Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hårda klimatet på nätet – trakasserier blir vardag

En namnkunnig panel diskuterade på torsdagen hat och mobbning bland unga på nätet.
Foto: LISA MATTISSON

Ett allt hårdare klimat – där sexuella trakasserier och penisbilder blivit vardag för många unga.

Karin Nygårds, lärare och ordförande i föreningen Surfa Lugnt, uppmanar föräldrar att engagera sig i sina barns tillvaro på nätet.

En namnkunnig panel diskuterade på torsdagen hat och mobbning bland unga på nätet – ett samarrangemang mellan Expressen och mySafety Försäkringar.

– Sånt som tidigare hände på skolgården eller i omklädningsrummet har flyttat till den digitala världen. Man umgås mycket på nätet, till exempel i WhatsApp-grupper efter skolan. Och de har ingen som guidar dem i det samtalet, så det blir ofta för hårt, sa Karin Nygårds.

Essi Alho, projektledare i Prins Carl Philips och prinsessan Sofias stiftelse, instämde:

– Det är lätt att man agerar i affekt, skickar i väg en bild utan att tänka efter. Man saknar konsekvenstänk.

”De är ensamma”

Karin Nygårds fortsatte:

– Roten är att de är ensamma. De får inte hjälp att spegla och fundera: Vad hände där? Jag upplevde både som förälder och lärare att det är svårt att gå in och kolla.

Nyckeln – om det var alla i panelen överens – är att föräldrar engagerar sig lika mycket i barnens nätliv som i skolan och idrottandet.

PA Prabert, vice koncernchef mySafety Försäkringar, betonar:

– Vuxna måste prata med barnen om det som händer på nätet. Förbud är precis lika verkningslöst som det alltid har varit. Man måste prata.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.