Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

KD:s förra presschef dödförklarar alliansen: ”Inte meningsfullt”

I en sluten Facebookgrupp för kristdemokrater är kritiken mot alliansen stenhård.
Alliansens partiledare från vänster Ebba Busch Thor (KD), Jan Björklund (L), Ulf Kristersson (M) och Annie Lööf (C) under Centerpartiets kommundagar i Stockholm. Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT NYHETSBYRÅN

I en sluten grupp på Facebook diskuterar nu kristdemokrater den senaste konflikten i alliansen – och de är knappast nådiga i kritiken. I ett inlägg skriver en person att M och KD borde göra gemensam sak i att lämna alliansen – och får som svar att de borde skramla till en flaska champagne till Sara Skyttedal så att hon kan "slå spiken i kistan". 

"Min prognos är att detta inte är reparerbart", konstaterar samtidigt den tidigare presschefen i KD, Johan Ingerö – och dödförklarar alliansen. 

Vad tror du om alliansens framtid?

Sedan alliansen lade fram att de vill ge SD ordförandeposter i utskotten efter valet – vilket sedan C och L backade från – har det varit tumult inom alliansen. Bland annat har C och L anklagat M för att vinkla detta till sin fördel – medan M-företrädare samtidigt riktat skarp kritik mot L och C för att de vikt sig för intern kritik. 

Men från KD har det varit hyfsat tyst – tills nu. 

Den förra KD-ledaren Göran Hägglunds presschef Johan Ingerö, i dag välfärdsansvarig på Timbro, dödförklarar  alliansen i en Facebookuppdatering: 

"Alliansen har i fjorton års tid varit en trade-off mellan beslutskraft och profilering. Om beslutskraften inte finns så faller skälen att avstå från egen profilering."

”Om en borgerlig regering kan bildas så är det bra, men det är inte längre meningsfullt för de fyra att gå till val tillsammans”, säger Johan Ingerö. Foto: Pressbild

”Inte längre meningsfullt”

Han fortsätter: 

"Min prognos är att detta inte är reparerbart. Om en borgerlig regering kan bildas så är det bra, men det är inte längre meningsfullt för de fyra att gå till val tillsammans. Moderaterna och Kristdemokraterna kan inte förväntas tona ned hjärtefrågor och ignorera kärnväljare när Liberalerna och Centerpartiet inte ens klarar av att hålla linjen i ett dygn."

I en sluten Facebookgrupp för kristdemokrater – som bland annat har en av Ebba Busch Thors närmsta medarbetare som moderator – är kritiken mot alliansen också stenhård. 

En person som tidigare var ordförande för partiet i en stor kommun skriver i gruppen att: ”KD borde göra gemensam sak med M och gå ut och säga att alliansen inte finns längre (för allvarligt talat har jag inte sett ett enda tecken på något annat det senaste året)”. Hon avslutar inlägget med ”vänliga hälsningar en som tröttnat på att alla frågor under kampanjer handlar om att försvara alliansen när det är vår politik vi borde få föra fram”

 

LÄS ÄVEN: Lägsta resultatet någonsin för KD 

 

I forumet hyllas inlägget.

”Köpa champagne till Skyttedal”

I KD-forumet hyllas inlägget som får svar som: ”Vilken allians talar vi om? Det ohederliga äktenskapet som ingen längre är trogen”, ”Tack och Amen till det! Har längtat efter att få höra dessa ord från flera” och ”Ska vi verkligen lägga vår kraft på att försvara en relation som varit död sedan länge?”

"Alliansutspelet föll inte i god jord hos Socialdemokraterna och då fick C och L kalla fötter och ändrade sig raskt. Genant", skriver en KD-riksdagsledamot som svar på inlägget. 

 

LÄS MER: Allt om Almedalen 2018 

En person föreslår skämtsamt att de ska lägga ett par kronor var för att köpa en flaska champagne till Sara Skyttedal, som drack champagne efter att ha varit en viktig spelare när Decemberöverenskommelsen föll, och be henne om hjälp att ”slå sista spiken i kistan”. 

En källa med insyn i partiet säger till Expressen att ”det är upprorsstämning och att det här var droppen”. 

 

LÄS ÄVEN: KD rensar ut arvet efter Alf Svensson 

Missa inga nyheter från Almedalen – aktivera Expressens politik-pushar i din Expressen-app!

Här kan du anmäla dig till Almedalsbrevet – få Visbys snabbaste och bästa nyhetsbrev!