Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kinas ambassadör kritiserar svensk domstol: ”Respektlöst”

Ola Wong och Linda Nordlund i samtal om diktaturen med superkrafter.
Gui Congyou avfärdar kritiken mot Kinas närvaro på Almedalsveckan.
Foto: SVEN LINDWALL
Kinas Sverigeambassadör Gui Congyou.
Foto: SVEN LINDWALL

VISBY. Kinas Sverigeambassadör Gui Congyou är i Almedalen för ”China Day” – ett evenemang för att sprida en positiv bild av Kina och kinesiska företag.

Han avfärdar snabbt att Kinas närvaro på politikerveckan varit föremål för kritik.

– Folk som kritiserar Kina här i Sverige är i minoritet. Det kalla kriget är slut, säger Gui Congyou och levererar samtidigt hård kritik mot ett beslut i svenska Högsta domstolen.

Expressen rapporterade tidigare i veckan om Kinas PR-offensiv i Almedalen och den förre M-politikern Adam Hofmann, vars byrå marknadsfört ”China Day”.

Med evenemanget vill Kinesiska handelskammaren putsa bilden av Kina och kinesiska företag i Sverige. Bland de inbjudna aktörerna fanns bolag som Air China och Bank of China. 

Den starka kinesiska närvaron under politikerveckan har kritiserats, inte minst för enpartistatens bristande demokrati och hänsyn till mänskliga rättigheter. 

Säpo har varnat för kinesiskt påverkansarbete och Expressens Linda Nordlund skriver att ”svenska entreprenörer och kommuner får inte låta sig luras av Kinas Almedalsjippo”.

Journalisten och Kinakännaren Jojje Olsson ifrågasätter att Region Gotland överhuvudtaget har upplåtit utrymmet i Almedalen.

Expressens Filippa Rogvall intervjuar Kinas ambassadör i Sverige Gui Congyou.
Foto: SVEN LINDWALL

”Vill ha ett bättre samarbete”

På onsdagen invigdes evenemanget av Kinas Sverigeambassadör Gui Congyou – och efteråt fick Expressen en intervju med honom.

– Våra svenska vänner vill ha ett bättre samarbete med Kina. Kinesiska handelskammaren ordnar ”China Day” för att öka kunskapen om Kina, och för att företagarna som vill investera i Kina ska veta mer om situationen där. Särskilt under växande nationalism är det viktigt att arrangera det här evenemanget för att visa att Kina är öppet. Jag tror inte att du och dina kolleger har något emot det, säger Gui Congyou till Expressen.

Almedalen har länge varit en politisk arena. Är ni bara här för handelsfrågor eller finns det även politiska skäl?

– Almedalen är ett öppet event. Jag bjöds in av Kinesiska handelskammaren för att hålla ett tal här på China Day. Jag är här för vänskap och för samarbete.

Hur besvärande är den ständiga Kinakritiken i Sverige?

– Folk som kritiserar Kina här i Sverige är i minoritet. Kritiken mot Kina... så länge den är rättvis, resonlig och konstruktiv för Kinas utveckling, så kommer vi ta emot den kritiken. Det vi motsätter oss är grundlösa gissningar, spekulationer och attacker mot vårt land.

”Är i minoritet”

Varför har ni fängslat Gui Minhai för hans bokutgivning i Hongkong?

– Den senaste tiden har jag haft omfattande samtal med journalister och gjort tydligt vad som är sant i Gui Minhais fall. Han bröt mot lagen i Kina och kinesiska myndigheter har hanterat fallet enligt lag. Alla är lika inför lagen, oavsett medborgarskap.

Varför kritiserar du journalister som rapporterar om Gui Minhai eller bristen på mänskliga rättigheter i Kina?

– Om dessa journalister verkligen bryr sig om yttrandefrihet i Sverige innebär det att jag också har yttrandefrihet. Jag är chockerad över att höra att vissa anser att diplomater i Sverige inte har några rättigheter att kommentera medierna. Om frihet verkligen råder borde den gälla alla. Inte att de får kritisera oss men att vi inte har en frihet att svara eller förtydliga. Ingen internationell eller nationell lag säger att diplomater inte får kommentera medier, det är helt absurt. Det kan inte bara vara att de har frihet.

– Jag drog precis ett skämt för TT:s journalist: Två personer diskuterar demokrati på gatan. En förbipasserare hör deras konversation och vill vara med, men han nekas. De säger: Håll tyst, vi diskuterar demokrati. Vad för slags mentalitet är det?

Gui Congyou ville först inte fotograferas utanför tältet till ”China Day”, eftersom Falu Gong-aktivister protesterade precis intill. Till slut gick han med på att gå bort till vattnet.
Foto: SVEN LINDWALL

”Respektlöst mot lagen”

Ambassadören tar upp fallet Qiao Jianjun. Han är en av Kinas mest efterlysta personer, anklagad för att förskingrat över 100 miljoner kronor i hemlandet, och greps i Sverige förra sommaren. Högsta domstolen prövade inte skuldfrågan utan enbart frågan om utlämning till Kina, och valde att släppa honom fri eftersom Kina aldrig gav garantier om att han inte skulle torteras eller straffas med döden.

– Det är ofattbart att Högsta domstolen släppte Qiao Jianjun, baserat på spekulationer om att han kanske kommer att behandlas illa eller riskera dödsstraff. Det är respektlöst mot lagen. Vi hoppas att Sverige inte ska bli en fristad för kriminella, säger Gui Congyou.

Efter bara några dagar på fri fot i Sverige greps Qiao Jianjun återigen – denna gång är det USA som begärt honom utlämnad på grund av misstänkt ekonomisk brottslighet.

Amnesty håller ett seminarium i Almedalen om den muslimska minoriteten uigurer i Kina, som sätts i omskolningsläger och lever under hot. Vad är ditt budskap till Amnesty i den frågan?

– Det här är inte omskolningsläger, det är snarare utbildningscenter. De som deltar har begått terrorbrott eller är i riskzonen för att utföra terrorhandlingar. På grund av låg utbildning och fattigdom är de mottagliga för extremism. I dessa program ger vi dem utbildning som kan leda till jobb, vilket förebygger extremism. Vi behöver både behandla symptom och orsak.

– Länder över hela världen tar krafttag för att motverka terrorism, och Sverige precis som Kina är ett offer för terrorism. Ni tillåter inte heller terrorister som tränats utomlands att återvända, även här pågår en debatt om åtgärder som exempelvis fotboja. Varför får länder som Frankrike och USA agera mot terrorism men inte Kina? Hoppas du att Kina ska lida av terrorism varje dag? Dessa åtgärder är inte riktade mot någon särskild etnicitet eller religion.

– Vissa personer med en dold agenda hittar på rykten om koncentrationsläger. Bara för att rykten upprepas tusen gånger blir de inte sanning. 

Enligt FN hålls en miljon människor i dessa ”center” som du kallar dem. Är det så många kineser som är benägna till terrorhandlingar?

– Vad är det för FN-rapport? Åkte de verkligen till Xinjiang för att räkna folk där? Det stämmer verkligen inte.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.