Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Löfven om Nyamko Sabunis krav: ”Positivt”

Gör debut som partiledare under Almedalsveckan.
Foto: LISA MATTISSON
Stefan Löfven.Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN

Nyamko Sabuni bekräftar nu Expressens avslöjande och säger att hon vill ha tjänstemän i regeringskansliet. Och förhandlingar om detta är redan i gång med regeringen. 

– Jag hoppas vi gör det så fort som möjligt, men förhandlingar pågår, säger hon till Expressen. 

Stefan Löfven säger i en kommentar att han ser ”väldigt positivt” på Nyamko Sabunis besked. 

Expressen avslöjade på tisdagskvällen att Liberalerna vill placera tjänstemän i regeringskansliet.

Och nu bekräftar alltså den nyvalda L-ledaren att partiet är i färd med att ta steget in i Rosenbad. 

Nyamko Sabuni säger också att förhandlingar redan kommit i gång med Stefan Löfven och regeringen i frågan. 

– Det pågår samtal mellan Liberalerna och regeringen om tjänstemän, säger hon till Expressen på en pressträff på onsdagen. 

Enligt Nyamko Sabuni handlar det om att slå vakt om partiets intresse och se till att januariöverenskommelsen, som innehåller en lång rad långtgående reformer av bland annat arbetsrätten och Arbetsförmedlingen, efterlevs. 

– Mitt intresse och vårt intresse som parti ligger i att 73-punktsprogrammet och de liberala reformer som ligger inom ramen för det ska genomföras på bästa sätt. Så tjänstemännen ska bevaka våra intressen, säger Sabuni.

Uppgifter: Centerpartiet inte intresserade

Inom Socialdemokraterna och från regeringshåll uppger källor för Expressen att man ”välkomnar” Liberalerna. Men situationen är inte okomplicerad eftersom Centerpartiet inte vill ta rygg på L.

Nu bekräftar också Stefan Löfven i en kommentar att han ser positivt på tanken att få in liberala tjänstemän i regeringskansliet. 

- Den möjligheten har funnits ända sedan vi slöt Januariavtalet. Det är upp till våra samarbetspartier men jag ser väldigt positivt på detta, säger Stefan Löfven i en kommentar till Expressens reporter Alexandra Andersson.

Enligt vad Expressen erfar är dock Centerpartiet, som har betydligt större ekonomiska resurser och fler egna sakkunniga anställda, inte intresserade av att flytta in hos S och MP i Rosenbad.  

Och även för Liberalerna innebär steget - om det nu går i lås - ett risktagande i och med att samarbetet med regeringen tvärt emot vad många trodde nu fördjupas med Nyamko Sabuni vid rodret.  

Du har sagt att du vill återfå ett samarbete med alliansen. Hur går det här ihop?

– Det går jättebra ihop. Vi har nu en överenskommelse som betsår av 73 punkter. Det ligger i vårt intresse att se till att se till att det finns tjänstemän i regeringskansliet som bevakar våra intressen och ser till att de liberala reformerna genomförs på bästa sätt, säger Nyamko Sabuni. 

– När det närmar sig sig valet 2022 så kommer vi behöva utvärdera det politiska landskapet, säger hon vidare. 

”Kommer ge besked”

Och i den utvärderingen ingår både i att se hur väl S efterlevt januariöverenskommelsen, men också var de forna alliansvännerna står politiskt. 

– Sedan när vi tittat på den här kartan kommer vi ge besked, säger Nyamko Sabuni vidare, som alltså håller flera dörrar öppna i den laddade regeringsfrågan. 

Stefan Löfven kommenterar nu också Nyamko Sabunis besked att hon är öppen för att driva fram ett nyval om S inte lever upp till alla punkter i januariöverenskommelsen. 

- Vårt samarbete baseras på ett avtal. Avtal ska respekteras och jag har aldrig lämnat en överenskommelse, säger Stefan Löfven. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.