Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hårda klimatet på nätet – trakasserier blir vardag

En namnkunnig panel diskuterade på torsdagen hat och mobbning bland unga på nätet.
Foto: LISA MATTISSON

Ett allt hårdare klimat – där sexuella trakasserier och penisbilder blivit vardag för många unga.

Karin Nygårds, lärare och ordförande i föreningen Surfa Lugnt, uppmanar föräldrar att engagera sig i sina barns tillvaro på nätet.

En namnkunnig panel diskuterade på torsdagen hat och mobbning bland unga på nätet – ett samarrangemang mellan Expressen och mySafety Försäkringar.

– Sånt som tidigare hände på skolgården eller i omklädningsrummet har flyttat till den digitala världen. Man umgås mycket på nätet, till exempel i WhatsApp-grupper efter skolan. Och de har ingen som guidar dem i det samtalet, så det blir ofta för hårt, sa Karin Nygårds.

Essi Alho, projektledare i Prins Carl Philips och prinsessan Sofias stiftelse, instämde:

– Det är lätt att man agerar i affekt, skickar i väg en bild utan att tänka efter. Man saknar konsekvenstänk.

”De är ensamma”

Karin Nygårds fortsatte:

– Roten är att de är ensamma. De får inte hjälp att spegla och fundera: Vad hände där? Jag upplevde både som förälder och lärare att det är svårt att gå in och kolla.

Nyckeln – om det var alla i panelen överens – är att föräldrar engagerar sig lika mycket i barnens nätliv som i skolan och idrottandet.

PA Prabert, vice koncernchef mySafety Försäkringar, betonar:

– Vuxna måste prata med barnen om det som händer på nätet. Förbud är precis lika verkningslöst som det alltid har varit. Man måste prata.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.