaterna: 15,7 procent (-2,5 sen i juni)

Liberalerna: 6,7 procent (+1,9 sen i juni)

Kristdemokraterna: 2,6 procent (+/-0 sen i juni)

Centerpartiet: 11,9 procent (+0,9 sen i juni)

Sverigedemokraterna 20,1 procent (-0,1 sen i juni)

Feministiska initiativ: 1,8 procent (-0,8 sen i juni)

Källa: Expressen/Demoskop


LÄS MER: Följ politikerveckan i Almedalen 


"Blåser positiva vindar"

Liberalernas partiledare Jan Björklund har haft en tuff vår efter att riksdagsledamoten Birgitta Ohlsson plötsligt trädde fram för att utmana honom om partiledarposten.

– Det är roligt när det blåser positiva vindar. Det märker vi också i ett ökande förtroende för Jan Björklund. Jag tror att väljarna uppskattar ett ledarskap som bygger på tydlighet, värderingar och erfarenhet och en politik för minskade klyftor. Den enda mätning som spelar roll är på valdagen, så vi måste fortsätta att presentera fler liberala förslag för ett Sverige som håller ihop, säger partisekreteraren Maria Arnholm, L. 

Liberalernas partisekreterare Maria Arnholm säger sig märka av ett ökat förtroende för Jan Björklund.
Foto: LISA MATTISSON

Moderaterna på Bo Lundgren-nivåer

M-siffrorna visar att opinionskrisen fortsätter och flera partiföreträdare pekade ut 15 procent som en gräns som inte får korsas. 

– Moderaternas problem bara fortsätter. Nu är de nere på nivåer som vi inte har sett sedan Bo Lundgrens sista månader som partiledare. Det som är verkligt bekymmersamt är att partiets -försök att vinna tillbaka väljare som förlorats till SD ser ut att ha misslyckats, säger Santesson och fortsätter:  

– Men när partiet samtidigt har tappat stort till Centerpartiet i andra änden är det strategiska läget minst sagt knepigt. 


LÄS MER: Stefan Löfven stoppar sina ministrar från kändisfesten 

Anna Kinberg Batra (M) har det fortsatt tufft i opinionsmätningarna.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT

Per Nilsson, opinions- och analyschef, är bekymrad. 

– Resultatet bekräftar att Moderaterna fortsatt befinner sig i ett allvarligt läge. Det är 430 dagar kvar till valet och vi ska använda dem till att vända detta och få väljarnas förtroende. Det kräver hårt arbete. Moderaterna vill stärka integrationen, halvera jobbklyfta mellan inrikes och utrikes födda med fler växande företag och tryggheten måste stärkas med fler poliser med högre lön. Det är den politik som Sverige behöver. 

LÄS MER: Alliansen jobbsågar regeringen: "Magplask"

Ny krissiffra för KD

Kristdemokraterna stannar kvar på krisnivån 2,6 procent, tredje månaden i rad som man är under 3-procentsgränsen. 

Mätningen visar inga statistiskt säkerställda förändringar sen senaste mätningen i juni. 

– För Kristdemokraternas del ser läget allt allvarligare ut. Det här är den fjärde mätningen under treprocentsnivån i år, säger Santesson.

Följ Expressen Politik på Instagram: 

https://www.instagram.com/p/BWLDR4SByrp/?taken-by=expressenpolitik

Demoskop juli

Målgrupp: Den röstberättigade allmänheten

Fråga: Vilket parti skulle du rösta på om det var riksdagsval i dag? (Om ej svar ställs även de uppföljande frågorna:  Vilket parti lutar det mest mot för dig?/ Vilket parti tycker du är minst dåligt?)

Undersökningsperiod: 26 juni – 4 juli 2017.

Metod och urval: Telefonintervjuer i enlighet med standard för slumpmässiga befolkningsurval baserat på telefonnummer. För att tillförsäkra god representativitet kompletteras fasta med mobila telefonnummer. Utvald person i ett hushåll ersätts inte av annan person i samma hushåll.

Antal genomförda intervjuer: 1 251.

Vägning: För att justera för eventuella skevheter i urvalet vägs resultaten på kön, ålder, utbildning, parti i senaste riksdagsval samt hushållsstorlek.

Beställare: Expressen.

Mätinstitut: Demoskop.

Statistisk säkerhet: Inga statistiskt säkerställda förändringar sedan föregående mätning.

Aron Etzler, V, partisekreterare. 

"Vi tar alla siffror med en nypa salt, men det är helt klart att många börjar få upp ögonen för Vänsterpartiet. Vi har hjärtat på det rätta stället och en ärlighet som jag tror folk saknar i politiken."


Per Nilsson, opinions- och analyschef. 

"Resultatet bekräftar att Moderaterna fortsatt befinner sig i ett allvarligt läge. Det är 430 dagar kvar till valet och vi ska använda dem till att vända detta och få väljarnas förtroende. Det kräver hårt arbete. Moderaterna vill stärka integrationen, halvera jobbklyfta mellan inrikes och utrikes födda med fler växande företag och tryggheten måste stärkas med fler poliser med högre lön. Det är den politik som Sverige behöver". 


Michael Arthursson, C, partisekreterare. 

-  Stödet för Centerpartiets politik ökar igen. Vi har en ny stabil nivå på 11 % eller mer i varenda mätning sedan februari. Samtidigt är vi ödmjuka inför att det är långt kvar till valet.

- Det finns goda möjligheter för alliansen att vinna valet 2018 om vi kraftsamlar gemensamt. Det behövs verkligen ett nytt ledarskap för Sverige.


Maria Arnholm, L. 

"Det är roligt när det blåser positiva vindar. Det märker vi också i ett ökande förtroende för Jan Björklund. Jag tror att väljarna uppskattar ett ledarskap som bygger på tydlighet, värderingar och erfarenhet och en politik för minskade klyftor. Den enda mätning som spelar roll är på valdagen, så vi måste fortsätta att presentera fler liberala förslag för ett Sverige som håller ihop". 


Ebba Busch Thor, KD, partiledare. 


Amanda Lind, MP, partisekreterare. 


Magdalena Andersson, S, finansminister. 


Richard Jomshof, SD, partisekreterare.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.