Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Här varnar SD för journalister

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
”Att slappna av för tidigt och säga vad man egentligen tycker efter en intervju är ett misstag några fått betala sin karriär med”, är en av uppmaningarna i SD:s kompendium för medieträning.
I interna Facebookgrupper – med namn som "Kontoret" och "SD:s 49 riksdagsledamöter" – har larmet snabbt gått när journalister sökt partiföreträdare för kommentarer.
Flera av inläggen handlar också om att varna för mediernas rundringningar bland ledamöterna.
Olle Felten, som tidigare i år gick över till Alternativ för Sverige, menade att man skulle undersöka om de är avlyssnade.
1 / 7

”Nån som vet vad fanskapet vill?”

Sverigedemokraternas riksdagsledamöter varnar i interna kanaler för journalister – och klämmer åt partikamrater som pratar med pressen.

Expressen kan nu också avslöja hur partiet lär sina företrädare att inte svara på frågor från medierna.

– Det här kompendiet är skrivet för nya medlemmar i princip, som inte är skolade och kanske inte har koll på partilinjen riktigt, säger SD-ledamoten Robert Stenkvist.

Under alla år i riksdagen har Sverigedemokraterna försökt medieträna sina företrädare – för att lära dem hur man ska agera om en journalist ställer frågor till dem.

I början av mandatperioden tog partiets tjänstemannaorganisation fram en power point-presentation som skulle lära partiets många nya företrädare att bli intervjuade. Bland tipsen finns uppmaningen att: "Svara inte direkt på journalisternas frågor - Säg det du vill ska hamna i tryck".

Och ett knep för att inte svara journalisten var:

"Skratta bort frågan".

Robert Stenkvist har tagit fram ett kompendium om hur Sverigedemokraternas företrädare ska bemöta medier.
Foto: SVEN LINDWALL

En riksdagsledamot som varit engagerad i att lära sina partikamrater att bemöta journalister är Robert Stenkvist. Redan förra mandatperioden tog han fram ett kompendium som till del bestod av råd från boken "Medietränad". Stenkvist skrev:

"Att slappna av för tidigt och säga vad man egentligen tycker efter en intervju är ett misstag några fått betala sin karriär med."

Är det inte bra att väljarna får reda på vad politikerna ”egentligen tycker”?

– Jag tycker att politiker egentligen ska ta ut svängarna lite mer än vad man gör i dag, om jag ska vara helt ärlig. Jag tycker att det är för rigitt nu.

– Det beror till viss del på er medier, att säger man nånting så får man stå till svars för det. Att man tar ut en liten felsägning eller skriver ett kompendium... Alltså det här kompendiet är skrivet för nya medlemmar i princip, som inte är skolade och kanske inte har koll på partilinjen riktigt, säger Robert Stenkvist.

Ett exempel på hur Sverigedemokraterna lär sina företrädare att inte svara på frågor från medierna.

”Fanskapet”

Medieträningstipsen har främst gällt partiets företrädare på lägre nivå, men Expressen kan nu också visa hur partiets riksdagsledamöter under mandatperioden hanterat medierna. I interna Facebookgrupper – med namn som "Kontoret" och "SD:s 49 riksdagsledamöter" – har larmet snabbt gått när journalister sökt partiföreträdare för kommentarer.

"Nån som vet vad fanskapet vill, eller vem hen söker?"

I mars förra året skrev en tjänsteman på SD:s riksdagskansli i en av grupperna:

"Vår alldeles egen hovreporter Baas (Expressens reporter, reds anm) står utanför Ledamotshuset med filmteamet för allmän kännedom."

Riksdagsledamoten Linus Bylund svarade:

Hösten innan skrev samme Bylund:

"Vem blev Baasad utanför kammaren? Såg honom stå och lurpassa."

Riksdagsledamoten Linus Bylunds svar om Expressens reporter David Baas i den interna Facebookgruppen.

Teori om avlyssning

Flera av inläggen handlar också om att varna för mediernas rundringningar bland ledamöterna. Hösten 2014 frågade flera medier SD-ledamöterna hur de ställde sig i den kommande budgetomröstningen - den där SD fällde regeringens budget. Direkt gavs instruktioner, i Facebookgrupperna, om att hänvisa till partiledningen, eller ge icke-svar i stället för att svara på frågorna.

De interna Facebookgrupperna har också använts för att ge sig på de partikamrater som ändå sagt sin åsikt till medier, om än anonymt.

Några veckor före budgetomröstningen 2014 uttalade sig en anonym SD-ledamot för Svenska Dagbladet att han eller hon ansåg att det vore bra att rösta på alliansens budget. I diskussionen som följer anklagas den anonyme för att denne "säljer sin själ" och uppmanas att avsäga sig sina förtroendeuppdrag eller i alla fall att "knip käft".

SD-ledamoten Carina Ståhl Herrstedt klämde också i:

"Är det nu jag får skriva STOLPSKOTT?? ;)"

I gruppen spekulerar riksdagsledamöter om deras riksdagsgruppsmöten är utsatta för avlyssning. Olle Felten, som tidigare i år gick över till Alternativ för Sverige, menade att man skulle undersöka om de är avlyssnade, för att på så sätt komma "en bit på vägen för att söka läckan."


LÄS ÄVEN: SD om Björn Söders uttalande: ”Det här kan skada partiet” 


Carina Ståhl Herrstedt.
Foto: SVEN LINDWALL
Linus Bylund.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / IBL

”Det läcker”

Carina Ståhl Herrstedt om varför hon kallade partikollegan som pratade med pressen för ”STOLPSKOTT”:

– Det finns ingen anledning att uttala sig om interna saker. Om vi inte har fattat beslut så ska man inte uttala sig heller.

– Jag kan ha reagerat på att det läcker, att någon går ut och läcker det som vi internt fortfarande håller på och diskuterar, säger hon.

Linus Bylund säger:

– Jag kallar mina barn för fanskapet så det är inget konstigt.

Vilken funktion fyller de här Facebookgrupperna?

– Det är väl oftast att man skriver att nu är det nån som undrar om det är nån som vill käka middag i kväll, eller nu är kaffemaskinen på våning fyra trasig. Primärt.

Det är väldigt mycket att ”nu ringer Dagens Industri och ställer frågor”.

– Ja, det händer också att man sprider information om ämnen som snurrar, säger Bylund.

Expressen har sökt Olle Felten.


SE ÄVEN: Detta är Sverigedemokraterna  

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.