Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Liberalerna på väg att flytta in i Rosenbad

L vill ha tjänstemän i Regeringskansliet, erfar Expressen
Nyamko Sabuni, ny L-ledare.Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES
Statsminister Stefan Löfven.Foto: PELLE T NILSSON / SPA

Liberalernas nya partiledning med Nyamko Sabuni i spetsen vill placera tjänstemän i Regeringskansliet, erfar Expressen.

Det handlar om att bevaka partiets intressen och säkerställa att januariöverenskommelsen efterlevs. 

– För att genomdriva våra reformer krävs det att vi har bra förutsättningar, säger gruppledaren Johan Pehrson. 

När Nyamko Sabuni valdes till ny partiledare i Liberalerna förra veckan talade hon om behovet av att återskapa goda relationer till Moderaterna och hon har flera gånger betonat att partiets naturliga hemvist är i alliansen. 

Men paradoxalt nog kan ett av hennes första beslut bli att fördjupa samarbetet med Socialdemokraterna och regeringen.

Centralt placerade källor i partitoppen uppger nu att man är inställda på att ta steget och placera tjänstemän i Regeringskansliet, på utvalda departement. Men man betonar att det handlar om att bevaka partiets intressen och inte ska ses som ett steg närmare S.

”Möjlighet att stärka”

Inget beslut är ännu fattat, men den nyvalda gruppledaren Johan Pehrson bekräftar att diskussionerna förs:

”Liberalerna förhandlade framgångsrikt fram Januariavtalet med mycket liberal politik. För att genomdriva våra viktiga liberala reformer så krävs det att vi har bra förutsättningar. Politiska tjänstemän i Regeringskansliet är en möjlighet för att stärka dessa förutsättningar och det är en fråga som vi får diskutera vidare”, skriver han i en kommentar till Expressen.

Nyamko Sabuni har också i likhet med de övriga partiledarkandidaterna tidigare öppnat för sakkunniga på departementen.

Bakgrunden är att partiet hamnat i en närmast ohållbar situation när enskilda riksdagsledamöter ska förhandla fram politiken med ministrar i regeringen, som har ett helt departement i ryggen.

Det handlar om omfattande reformer, som att Arbetsförmedlingen ska reformeras i grunden och arbetsrätten luckras upp. Och regeringen och dess två samarbetspartier L och C gör inte sällan olika tolkningar av skrivningarna i överenskommelsen.

Bara att enas om vad som faktiskt stod om arbetsrätten i januariöverenskommelsen krävde mycket omfattande förhandlingar.

Pressad ekonomi

Det finns en rädsla inom Liberalerna om att man helt enkelt ska bli bortkollrade av regeringen, och partiet är i en helt annan situation än Centerpartiet. 

– Centern är ett av Europas rikaste partier och har råd att själva anställa de tjänstemän som krävs. De kommer klara sig, men för oss funkar det här inte, säger en tung källa i Liberalerna.

– Vi har jättemånga tunga frågor att hantera och det har varit ohållbart för riksdagsledamöterna på egen hand, fortsätter personen.

Partiets mycket ansträngda ekonomiska situation gör att möjligheten att anställa egna sakkunniga saknas. Och efter höstens riksdagsval, vårens EU-val och två extra landsmöten är partiets ekonomiska situation än värre.

Nu har Liberalerna dessutom en partiledare som inte sitter i riksdagen, och vars lön därmed ska betalas av partiet.

Även bland de liberaler som var emot samarbetet med Socialdemokraterna är stödet för att ta steget in på Rosenbad stort. Flera Expressen talat med uppger också att det är lättare för Nyamko Sabuni att ta steget med hennes tydligt borgerliga profil, än det hade varit för Jan Björklund.

Centern följer inte efter

Inom S uppger man att ”Liberalerna är välkomna” och redan i samband med att januariöverenskommelsen slöts enades man om att det skulle vara en möjlighet att att ta det här steget.

Expressen erfar att Centerpartiet inte tänker ta rygg på Liberalerna när det gäller att ha egna tjänstemän i Regeringskansliet. Det sätter de två samarbetspartierna i en svår situation där L i så fall befinner sig på insidan medan C inte gör det.

– Vår bedömning är att vi lyckas väl med den organisation vi har i dag, säger en företrädare i partitoppen. 

Nyamko Sabuni håller tal under onsdagskvällen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.