En person syntes göra en Hitlerhälsning när nazistiska NMR anlände till Almedalen i en Volvo. Foto: Anna-Karin NilssonEn person syntes göra en Hitlerhälsning när nazistiska NMR anlände till Almedalen i en Volvo. Foto: Anna-Karin Nilsson
En person syntes göra en Hitlerhälsning när nazistiska NMR anlände till Almedalen i en Volvo. Foto: Anna-Karin Nilsson
NMR började lasta in skor från en manifestation i sin Volvo, men stoppades av polisen. Foto: / Anna-Karin NilssonNMR började lasta in skor från en manifestation i sin Volvo, men stoppades av polisen. Foto: / Anna-Karin Nilsson
NMR började lasta in skor från en manifestation i sin Volvo, men stoppades av polisen. Foto: / Anna-Karin Nilsson
Jimmie Åkesson, som har sin dag i Almedalen, passerade i närheten av platsen för NMR:s tält mellan sina olika medieaktiviteter. SD-ledaren tvekade en kort sekund när han kom gående runt hörnet och sen gick han rakt fram. Foto: / Anna-Karin NilssonJimmie Åkesson, som har sin dag i Almedalen, passerade i närheten av platsen för NMR:s tält mellan sina olika medieaktiviteter. SD-ledaren tvekade en kort sekund när han kom gående runt hörnet och sen gick han rakt fram. Foto: / Anna-Karin Nilsson
Jimmie Åkesson, som har sin dag i Almedalen, passerade i närheten av platsen för NMR:s tält mellan sina olika medieaktiviteter. SD-ledaren tvekade en kort sekund när han kom gående runt hörnet och sen gick han rakt fram. Foto: / Anna-Karin Nilsson

Här gör NMR Hitlerhälsning i Almedalen

Publicerad

På Sverigedemokraternas dag slog nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, NMR, upp sitt tält i hamnen i Visby. 

När de anlände syntes en person göra en Hitlerhälsning. 

Under förmiddagen anslöt flera personer till hamnen för att protestera mot NMR och stämningen blev alltmer uppretad. 

Vid 08:30 på fredagsmorgonen anlände NMR för att resa sitt tält i Visby hamn. Samtidigt syntes en person göra en Hitlerhälsning. 

På morgonen förstördes Make Equals konstinstallation mot nazism #ochjagprotesterar som stod framför tältet. 

Installationen bestod av en hög skor, som ska påminna om alla de människor som miste livet under Förintelsen. Personer kopplade till NMR fångades på bild när de lastade in skorna i en bil – men kastade ut skorna igen när de stoppades av polis. 

Sex personer är delgivna misstanke för egenmäktigt förfarande, enligt polisen.

– Den här konstinstallationen har tillstånd att vara där, då är det självklart inte bra att någon förstör någon annans monter, säger Carina Skagerlind, polisen presstalesperson i Almedalen.

Hon vill inte kommentera om de misstänkta personerna har någon koppling till NMR. Polisen har fört samtal med de identifierade gärningspersonerna och konstinstallationens upphovspersoner. Senare under dagen flyttades installationen tillbaka.

– Det är självklart deras rätt att ställa upp sitt konstverk igen, säger Carina Skagerlind.

NMR började lasta in skor från en manifestation i sin Volvo, men stoppades av polisen.Foto: / Anna-Karin Nilsson

LÄS MER: Flera Hitlerhälsningar under Almedalen 

Civilpolis stoppade man 

En person försökte under morgonen upprepade gånger gå fram till NMR:s tält men stoppades gång på gång av civilpolis och uppmanades att inte provocera. Personen filmades av personer kring tältet.

NMR sätter upp sitt tält i Almedalen.Foto: / Anna-Karin Nilsson

LÄS MER: Skoprotest mot nazisterna i Almedalen 

Jimmie Åkesson gick förbi NMR

Jimmie Åkesson passerade under morgonen NMR:s tält mellan sina olika medieaktiviteter.  SD-ledaren tvekade en kort sekund när han kom gående runt hörnet och beslutade sig sen för att fotsätta förbi, rapporterar utsända.

Det är mycket poliser och journalister på plats i närheten av NMR. Under förmiddagen inledde en handfull personer en diskussion med tre personer kopplade till NMR och ifrågasatte deras åsikter. Under högljudda former diskuterades bland annat hbtq-rörelsen och Förintelsen och stämningen blev allt mer uppretad men gruppen på totalt 30-40 personer skingrades efter någon timme. 

LÄS MER: Nazistiska NMR:s mål: Inrätta tvångsarbete

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag

Senaste nytt
MEST LÄST I DAG