Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kristerssons stöd till Sabuni: ”Talat klartext”

Ulf Kristersson: "Vi måste stå upp för de svenska värderingar".
Expressens reporter Tomas Nordenskiöld intervjuar M-ledaren Ulf Kristersson.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Ulf Kristersson ger Nyamko Sabuni sitt stöd efter den kritiserade intervjun.
Foto: Lisa Mattisson

Valet av Nyamko Sabuni väcker hopp inom Moderaterna och nu lovordar Ulf Kristersson hennes ledarskap.

Han ger henne också sitt fulla stöd efter den uppmärksammade intervjun om mångkultur, som ledde till hårda reaktioner.

– Jag tycker det är bra att Nyamko talat klartext under en lång tid, säger M-ledaren i stor intervju om invandring och integration. 

– Vi måste stå upp för de svenska värderingar som byggt Sverige starkt. Som gör att Sverige är Sverige, säger han inför partiets dag i Almedalen. 

Efter en vår med sjunkande opinionsstöd och ett växande internt missnöje med ledarskapet i partiet har Moderaterna åter medvind i opinionen och har också återtagit positionen som det största oppositionspartiet från Sverigedemokraterna. 

Och nu väcker valet av Nyamko Sabuni som ny L-ledare nytt hopp inom partiet och Moderatledaren Ulf Kristersson har redan hunnit med ett första samtal med henne.

– Jag har en mycket god bild av Nyamko. Jag har alltid uppfattat henne som en tydlig borgerlig politiker, och det tycker jag naturligtvis är väldigt bra, säger han.

– Vi har samverkat en del genom åren. När jag var socialborgarråd i Stockholm och hon var integrationsminister gjorde vi den första riktigt stora kartläggningen av hederskultur i Sverige. Det var kontroversiellt på den tiden att ens undersöka hur stora problemen var. Men hon var driven och väldigt intresserad, säger Ulf Kristersson.

Nyamko Sabuni ger M nytt hopp.
Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES

”Gick inte att diskutera”

Han beskriver Sabunis ledarskap som starkt och modigt, inte minst kopplat till att hon länge talat klarspråk om frågor som rör integration och invandring.

– Det har varit omöjligt att diskutera och det har Nyamko fått erfara mer än många andra. Och jag tycker vi fick erfara det när vi började kartlägga hedersfrågan. Det gick inte att diskutera och det får vi betala dyrt för nu, säger han. 

Samtidigt fortsätter Nyamko Sabuni att skapa svallvågor i debatten. Den uppmärksammade intervjun med henne i Expressen där hon slog fast att mångkultur ”inte är något att eftersträva” fördömdes av många opinionsbildare och ledande politiker.

Men Ulf Kristersson ger nu Nyamko Sabuni sitt stöd.

– Om mångkultur betyder att vi lever i olika universum i helt olika segregerade delar av Sverige och lever efter helt olika spelregler – då är det dåligt. Vi måste stå upp för de svenska värderingar som byggt Sverige starkt. Som gör att Sverige är Sverige. Jag tycker det var uppenbart att det var så hon menade. Sedan är det många som vill missförstå de här frågorna i Sverige, säger moderatledaren.

”Parallella universum”

Enligt Moderatledaren har det bedrivits en politik som gjort att det blivit valbart för människor vilka delar av det svenska samhället man vill anamma och vilka man vill välja bort. 

– Det har i praktiken blivit en acceptans för att samhället glider isär. Att olika grupper lever i helt olika parallella universum. I värsta fall i separat legala universum, säger Ulf Kristersson och fortsätter:

– Jag tror vi behöver ett kitt i ett samhälle som gör att det håller ihop. Språket är ett sådant fundamentalt kitt. Jag tror också att förståelsen och respekten för svensk jämlikhet, likabehandling och svensk jämställdhet är fundamentala värden i Sverige.

Som exempel på hur fel det blivit nämner Ulf Kristersson hur gator och torg i vissa utanförskapsområden helt domineras av pojkar.

– Pojkarna håller sig utomhus och gör nästan vad de vill och flickorna håller sig inomhus och får inte göra vad de vill. Det var något vi ändrade på för många decennier sedan i Sverige, säger han.

– Sverige är ett väldigt tolerant samhälle, men i det ska inte ingå att vi tolerera intolerans. Vi kan inte acceptera att människor hetsar mot homosexuella och judar. Ändå så sker det.

– Jag tycker det är bra att Nyamko talat klartext under en lång tid, fortsätter Ulf Kristersson.

Ulf Kristersson intervjuas på Blaiseholmen i Stockholm.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

”Jag tror henne”

Han vill inte spekulera i möjligheterna att locka tillbaka Liberalerna till alliansen och gör klart att partiet måste bryta med S för att M och L på allvar ska kunna närma sig varandra. 

– Så länge Liberalerna stöder en socialdemokratisk regering kommer det alltid finnas restriktioner för vad man kan göra gemensamt. Men jag tror henne när hon säger att hon ser Liberalernas framtid i ett borgerligt sammanhang.

Ulf Kristersson beskriver situationen i Sverige, med vårens alla sprängningar och det fortsatta gängvåldet, som mycket bekymmersam.

– Hade det här skett i Stockholms innerstad hade vi nästan talat om undantagstillstånd i Sverige. Jag tycker man kan säga att vi förlorat kontrollen på vissa ställen i Sverige. Har man en skjutning om dagen och en dödsskjutning i veckan och 160 sprängningar på ett år, då är det alldeles uppenbart att problemen är väldigt väldigt stora.

Moderatledaren jämför med situationen i New York på 1980-talet. 

– Man talade om en stad bortom räddning, men ingen försökte förminska problemen med våldet och skjutningarna, och så tog man tag i det, säger han.

”Måste ha stramare integrationspolitik”

Och situationen är så allvarlig att man nu måste föra andra viktiga framtidsfrågor åt sidan för att lägga alla kraft på det mest akuta, menar han.

Situationen måste också få konsekvenser för migrationen, klargör Ulf Kristersson. 

– Ska vi ha en chans att klara detta bättre än tidigare måste vi ha en stramare migrationspolitik, inte en generösare, säger han. 

Moderaterna ska delta i den kommitté som syftar till att nå en ny bred överenskommelse om migrationspolitiken, men Ulf Kristersson är skeptisk till möjligheterna att enas med Socialdemokraterna. 

– Börjar man arbetet med en långsiktigt hållbar migrationspolitik med att återgå till en generösare anhöriginvandring har man missat hela poängen.

– Det fanns en förhoppning att Socialdemokraterna och Moderaterna skulle mötas i en verkligt långsiktig överenskommelse. Men jag har svårt att se möjligheten just nu, säger han.

”Det måste bli ett slut på det”

På partiets dag i Almedalen utlovar också Moderaterna en rad nya insatser för att stärka integrationen genom ökade krav på nyanlända. Det handlar både om svenska språket och krav på ökad kunskap och förståelse för svenska värderingar. 

- Sverige har under så många år underskattat betydelsen av att man lär sig svenska om man ska leva i Sverige. Vi har lagt mer tonvikt vid hemspråk och tolkar än förväntan om att lära sig svenska. Och det måste det bli slut på nu, säger han till Expressen på måndagsmorgonen. 

Partiet vill nu bland annat dra in möjligheten att få gratis tolkhjälp i Sverige på obegränsad tid. 

- Vi har gratis tolkning hur länge som helst i Sverige. Det är helt orimligt. Man måste lära sig svenska i Sverige, säger Ulf Kristersson. 

Prognosen: Så blir vädret i början av veckan.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.