Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Hultqvist gäst hos CNN – berättade om ryska hoten

Max Foster och Peter Hultqvist Foto: ALEX LJUNGDAHL

De ryska aggressionerna mot Sverige fortsätter.

Det slog försvarsminister Peter Hultqvist fast när han gästade CNN-ankaret Max Foster i Expressens lounge under programpunkten ”CNN Talk”.

Och frågor om att Sverige provocerar Ryssland med försvarsövningar avfärdade han bestämt.

Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist frågades ut av CNN-ankaret Max Foster i Expressens lounge i Visby i programmet "CNN Talk". Internationellt finns ett intresse för situationen runt Östersjön efter flera incidenter. När Hultqvist summerade året som gått lyfte han särskilt fram de ryska missiltesterna som exempel på hur situationen utvecklats.

Han noterade att Ryssland utnyttjat sin rätt att genomföra testerna när svensk kust som gjorde att svensk flygtrafik fick varnas.

Hultqvist slog också tillbaka med kraft när frågorna handlade om Sverige inte provocerar Ryssland med stora gemensamma övningar med andra länder som Aurora.

–- Vi provocerar inte. Våra övningar baseras på att vi ska kunna försvara Sverige. Vi har inga offensiva avsikter och det vet både Ryssland och andra, förklarade han senare.

Samarbetet med USA har utvecklats

CNN-ankaret Max Foster, som också intervjuat Donald Trump, undrade också om hur det svenska samarbetet med USA förändrats med den nya administrationen. Hultqvist har samarbetat både med Obamas försvarsminister Ashton Carter och Trumps försvarsminister James Mattis.

 

LÄS MER: Allt om Almedalen 2018

 

– Samarbetet har utvecklats under Mattis, konstaterade Hultqvist.

Han gav den nya avsiktsförklaringen mellan USA, Sverige och Finland som exempel på det goda samarbetet. Under mötet i Pentagon skrevs ett dokument under som ska bana väg för gemensamma övningar och få vapensystem att fungera tillsammans. Dokumentet undertecknades av Mattis, Hultqvist och deras finska kollega Niinistö.

”Viktigt med amerikansk närvaro”

I samtalet med CNN och Max Foster hamnade Sveriges komplicerade förhållande till Nato i fokus på flera sätt och Hultqvist passade på att prisa Natos närvaro runt Östersjön.

– Det är viktigt inför framtiden att vi har amerikansk närvaro i Baltikum. Det är viktigt för balansen i Europa, säger Hultqvist.

USA och Frankrike har drabbats av valpåverkan som kopplat till Ryssland under senare år. Kampanjerna och cyberattackerna avskräcker inför det svenska valet.

Peter Hultqvist till CNN:

– Det förekommer aktiviteter i sociala medier och vi har gett våra myndigheter instruktioner om att rapportera om det förekommer försök att underminera det svenska valet. Om det sker kommer vi att exponera det som hänt och göra klart att det är oacceptabelt, säger Peter Hultqvist.

I samtalet med Max Foster i "CNN Talk" varnade också försvarsminister Peter Hultqvist för att partier med en höger populistisk agenda skapar splittring i Sverige och Europa. Och han gjorde klart att hans parti inte kommer samarbeta med "högerpopulister" eller "rasister".

 

Missa inga nyheter från Almedalen – aktivera Expressens politik-pushar i din Expressen-app!

Här kan du anmäla dig till Almedalsbrevet – få Visbys snabbaste och bästa nyhetsbrev!

SE CNN TALK LIVE FRÅN VISBY

Tisdag

11.40: Jan Eliasson, tidigare vice generalsekreterare i FN

12.00: Margot Wallström, utrikesminister

 

Onsdag

12.00: Beatrice Fihn, Nobelpristagare och generalsekreterare ICAN

13.00: Carole Cadwalladr, journalisten som avslöjade Cambridge Analytica-skandalen