Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Jag tycker det är roligt att bestämma"

Pascal Engman möter finansminister Magdalena Andersson. Foto: Lisa Mattisson
Magdalena Andersson berättar bland annat om terapin och sin relation med företrädaren Anders Borg.Foto: Christian Örnberg

Magdalena Andersson (S) är Sveriges finansminister.

För Expressen berättar hon om terapin, relationen till Anders Borg, sitt svåraste beslut som finansminister och sin fars död.

– Det var en väldigt, väldigt smärtsam process, säger Magdalena Andersson.

Om Magdalena Andersson

Namn: Magdalena Andersson.

Ålder: 49.

Bor: Nacka utanför Stockholm.

Familj: Maken Richard Friberg. Två barn.

Yrke: Finansminister.

Kuriosa om Magdalena:

Vad ska du göra i Almedalen?

– Prata.

När skäms du?

– När jag sagt något dumt.

Vilken tvångstanke lever du med?

– Jag går inte på A-brunnar.

När ljög du senast?

– Det brukar jag inte göra. Jag försöker att inte medvetet ljuga.

Vilket ämne snöar du in på efter att ha druckit några glas vin?

– Gamla minnen.

När du tänkte du senast att "nu skiter jag i det här, tar mitt pick och pack och drar till Nya Zeeland, skaffar dreadlocks och gifter mig med en hajfiskare"?

– Jag har ingen önskan om det. Men skulle jag dra så skulle det vara till Nya Zeeland.

Politiker avskyr, enligt SVT:s Mats Knutson, att erkänna misstag. Har du gjort några misstag?

– Självklart.

Vilka då?

– Jag får återkomma till det.

Haha. Okej. I Stockholm måste man ha bankkonto som en rysk oligark för att kunna köpa en lägenhet. Samtidigt har vi en hög ungdomsarbetslöshet. Vad är grejen?

– Det behöver byggas mer. Råder det akut brist på bostäder finns en uppenbar sak att göra – bygga.

Och ungdomsarbetslösheten?

– Den sjunker stadigt. Före valet dömde många av de borgerliga partierna ut och sa att när vi höjde ungdomsarbetsgivaravgiften och i stället satsade pengar på ungdomar som har svårt att komma in på arbetsmarknaden så skulle det leda till att tusentals ungdomar blev arbetslösa. Nu ser vi arbetslösheten sjunker snabbt och är lägst sedan krisen 2008-2009. Men vi är inte nöjda.


Ungdomsarbetslösheten

 

Enligt Ekonomifakta, som hänvisar till SCB, så var 200 stycken fler ungdomar arbetslösa i maj i år än under samma månad i fjol.

– Då beror det på att befolkningen ökat. Procentuellt har arbetslösheten sjunkit. Ungdomsarbetslösheten kan sjunka även om det är fler antal arbetslösa så länge arbetskraften och sysselsättningen ökar. Tar man hänsyn till säsongsvariation så är den relevanta siffran 8 000 färre arbetslösa ungdomar i maj i år jämfört med maj föregående år.

Är det roligt att vara finansminister?

– Det är både roligt, tungt och svårt. Men jag har fantastiska möjligheter att träffa människor, lära mig saker, se mycket. Sen tycker jag om att vara med och bestämma. Jag tycker det är roligt att bestämma.

När har det varit som svårast?

– Under migrationskrisen i höstas.

Varför?

– Det var helt nödvändigt att vi gjorde någonting åt det, samtidigt som det fanns många människor som flydde. Det är svåra beslut att fatta, beslut som leder till sämre möjligheter till familjeåterförening. Men det var helt nödvändigt. Sitter man i regeringen måste man fatta nödvändiga beslut.

Har du dåligt samvete för det?

– Nej. Däremot var det inte ett enkelt beslut.

 

Politikerförakt

 

Det finns ett utbrett politikerförakt. Vad beror det på?

– Det har blivit en skiktning. Eliten mot folket. Brexit är ett perspektiv på det. Trumps framgångar ett annat. Det vi sett sedan globaliseringen är att kakan har vuxit. Ekonomierna har vuxit. Men globaliseringen gör inte att kakan fördelas på ett rimligt sätt. Politiken har inte levererat en tillräckligt bra fördelning. Vi har sett ökade inkomstklyftor i stora delar av västvärlden. Även i Sverige. Då skapas en misstro. Vi måste visa att politiken kan leverera bättre.

Det låter ju enkelt. Varför har ni inte gjort det tidigare?

– Sverige har tidigare haft en regering som velat öka klyftorna under åtta år. Nu har vi en regering som gör mycket för att minska klyftorna. Dels genom att låta mer skattepengar gå till dem som har det allra svårast. Vi har höjt stödet för ensamstående föräldrar, sänkt skatten för de pensionärer med lägst pension, höjt taket till a-kassan. Viktigt för jämlikheten är också att det finns hög kvalitet i våra välfärdstjänster. För alla. Inte minst hög kvalitet i skolan så att man kan få bra skolresultat oavsett på vilka föräldrar man har. Vi har satsat åtta miljarder extra på skolan bara under de här ett och halvt åren.

Googlar du dig själv?

– Nej.

Men läser du det som skrivs om dig?

– Inte allt. Men om jag gjort någon större intervju läser jag den för att se hur det blivit. Det är ett sätt att utvecklas.

Vad fick du göra om du fick vara man för en dag?

– Haha. Förhoppningsvis samma sak som nu.

På tal om män. Under valrörelsen hade du och Anders Borg ett antal hårda duster. Hur är er relation i dag?

– Han var senast i förra veckan på ett möte i regeringskansliet när vi kallat in många från näringslivet för att berätta vad regeringen gör med anledning av Brexit och lyssna in näringslivets synpunkter. Det är en sak att vi hade heta politiska debatter. Det fanns ingen personlig motsättning.

Har du några fiender?

– Nej, jag går inte och känner det så.

Du har inga namn på en svart lista?

– Nej.

När har du krisat?

– När min pappa dog i Alzheimers. Eller, inte så mycket när han dog som när det började märkas att han var sjuk. Det var en väldigt, väldigt smärtsam process.

Har du gått i terapi?

– Ja.

Varför?

– Det var när pappa dog.

Det var 2002. Hur påverkade de tio åren, då han var sjuk, dig i dag?

– Jag uppskattar livet mer. Är mer tacksam över det. I varje stund. Och en insikt om att man ska göra saker här och nu. Man vet aldrig vad som händer sen. Inte vänta. Varje dag man får leva, och vara frisk, är en fantastisk gåva.

Hur nära står du och Stefan Löfven varandra privat?

– Det är inte så att vi umgås privat. Däremot är en väldigt stor del av våra liv jobb. Vi träffas mycket och har lärt känna varandra nära.

Men skickar ni liksom roliga Youtube-klipp till varandras mobiler?

– Haha, nej. Jag ska inte svära på att det hänt, men det händer inte dagligdags.

Om Stefan Löfven skulle avgå skulle du tacka nej till att bli partiledare för socialdemokraterna?

– Ja. Jag är finansminister. Det är min grej.

 

För nyheter, festvimmel och senaste bilderna från Almedalen - följ vår bevakning här

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.