Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

KD-politikern i sjönöd – på väg till Almedalen

David Winerdal (KD) råkade ut för kraftiga vindar när han skulle segla över till Visby.
Foto: Privat
Foto: Privat
Foto: Privat
Foto: Privat

Södertäljes kommunalråd David Winerdal (KD) skulle segla över till Visby – då tilltog kraftiga vindar.

Tidigt på måndagsmorgonen blev han tvungen att kalla in sjöräddningen.

– Att sitta på en båt utan motor och vinden bara tilltar, då känner man sig ganska liten, säger Winerdal.

KD-politikern David Winerdal är kommunalråd i Södertälje där S och MP styr tillsammans med C och KD sedan i höstas. Redan på lördagskvällen lämnade han och några vänner Stockholm. Efter ett stopp på Utö bar det av mot Visby och Almedalen vid fyra på söndagsmorgonen.

Planen var att komma fram vid 18-tiden på söndagen. Så blev det inte. Vid 02.30 på måndagsmorgonen tvingades de till slut ringa sjöräddningen.

– Det började stillsamt och bra, sedan tilltog vinden allt eftersom vi seglade. Det blev ganska stökigt med 15 meter per sekund, i byarna var det nog uppåt 20 och rätt så hög sjö. När vi började närma oss upptäckte vi att motorn inte fungerade. Eftersom det var så starka vindar hade vi svårt att sätta segel. Vi kom ingen vart, vi var fast på havet, säger Winerdal.

KD-politiker i sjönöd på väg till Almedalen

Det var egentligen aldrig någon oro eftersom gänget är rutinerade seglare, understryker han. Sjöräddningen meddelade att den enda möjligheten i blåsten var att bogsera dem till en hamn tre mil norr om Visby. 45 minuter senare var de i land.

– Den hjälpen tog vi tacksamt emot. Jag hade en hel del åtaganden i Almedalen på måndagen. Det var aldrig någon dramatik, men det är klart: Att sitta på en båt utan motor och vinden bara tilltar, då känner man sig ganska liten. Men allt gick ju jättebra, säger David Winerdal.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.