Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hätsk debatt om migrationen: ”Vill inte öppna min plånbok”

Aida Badell, Grön Ungdom, Magnus Ek, CUF, Joar Forssell, LUF, Martin Hallander, KDU, Benjamin Dousa, MUF, Tobias Andersson, Ungsvenskarna och programledare Niklas Svensson.Foto: SVEN LINDWALL
Ungdomsförbunden debatterade på Expressens scen.Foto: SVEN LINDWALL

VISBY. Det hettade till när migrationsfrågan debatterades mellan ungdomsförbunden på Expressens scen i Almedalen.

– Vi kanske borde öppna våra hjärtan, som Fredrik Reinfeldt hade sagt. Det handlar om medmänsklighet, säger Joar Forssell, Luf.

– Jag vill framför allt inte öppna min plånbok, det är där skon klämmer, säger Benjamin Dousa, Muf.

Klimat, migration och kriminalitet stod på agendan när ungdomsförbundens ordföranden möttes i en debatt på Expressens valscen i Almedalen.

Benjamin Dousa, Muf, vill helst att bensinen ska kosta tio kronor litern. Helt orimligt, enligt Grön ungdoms Aida Badeli.

– Vi måste få ner våra utsläpp med 10-15 procent varje år enligt forskning. Alla andra partier måste få den här klimatinsikten. Låga bensinpriser leder till ökade utsläpp, säger hon.

– Det finns människor som bor utanför Södermalm som måste hämta på förskola och handla på Ica Maxi. Inte med lådcykel som MP föreslår, svarar Dousa.

”Upp till bevis”

Magnus Ek, Cuf, och Joar Forssell, Luf, är positiva till att deras partier drivit på för grön skatteväxling. 

– Skulle man betala för sina samhällseffekter skulle de i städerna betala mer, och de på landet mindre, säger Ek.

– Det allvarliga just nu är att C säger att de gör mycket för landsbygden. Det är upp till bevis om de lyckas hålla MP från att höja bensinskatten, svarar Martin Hallander, KDU.

Joar Forssell kontrar:

– Det är provocerande när KDU pratar om barnfamiljer som har svårt att få ihop vardagen. En barnfamilj i Syren är de som drabbas av klimatförändringar. Priset på bensin ska vara högt för att utsläppen ska minska, men man måste kompensera med att minska skatt på arbete. Då har folk pengar över till en vardag som går ihop.

Riksdagen klubbade nyligen ökade möjligheter för anhöriginvandring. Bara M och SD röstade emot förslaget.

– Finns det något som gynnar integrationen är det att människor som har rätt att bo här inte behöver oroa sig för sin familj varje dag, säger Magnus Ek och vänder sig sedan mot Ungsvenskarnas Tobias Andersson. 

– När vi stod här för fyra år sedan var vi alla överens utom ett förbund. Det har hänt mycket på fyra år.

”Inte en chans i helvete”

Tobias Andersson säger att det är en positiv utveckling att fler tycker som SD:

– Om fyra år kanske även Magnus står på den här sidan.

– Inte en chans i helvete, svarar Magnus Ek.

Joar Forssell gör en liknelse:

– Om någon ringer på ens dörr och varit utsatt för något tycker jag att man ska släppa in, bjuda på en kaffe eller kanske ringa ambulans. Vi kanske borde öppna våra hjärtan, som Fredrik Reinfeldt hade sagt. Det handlar om medmänsklighet.

Benjamin Dousa svarar:

– Jag vill framför allt inte öppna min plånbok, det är där skon klämmer. Alla står och nickar när Joar pratar om att öppna dörren. Hur många asylsökande tog ni emot under krisen? Min familj tog emot flera stycken utan att få en krona för det.

”Kan dela på ansvaret”

Tobias Andersson:

– Jag tror inte att det finns någon meningsskiljaktighet i att öppna dörren för en person, en natt. Men jag tror även Joar ser en problematik om det är 150 personer som står utanför dörren och vill ha mackor och kolla på tv. 

– Vi är 10 miljoner i Sverige och vi kan få andra länder att hjälpa till, då är vi många miljoner som kan dela på ansvaret, svarar Forssell.

Aida Badeli avslutar:

– Precis som i klimatpolitiken ska Sverige ta ledartröjan. Människor flyr för att det är krig, krig startar med hjälp av vapen, och det är EU-länder som säljer vapen. Vi måste sluta sälja vapen!

Ungdomspolitikerna om Demokratihotet

903 politiker har utsatts för våld, hot eller trakasserier sedan 2014 enligt en unik enkät som Expressen har gjort, där över 4 000 förtroendevalda har svarat. Så här säger ungdomsförbundens ordföranden om demokratihotet:

 

Aida Badeli, Grön ungdom:

- Det är sorgligt att många förtroendevalda blir utsatta. En viktig del i att motverka det här är att uppmuntra fler att polisanmäla och inrätta fler hatbrottsenheter som gör att polisen hanterar de här fallen.

 

Magnus Ek, Cuf:

- Jag har inte varit orolig själv, men vet hur det är för andra i min närhet. Det riktar sig hårdare mot kvinnor och folk med invandrarbakgrund. 

 

Joar Forssell, Luf:

- Folk har i alla tider varit arga på politiker och hyttat med näven, men nu är det offentligt och det blir också mer obehagligt. Men vi får aldrig sluta våga ta debatten. 

 

Martin Hallander, KDU:

- Jag personligen berördes när jag var ny, jag blev misshandlad på grund av mitt stöd för Israel. Jag funderade länge på om jag ville och vågade fortsätta.

 

Benjamin Dousa, Muf:

- Det är klart att det har varit en hel del. Från vänsterhåll har det minskat lite sedan SD kom in i riksdagen och fick ta den rollen nu. 

 

Tobias Andersson, Ungsvenskarna:

- Jag var med i artikelserien och jag tycker det är synd att SSU och Ung vänster inte är här för att stå till svars om hur de har ljugit om oss i många år.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.