Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Liberalerna över spärren med Sabuni: ”Symboliskt”

KD återhämtar sig – S och M backar i Expressen/Demoskop.
I första mätningen sedan valberedningen föreslagit Nyamko Sabuni till ny partiledare för Liberalerna hamnar de på 4,1 procent.Foto: LISA MATTISSON
Även Kristdemokraterna återhämtar sig efter abortdebatten.Foto: OLLE SPORRONG

I den första väljarbarometern sedan valberedningen föreslagit Nyamko Sabuni som ny partiledare är Liberalerna över riksdagsspärren.

Partiet landar på 4,1 procent, enligt Expressen/Demoskop. En marginell men symboliskt viktig ökning inom felmarginalen. 

Kristdemokraterna återhämtar sig något – men har fortfarande en bra bit upp till rekordsiffran 11,7 procent i april.

Samtidigt backar både S och M sedan förra månaden.

I mätning efter mätning sedan fyrpartiuppgörelsen mellan S, MP, C och L i januari har Liberalerna hamnat under riksdagsspärren. I mars var partiet nere på ynka 3 procent.

Men i Expressens och Demoskops julimätning – den första som genomförts sedan valberedningen föreslagit Nyamko Sabuni till ny partiledare för Liberalerna – tar partiet igen och hamnar på 4,1 procent.

En symboliskt viktig ökning för Liberalerna och Nyamko Sabuni även om den ligger inom felmarginalen, enligt Demoskops opinionschef Peter Santesson.

– Än så länge kan man bara se det som en symbolisk händelse. Men för Nyamko Sabuni är även symboliska framgångar nog så viktiga, säger han.

Liberalerna över spärren med Nyamko Sabuni

Mätningen inleddes samma dag som Liberalernas valberedning föreslog Sabuni som partiledare, och dagen efter stod det klart att hon skulle väljas när Erik Ullenhag drog tillbaka sin kandidatur. 

– Det är sällan partiledarbyten ger en omedelbar effekt i opinionen, säger Expressens statsvetare Jenny Madestam.

– Liberalerna har satt sig på kartan under den här processen. Bekymret med de interna slitningarna är att det skrämmer bort väljarna, man vill rösta på ett parti som kan regera landet.

Enligt Peter Santesson har Nyamko Sabuni en svår balansgång framför sig. Hon måste lyckas hålla ihop partiet och hantera januarisamarbetet, och samtidigt försöka öppna dörren för ett förnyat allianssamarbete framåt.

– Det stora problemet för Sabuni är hur L ska agera om de hamnar i samma läge igen – om de blir beroende av SD för att kunna bilda borgerlig regering. För partiets väljare är splittrade när det gäller SD.

Socialdemokraterna och Moderaterna backar

Både Socialdemokraterna och Moderaterna något sedan förra månaden, en nedgång som inte är statistiskt säkerställd.

– Moderaterna är nog dels lättade över valet av Sabuni, men å andra sidan är hon ett potentiellt hot. Med tanke på att det tidigare funnits väljarströmmar från M till L. Men vägen till det är ganska lång. Först måste hon resa runt och prata med sitt sargade parti: vad ska man stå för? säger Expressens statsvetare Jenny Madestam.

Hon menar vidare att Socialdemokraternas självbild har förändrats.

– De verkar vara okej med att de nu ligger på 25-26 procent, speciellt nu när de kunnat behålla regeringsmakten. Men de får passa sig, för Jonas Sjöstedt lurar i vassen.

KD återhämtar sig efter abortdebatten

Kristdemokraterna återhämtar sig något efter förra månadens stora ras, som följde debatten runt hur KD-toppen Lars Adaktusson röstat i abortfrågor i EU-parlamentet. Dessförinnan hade partiet ökat stort sedan regeringsuppgörelsen.

I julimätningen samlar partiet 8,0 procent, men det är fortfarande en bra bit upp till rekordsiffran 11,7 procent i april.

– KD-krisen har varit en lyckosam tajming för Moderaterna, det har gjort att de fått de där viktiga extra procentenheterna i opinionen, säger Peter Santesson.

Miljöpartiet ligger kvar runt 5 procent, som ändå är en liten ökning sedan riksdagsvalet.

– MP:s problem inleddes för fem år sen här i Almedalen. Med Åsa Romsons famösa tal om medelålders vita män. MP hade en stark position som mittenparti innan dess, men rasade ihop där. De var väldigt stressade av Feministiskt initiativ, säger Peter Santesson som menar att det finns stor potential för MP om partiet rör sig tillbaka mot den politiska mitten.

Liberalerna över spärren

Så skulle väljarna rösta om det vore riksdagsval i dag. (Förra månadens mätning samt förändring inom parantes)

 

Socialdemokraterna 25,9 (27,1)(-1,2)

 

Sverigedemokraterna 19,6 (19,9) (-0,3)

 

Moderaterna 17,6 (18,2) (-0,6)

 

Centerpartiet 9,3 (8,9) (0,4)

 

Kristdemokraterna 8,0 (7,5) (0,5)

 

Vänsterpartiet 7,9 (8,0) (-0,1)

 

Miljöpartiet 5,3 (5,1) (0,2)

 

Liberalerna 4,1 (3,8) (0,3)

 

Källa: Demoskops julimätning 2019

Om undersökningen

Målgrupp: Den röstberättigade allmänheten

Fråga: Vilket parti skulle du rösta på om det var riksdagsval i dag? (Om ej svar ställs även de uppföljande frågorna: Vilket parti lutar det mest mot för dig?/ Vilket parti tycker du är minst dåligt?)

Undersökningsperiod: 24 juni – 1 juli 2019.

Metod och urval: Telefonbaserade intervjuer utifrån befolkningsurval baserat på telefonnummer samt webbintervjuer i en panel som rekryteras bland besökare på drygt 400 socioekonomiskt stratifierade webbplatser. Att på eget initiativ anmäla sig till webbpanelen, så kallad självrekrytering, är inte möjligt.

Antal genomförda intervjuer: 1 608 intervjuer varav 1000 via telefon och 608 via webb.

Vägning: För att justera för eventuella skevheter i urvalet vägs resultaten på kön, ålder, utbildning, parti i senaste riksdagsval samt hushållsstorlek.

Statistisk säkerhet: Inga säkerställda förändringar från föregående månad.

Beställare: Expressen.