Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ikea: Vi binder koldioxid i våra soffor

Skogen är nyckeln mot klimatkrisen och även en soffa kan bidra till att binda koldioxid. 

Det var budskapet på det seminarium som Expressen arrangerade tillsammans med SCA.

Frågan om hur den svenska skogen ska användas för att klara klimatomställningen har haft en rejäl politisk laddning och delat miljörörelsen. 

Men allt fler sluter nu upp bakom tanken på att öka uttaget från skogen för att använda skogsråvaran för att ersätta plast och andra fossilt baserade produkter. 

På ett seminarium i Expressens lounge på tisdagen var enigheten stor mellan såväl företrädare från miljörörelsen som ledande svenska företag. 

– Skogen har en unik roll i omställningen, säger Katarina Kollar, hållbarhetschef på SCA.

”Älskar trä”

Jonas Carlehed är hållbarhetschef på Ikea.

– Vi älskar trä. Vi är mitt uppe i den största omställningen i Ikeas historia, säger han.

Och Ikea bidrar faktiskt till att minska koldioxiden i atmosfären genom att använda sig av hållbar svensk skogsråvara till sina soffor, när SCA sedan planterar ny skog som binder koldioxid, menar Jonas Carlehed.

WWF anser att utvecklingen är positiv, även om det inte räcker.

– Det är ett bra tänk. Men det finns betydligt mer fossil olja än trä. Vi måste också minska de totala resursflödena, säger Ola Hansen, klimatexpert på WWF.

Ola Alterå, kanslichef i Klimatpolitiska rådet, menar att det är genom innovationer av det här slaget som klimatkrisen måste hanteras. 

– Det vi pratat om länge händer nu på riktigt. Det är en spännande resa mot hållbarhet, säger han.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.