Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Här gör NMR Hitlerhälsning i Almedalen

En person syntes göra en Hitlerhälsning när nazistiska NMR anlände till Almedalen i en Volvo.
Foto: Anna-Karin Nilsson
NMR började lasta in skor från en manifestation i sin Volvo, men stoppades av polisen.
Foto: / Anna-Karin Nilsson
Jimmie Åkesson, som har sin dag i Almedalen, passerade i närheten av platsen för NMR:s tält mellan sina olika medieaktiviteter. SD-ledaren tvekade en kort sekund när han kom gående runt hörnet och sen gick han rakt fram.
Foto: / Anna-Karin Nilsson

På Sverigedemokraternas dag slog nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, NMR, upp sitt tält i hamnen i Visby. 

När de anlände syntes en person göra en Hitlerhälsning. 

Under förmiddagen anslöt flera personer till hamnen för att protestera mot NMR och stämningen blev alltmer uppretad. 

Vid 08:30 på fredagsmorgonen anlände NMR för att resa sitt tält i Visby hamn. Samtidigt syntes en person göra en Hitlerhälsning. 

På morgonen förstördes Make Equals konstinstallation mot nazism #ochjagprotesterar som stod framför tältet. 

Installationen bestod av en hög skor, som ska påminna om alla de människor som miste livet under Förintelsen. Personer kopplade till NMR fångades på bild när de lastade in skorna i en bil – men kastade ut skorna igen när de stoppades av polis. 

Sex personer är delgivna misstanke för egenmäktigt förfarande, enligt polisen.

– Den här konstinstallationen har tillstånd att vara där, då är det självklart inte bra att någon förstör någon annans monter, säger Carina Skagerlind, polisen presstalesperson i Almedalen.

Hon vill inte kommentera om de misstänkta personerna har någon koppling till NMR. Polisen har fört samtal med de identifierade gärningspersonerna och konstinstallationens upphovspersoner. Senare under dagen flyttades installationen tillbaka.

– Det är självklart deras rätt att ställa upp sitt konstverk igen, säger Carina Skagerlind.

NMR började lasta in skor från en manifestation i sin Volvo, men stoppades av polisen.
Foto: / Anna-Karin Nilsson

LÄS MER: Flera Hitlerhälsningar under Almedalen 

Civilpolis stoppade man 

En person försökte under morgonen upprepade gånger gå fram till NMR:s tält men stoppades gång på gång av civilpolis och uppmanades att inte provocera. Personen filmades av personer kring tältet.

NMR sätter upp sitt tält i Almedalen.
Foto: / Anna-Karin Nilsson

LÄS MER: Skoprotest mot nazisterna i Almedalen 

Jimmie Åkesson gick förbi NMR

Jimmie Åkesson passerade under morgonen NMR:s tält mellan sina olika medieaktiviteter.  SD-ledaren tvekade en kort sekund när han kom gående runt hörnet och beslutade sig sen för att fotsätta förbi, rapporterar utsända.

Det är mycket poliser och journalister på plats i närheten av NMR. Under förmiddagen inledde en handfull personer en diskussion med tre personer kopplade till NMR och ifrågasatte deras åsikter. Under högljudda former diskuterades bland annat hbtq-rörelsen och Förintelsen och stämningen blev allt mer uppretad men gruppen på totalt 30-40 personer skingrades efter någon timme. 

LÄS MER: Nazistiska NMR:s mål: Inrätta tvångsarbete

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.