Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Anders Edholm ny partisekreterare i M

Anders Edholm. Foto: JONNA THOMASSON
Anna Kinberg Batra. Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
Anna Kinberg Batra. Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

Krisande Moderaterna kallar till pressträff.

Anders Edholm blir ny partisekreterare i Moderaterna – efter att flera personer, enligt uppgifter till Expressen, har tackat nej.

– Mitt uppdrag som partisekreterare är att sätta vår organisation i valrörelseläge, säger Anders Edholm på en pressträff i Almedalen.

Fredrik Reinfeldts tidigare toppchef Johan Berggren blir biträdande partisekreterare.

Moderaterna plågas av krissiffror i opinionen. I Expressen/Demoskops senaste mätning stod det klart att väljarstödet bara uppgick till 15,7 procent, en minskning på 2,5 procentenheter sedan i juni.

I dag, fredag, presenterade partiledaren Anna Kinberg Batra en ny partisekreterare – en nyckelroll i arbetet att vända den oroväckande trenden.

Rollen gavs till Anders Edholm som sedan Tomas Tobé petades varit tillförordnad partisekreterare.

– Jag är väldigt glad, säger Anna Kinberg Batra och fortsätter:

– Han har haft rollen som tillförordnad partisekreterare och under tiden gläder det mig att ha sett och bevittnat hur Anders på mycket kort tid vunnit starkt förtroende i hela vår organisation.

I en intervju med Expressen TV berättar partiledaren att Anders Edholm utsågs till ny partisekreterare av flera skäl.

– Han brinner för politiken för att vi moderater kan lösa integration, jobbskapande och trygghet. Han har kommunikativ kompetens från många år i näringslivet och han har organisatorisk förmåga och kapacitet och erfarenhet ifrån sin tidigare karriär, inte minst ifrån Svenskt Näringsliv där han har varit senaste åren. Han har också vunnit stort förtroende redan nu i vår organisation och jag ser fram emot fortsättningen, säger hon.

Anders Edholm: "Ta fighten"

Enligt uppgifter till Expressen har flera personer tackat nej till att ta över partisekreterarposten, innan Anders Edholm tillfrågades.

Men det är inget som Anna Kinberg Batra vill uttala sig om.

– Jag är väldigt glad att Anders har tackat ja, och det har han gjort för att han kombinerar de egenskaper som vi behöver bättre än någon annan. Så han är mitt förstahandsalternativ och jag är väldigt stolt och glad över att fortsätta jobba med honom, säger hon i Expressen TV.

Under pressträffen i Almedalen sa Anders Edholm att han främsta uppdrag som partisekreterare är att sätta organisationen i valrörelseläge

– Vi ska utveckla politik tillsammans, vi ska ta fighten på sociala medier tillsammans, vi ska möta väljare tillsammans och framför allt – ha roligt, säger han.

Slut på personstriderna inom M

Varken partiledaren eller den nye partisekreteraren är glada åt de senaste väljarsiffrorna.

– Vi ska ligga betydligt bättre till än så och det är en av mina uppgifter att hjälpa till att driva i den riktningen, att vi har en organisation som samlas bakom sin partiledare och där vi går i takt och går åt samma håll och för ut vår politik på ett begripligt sätt för väljarna och för många samtal med väljarna inför nästa år, säger Anders Edholm till Expressen TV.

Under pressträffen pratade den nye partisekreteraren om att partiet måste få slut på personstriderna. 

– Vi närmar oss valet nästa år och då måste vi gå i takt åt ett håll och se till att vinna valet. Jag kommer att resa runt väldigt mycket till samtliga länsförbund för att lyssna in vad kritiken består av för att bilda mig en uppfattning om hur vi ska adressera problemet, säger Anders Edholm till Expressen TV.

Johan Berggren, som tidigare hade tunga roller i både Fredrik Reinfeldts och Anders Borgs stab, utses samtidigt till biträdande partisekreterare.

– Det finns många viktiga utmaningar i Sverige och inom svensk politik som jag brinner för att komma tillbaka och arbeta med, säger han.

Tobé petades

I början av juni petades Tomas Tobé från posten. Han fick i stället ta över ansvaret för rätts- och trygghetsfrågor i egenskap av talesperson.

Sedan dess har Anders Edholm, biträdande partisekreterare, vikarierat för honom.

Vem den nya partisekreteraren blev offentliggjordes av Anna Kinberg Batra klockan 11.30 på fredagen.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!