Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Jonas Sjöstedt kräver ändring av lagen om hets mot folkgrupp

Vänsterledaren höll tal i Almedalen på tisdagskvällen.
Jonas Sjöstedt (V) talar i Almedalen. Foto: Lisa Mattisson
Jonas Sjöstedt (V) talar i Almedalen. Foto: Lisa Mattisson

Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt talade från Almedalsscenen på tisdagen – och inledde med att kritisera veckan. 

Dels för att inte är en plats för ”vanligt folk” men framför allt för att nazisterna är på plats. 

– Det är dags att skärpa lagen. Vänsterpartiet kräver en snabb översyn av ordningslagen och lagen om hets mot folkgrupp, sa han i talet. 

När partiledaren Jonas Sjöstedt ställde sig på Almedalsscenen under Vänsterpartiets dag var det iklädd en marinblå regnjacka. Talet inledde han genom att kritisera Almedalsveckan – men inte just för det dåliga vädret, utan för att det ”inte ska vara ett ställe för storföretagen och deras lobbyister”, vilket han menar att det blivit. 

”Allvarligt och på ett sätt förväntat”.

– Det ska vara ett ställe där man hörs även om man inte vill sälja något. Jag vill se folkrörelsernas och föreningarnas Almedalen. 

Han fortsatte: 

– Jag vill inte att Almedalen ska vara ett ställe som vanligt folk känner sig främmande inför. Där man undrar vad som pågår på roséminglen bakom murarna. Vem som helst ska kunna kroka på husvagnen, dra hit och känna sig välkommen.

Kravet: Se över lagen om hets mot folkgrupp

Därefter valde han att markera mot nazisterna som är på plats i Almedalen och som bara två timmar innan hållit ett tal nere vid hamnen. 

– Jag vill inte att Almedalen ska vara ett ställe för högerextremister. Det här ska vara en plats för det demokratiska samtalet.

– Vi kan inte ha en situation där nazister är ett hot mot andra människors säkerhet och i praktiken begränsar andra människors yttrandefrihet. Det är dags att skärpa lagen. Vänsterpartiet kräver en snabb översyn av ordningslagen och lagen om hets mot folkgrupp. 

Darrig på rösten när han berättade om mormor

När Jonas Sjöstedt tog upp sin mormor Greta för att komma över på ämnet hedersvåld blev han darrig på rösten. 

– Greta är ett fint namn. Jag stod väldigt nära min mormor. Hon hette Greta, precis som min egen dotter, mormor föddes 1909, började han. 

Han fortsatte genom att berätta att hon fick gifta sig med svart bröllopsklänning för att hon var gravid och att hon skämdes så mycket över den där klänningen att hon gömt bröllopsfoto bakom en hylla för att hon skämts så mycket. 

– När hon blev gravid var det nog inte så mycket att välja på, det var bara att gifta sig med morfar varken hon ville eller ej. För släktens rykte. Det där ligger inte särskilt långt bort i tiden. Det svenska bondesamhället hade sina inslag av hederskultur.

Satte press på Stefan Löfven

Jonas Sjöstedt passade i sitt tal också på att sätta press på Stefan Löfven vad gäller de löften han tidigare uppgett att han fått från statsministern under regeringsbildningen, då Vänsterpartiet med nöd och näppe släppte fram Stefan Löfven och den mittenuppförelse han gjort med Miljöpartiet, Liberalerna och Centerpartiet. Enligt Jonas Sjöstedt skulle han då ha fått garantier om att Stefan Löfven ska försöka återinföra de reformer som Vänsterpartiet fick igenom under förra mandatperioden. 

– När det gäller barnreformerna hänger allt nu på Stefan Löfven. Han har lovat oss i Vänsterpartiet att försvara de här reformerna och försöka återinföra dem som försvann. Och det tycker jag att han borde göra, redan i höstens budget. 

EXPRESSENS KARIN OLSSONS BETYG PÅ TALET

Helt rätt av Sjöstedt att ha på sig regnrock under talet – trots att han står skyddad i talarstolen. Så visar han på ett enkelt sätt att han fattar hur vanligt folk har det. 

Vänsterledaren är en stabilt skicklig talare och i kväll överträffar han nästan sig själv. Det går verkligen fram när han målar upp bilden av hur föräldrarna i Djursholm aldrig letar i lådan i skolan för borttappade kläder. Det är en bild som fastnar. Liksom att överklassen borde knacka dörr i höghusen och be om sina skattesänkningar. När Sjöstedt med grötig röst pratar om sin mormor som tvingades gifta sig efter en oplanerad graviditet är det också svårt att inte bli berörd. Hans historiska klassperspektiv passar verkligen en vänsterledare.

På minuskontot ska sägas att Sjöstedt ofta har lite högt tempo. Kanske frös han också där i regnrocken?

Statsvetaren Jenny Madestam om talet

Barnpartiet 

Vänsterpartiet måste hitta en tom ruta att politisera i svensk politik. Barnen verkar vara den skuggplats som nu ska ljussättas av Sveriges mest vänsterorienterade parti. 

Kampen för det klasslösa samhället startar hos barnen. Flera av partiets utspel det senaste året har handlat om reformer för jämlikhet för unga. Strategin är inte helt oklok eftersom barn som grupp inte politiseras av något annat parti i dag.

Det är också ett perspektiv som kan vinna empati. Men empati är inte samma sak som sympati. 

 

• Rött – och grönt

I många år har Vänsterpartiet kämpat för att associeras som ett grönt parti att räkna med. Argumentet handlar om att vara det gröna parti som sätter jämlikhet högt, som ser att klimatåtgärder måste gå hand i hand med jämlikhetsreformer.

Den här typen av vänsterparti skulle ha potential att blidka rörelser likt till exempel Bensinupproret, är tanken.

Miljöfokus kombineras med subventioner för de som måste göra avkall i sin vardag. Kollektivtrafiken ska byggas ut, och delvis bli gratis, och då bli ett bättre alternativ för människor på landsbygden säger V. Men för de som är arga över ojämlika reskostnader kommer troligen inte gratis busskort vara en lösning. 

 

• Upprättelsen för Amineh Kakabaveh

En lång utläggning gjordes om hedersförtryck. Detta förvånar och är en stor svängning.

För mindre än ett år sedan framkom hur den vänsterpartistiska riksdagsledamoten Amine Kakabahve var illa omtyckt i partiet just på grund av att hon drev på i hedersfrågan. Partiet uppfattade henne som främlingsfientlig. Att i dag inte inta den ståndpunkt som V nu svänger till är mer eller mindre politiskt omöjligt.

Sjöstedt kopplade frågan om hedersförtryck till det gamla svenska bondesamhället, vilket är intressant. Detta blir en egen tvist på frågan, och görs för att parera de som höjer röster om att hållningen är rasistisk. 

 

• Sveriges socialistiska parti 

Talet präglades av klassisk klasskampsretorik, så som vänsterledares tal vanligen är. De många sägningarna om klass och jämlikhet för tankarna naturligen till Karl Marx’ klassanalys och vision.

Vänsterpartiet är ett idéparti, där Marx socialismen ligger i botten. Att vara så pass trogen sitt idémässiga ursprung i tal blidkar partiets väljare. Valanalyser visar nämligen att Vänsterpartiets väljare röstar på partiet till betydande del just på grund av partiets ideologi, men också för att partiet bedöms ha en bra politik ”för framtiden”.

Visionen om det klasslösa samhället behöver alltså finnas med i ett vänstertal. 

Talade i Almedalen på tisdagskvällen.