K-G Bergström om Löfvens tal

Publicerad

Statsminister Fredrik Reinfeldt angrep tidigare i veckan Stefan Löfven (S) för att inte ta tillräckligt avstånd från Sverigedemokraterna.

När Löfven i dag hade chansen att markera mot SD i sitt tal i Almedalen tog han den inte, enligt Expressens krönikör K-G Bergström.

– Jag hoppas att det inte är så futtigt som att han vet att många sverigedemokrater är gamla sossar, säger han.

Socialdemokraternas ledare Stefan Löfven var i år sist ut med att hålla sitt tal i Almedalen. Klockan 11 på söndagsförmiddagen gick han upp på scenen.

– Det var ett klassiskt Socialdemokratiskt budskap med en massiv satsning på skolan, i framför allt lågstadiet med mindre klasser, som naturligtvis går hem och som enligt uppgifter har forskningsstöd, att resultaten blir bättre med mindre klasser just i lågstadiet, säger K-G Bergström.

Men det var en sak i talet som K-G Bergström saknade.

– Fortfarande är det så att han är väldigt försiktig med att angripa Sverigedemokraterna. Nu skedde det i en bisats utan att han nämnde partiet vid namn. Och han vill fortande inte ge besked om han vid en regeringsbildning är beredd att lägga ner sina röster för att eliminera Sverigedemokraterna från inflytande, säger Bergström.

Är det överraskande?

– Med tanke på vad som har hänt med Mona Sahlin, även om det inte var Sverigedemokraterna utan Svenskarnas Parti, men med traditionen från Mona Sahlin är det för mig obegripligt att han är så försiktig med att angripa Sverigedemokraterna. Jag hoppas att det inte är så futtigt som att han vet att många sverigedemokrater är gamla sossar och att många sossar väljer mellan S oh SD. Jag vill inte tro det, men jag undrar varför han är rå rädd för att ta itu med dem.

– I Bisatsen framgick det att han tar avstånd från deras politik, men han måste göra det så att det hörs och i synnerhet efter Reinfeldts angrepp där han sa att det var "pinsamt" att Löfven inte talar klarspråk som Mona Sahlin gjorde hela tiden.

I övrigt tycker Bergström att "talet var helt okej" - även om det var för långt.

– Han framförde talet med tyngd och stakade sig inte på orden. Han hade en rolig formulering om att svenska skolan har blivit rena vilda västern fyllt med lycksökare, guldgrävare och mitt i alltihop står sheriff Björklund och skjuter från höften, säger Bergström.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag

Senaste nytt
MEST LÄST I DAG