Nazistiska NMR på plats i Visby

Nazister ur Nordiska motståndsrörelsen är i Almedalen.
Presstalespersonen Pär Öberg leder gruppen genom Visby.
Foto: SVEN LINDWALL
NMR på plats.
Foto: SVEN LINDWALL
Här går NMR i Visby.
Foto: SVEN LINDWALL
NMR på platsen.
Foto: SVEN LINDWALL
NMR i Visby.
Foto: Sven Lindwall

VISBY. RFSL har i år ställt in sin medverkan i Almedalen på grund av att deras medlemmar fått ta emot hot och hat från nazisterna i NMR, som under måndagen anlände till Visby.

Organisationen uppmanar samtidigt så många som möjligt att delta i mångfaldsparaden på torsdag för alla människors lika rätt och värde och för demokratin.

Nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, NMR, vill genom revolution störta demokratin och har varit i Almedalen de senaste åren.  

I år har gruppen inte sökt formellt om att få demonstrera i Almedalen, utan NMR-aktivisten Patrick Christensson gjorde en egen ansökan till polisen som beviljades häromdagen.

På måndagsförmiddagen anlände en grupp nazister till Visby inför morgondagens torgmöte, som äger rum mellan 17-18 vid Kallis. 

– Cirka 15-20 nazister samlades utanför ABF:s tält för seminariet ”Inga rasister på våra gator”. Efter seminariet blev det upprörda känslor från nazisterna för att det inte blev någon frågestund, berättar Expressens reporter David Baas. 

– Nazistiska NMR hade med sig kameramän, både för stillbild och rörligt, och dokumenterade besökarna på ABF:s seminarium med rubriken ”Inga rasister på våra gator - men hur?”

NMR dokumenterade besökarna på ABF:s seminarium.
Foto: SVEN LINDWALL
NMR:s presstalesperson Pär Öberg i ABF-tältet.
Foto: SVEN LINDWALL

Förra året uppstod tumult när NMR befann sig i Almedalen. 

– Det är väldigt svårt att säga nej när någon söker tillstånd till allmän sammankost. Men är platsen man söker upptagen så kan man inte få den. I det här fallet är Hamnplan helt fullbokad, det finns inga platser där, sa i går Carina Skagerlind som är pressansvarig för polisens Almedalskommendering.

Fem nazister anhölls förra året misstänkta för hets mot folkgrupp efter att ha skrikit ”sieg heil” och vid tre olika tillfällen slogs kvinnor till marken av NMR-anhängare.

RFSL har ställt in medverkan i Almedalen

RFSL har i år ställt in sin medverkan i Almedalen på grund av att deras medlemmar fått ta emot hot och hat från NMR. 

– Hatet och hoten om våld från de rasistiska och nazistiska rörelserna är inte nytt. Som hbtq-person är du tyvärr van vid att ses som en del av det som ska ”utplånas”, men ökningen och normaliseringen är ändå påtaglig, sade RFSL Gotlands ordförande Eric Fugeläng nyligen till Helagotland.se.

På organisationens hemsida motiveras beslutet så här: 

”Vårt beslut handlar inte om att vi viker oss för nazisterna. Vi väljer att göra en markering under 2019 och samtidigt sätta ljuset på hur det demokratiska utrymmet krymper, på hur polisen prioriterar och på vikten av att stå upp för varandra när nazister går på våra gator.”

Samtidigt riktas en uppmaning till alla Almedalenbesökare om att delta i torsdagens mångfaldsparad i Visby: 

”I sommar är det viktigare än någonsin för alla organisationer, partier och företag som är på plats i Almedalen att i praktisk handling stå upp för allas rättigheter genom att gå i mångfaldsparaden, regnbågsflagga på seminarier, kompetensutveckla varandra i hbtq-frågor och skänka pengar till alla som kämpar tillsammans.”

Mia Stuhre, projektledare för Almedalsveckan:

– Att RFSL nationellt väljer att dra sig ur är mycket beklagligt, men jag har full respekt för deras beslut att inte komma i år utifrån förra årets händelser.

Flera organisationer har med anledning av detta valt att ställa upp tomma stolar i sympati med RFSL. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.