Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Här kommer prins Daniel till Almedalen

Här kommer prins Daniel till Visby.
Foto: Christian Örnberg
Prins Daniel pratar om vikten av att prinsessan Estelle rör på sig.
Foto: Christian Örnberg

Prins Daniel har landat i Almedalen – för att få svenska folket att aktivera sig fysiskt med Generation Pep.

Prinsen passade dessutom på att berätta hur han själv håller sig i form.

– Jag försöker jogga lite, gå på gym. Jag gillar att vara ute, säger prins Daniel.

Ett stort pressuppbåd och hundratalet åhörare mötte prins Daniel i S:t Hansskolans gympasal i Visby. Prinsen var på plats för att lansera Generation Pep.

– Gen pep är ett hälsoinitiativ, Generation Pep, som handlar om att viska försöka peppa alla barn och ungdomar i Sverige att röra sig mer, sitta mindre stilla, få en balans mellan stillasittande och fysisk aktivitet, säger han.

Själv är prinsen noga med att vara fysiskt aktiv.

Prins Daniel vill aktivera svenska barn
Foto: Christian Örnberg

– Jag har alltid hållit på med idrott och så där. Jag försöker jogga lite, gå på gym. Jag gillar att vara ute, säger han.

"Har alltid hållit på med idrott"

Enligt en undersökning sitter svenska fyraåringar still, nästan hälften av all sin vakna tid. Prins Daniel tycker att det är viktigt att prinsessan Estelle rör på sig.

– På förskolan rör de sig nästan hela dagarna. De är utomhus nästan hela tiden. Vi gillar att vara ute i skogen, gillar att göra aktiviteter. Det är mycket pulkaåkning på vintern. Hon får det i sig, säger prins Daniel.

Samtidigt är prinsen förfärad över att svenskarna, överlag, är ett av Europas mest stillasittande folk.

– Det är otroligt chockerande och oroväckande att vi blivit så fysiskt inaktiva. Vi är ett av Europas mest stillasittande folk, det är otroligt skrämmande. Jag tror att det finns många stigman och många som känner press kring det här. Det gäller att addera goda vanor och prata på ett sätt så att man inte känner sig dålig och misslyckad. Små, små steg. Går man 20 minuter varje dag har det extrema hälsoeffekter. Bara 15 minuter varannan dag, adderat, ger 45 timmar motion per år. Går man från att inte göra någonting till 45 timmars motion per år är det en hälsovinst. Vi ska med små steg göra någonting bättre, säger prins Daniel.

Prinsessan Estelle på nationaldagen
Foto: Johan Jeppsson

Hur håller sig prinsen i form?

– Jag har alltid hållit på med idrott och så där. Jag försöker jogga lite, gå på gym. Jag gillar att vara ute.

– På förskolan rör de sig nästan hela dagarna. De är utomhus nästan hela tiden. Vi gillar att vara ute i skogen, gillar att göra aktiviteter. Det är mycket pulkaåkning på vintern. Hon får det i sig.


För nyheter, festvimmel och senaste bilderna från Almedalen – följ vår bevakning här!

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.