Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Här är nazisterna som åtalats för attackerna i Almedalen

Polisen har rustat för att möta nazisterna.
Emil Starkenberg har åtalats för ofredande efter att han ska ha knuffat en man på Södertorg i Visby. Han vill inte kommentera händelsen.
Foto: Polisen
Oscar Bergström åtalas för försök till främjande av flykt – ett brott som han nekar till.
Foto: Polisen
NMR-mannen Mikael Svannäs vid attacken på Camilla Wagner. Han greps kort därefter eftersom en polis hade sett händelsen.
Foto: Polisen

Här är nazisterna – Mikael Svannäs, Oscar Bergström och Emil Starkenberg – som åtalats för attacker i Almedalen förra året.

Polisen har rustat för att möta nazisterna i år igen – och på tisdagseftermiddagen har de fått demonstrationstillstånd.

– Vi har fler synliga poliser, säger Carina Skagerlind på Stockholmspolisen om årets polisinsats.

Expressen kunde i förra veckan avslöja att NMR-aktivisten Patrick Christensson ansökt om att få hålla torgmöte på Hamnplan i centrala Visby på tisdagseftermiddagen under Almedalsveckan. I helgen kom polisens besked att bevilja tillstånd, men att ändra platsen till Holmen, nära Kallbadhuset, och begränsa tiden till mellan klockan 17 och 18 på tisdagen.

Redan under måndagen syntes nazisterna i centrala Visby. I täten gick Pär Öberg, som ingår i NMR:s så kallade riksledning. Nazisterna närvarade bland annat vid ett anti-nazistiskt seminarium i ABF:s tält strax före lunch.

Förra året fick nazisternas närvaro i Visby stort utrymme i medierapporteringen, vilket också framgick i den så kallade Almedalsrapporten - som tas fram av Retriever, Dagens opinion, Novus och Gullers grupp. I deras mätning svarade 56 procent NMR eller nazister på frågan om vilken nyhetshändelse som gjorde störst intryck på dem under veckan.

NMR:s presstalesperson Pär Öberg är i Almedalen.
Foto: SVEN LINDWALL
På tisdagen håller NMR ett torgmöte på Holmen, nära Kallbadhuset i Visby.
Foto: SVEN LINDWALL

Mycket av rapporteringen då gällde oroligheter och misstänkta brott i nazisternas fotspår:

* På torsdagen uppstod tumult utanför Vänskapsförbundet Sverige-Israels tält när nazisterna försökte veckla upp en banderoll. I samband med detta drogs en kvinna ned i marken.

* Natten mot lördagen rapporterades en grupp nazister ha skrikit ”sieg heil” i centrala Visby och i nära anslutning till det så vandaliserades delar av Expressens valscen.

* Under lördagen berättade ögonvittnen att en ung man på cykel ska ha blivit neddragen i marken av nazister i Klintehamn.

* På lördagen berättade företrädare för Feministiskt initiativ att nazisterna filmat åhörare på deras torgmöte på Donners plats. En man reagerade på nazisternas filmande och ska ha blivit knuffad.

Rättegång väntar nazisterna

Expressens granskning visar att tre nazister nu väntar på rättegång för attacker under förra årets Almedalsvecka. En av attackerna riktades mot debattören och journalisten Camilla Wagner

Övervakningsbilder, som ingår i polisens förundersökning, visar hur Wagner blev hårt nedknuffad i gatan under onsdagskvällen. I polisförhör berättar Wagner att hon tillsammans med sina vänner sett NMR på Hästgatan efter Centerledaren Annie Lööfs tal. De gick då och hämtade en regnbågsflagga som nazisterna försökte sno åt sig på Södertorg.

NMR i Visby 2018.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Efter att de gått ut genom Österport blev Wagner påflugen av en nazist som tacklade ned henne.

– Vi möttes igen vid Österport och då snodde de vår flagga igen. Istället för att springa efter dem igen så tog jag upp min telefon och började filma och ställa frågor till dem. Då kommer det en kille och tacklade omkull mig, säger Camilla Wagner.

Attack sågs också av en polisman som följt efter gruppen av nazister och han kunde direkt gripa nazisten Mikael Svannäs. Svannäs är sedan tidigare är dömd för våldsamt upplopp efter attacken på den antirasistiska demonstrationen i Kärrtorp 2013. Han nekar till brott.

Batongslag mot nazisten Bergström

När Svannäs greps så blandade sig en nazistkompis till honom - Oscar Bergström - i polisens arbete så mycket att han i samma mål åtalas för försök till främjande av flykt. Polismannen berättade sedan att Bergström försökt dra Svannäs därifrån, och övervakningsbilderna visar hur polismannen slår mot Bergström med batong.

När Expressen pratar med Bergström, som nekar till brott, på telefon så vill han inte svara på några frågor utan i stället mötas i ”en mörk gränd” eller i ”ett mörkt skogsparti” innan han lägger på luren.

Rättegången mot Svannäs och Bergström är planerad till 11 september i Gotlands tingsrätt.

– När den här rättsprocessen är klar så kan jag stänga den här dörren. Fram till dess så är det en pågående process inne i mig, säger Camilla Wagner.

Har du tänkt närvara vid årets Almedalsvecka?

– Ja, sent omsider beslöt jag mig faktiskt för att göra det men det satt långt inne. Jag kommer att åka med min familj och ha en mycket mindre aktiv roll i år, säger hon.

Camilla Wagner i Almedalen 2015.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

I ett annat mål har NMR:aren Emil Starkenberg åtalats för ofredande efter att han ska ha knuffat en man på Södertorg i Visby - en knuff som ska ha skett bara några minuter före attacken på Camilla Wagner. Den knuffade mannen hade då reagerat på att nazisterna försökte ta regnbågsflaggan från Camilla Wagner och hennes väninnor.

– Jag har absolut inget intresse av att prata med dig, säger Starkenberg, som nekar till brott.

Nenna omringades av nazister

I samma veva så misshandlades också Nenna Zithrine som var i Almedalen tillsammans med KD:s hbtq-förening Öppna kristdemokrater. Hon ingick i den grupp som följde efter nazisterna och höll upp regnbågsflaggan. Hon berättar för Expressen att hon omringades av nazisterna:

– Jag blev upptryckt mot en lyktstolpe. Det gick så snabbt. Jag insåg snabbt att jag skulle skydda huvudet så jag satte mina händer för huvudet. Jag kände riktigt hårda slag.

Är du besviken över att förundersökningen i ditt fall har lagts ned?

– Det som gör att jag inte är besviken är för att jag så många goda vänner, jag har så starka band till Kristdemokraterna. Jag fick sånt stöd och har fortfarande ett gott stöd. Jag har gått vidare och känner ingen besvikelse, säger Zithrine.

Förra året var det flera organisationer som ställde in eller kortade ned sin Almedalsnärvaro på grund av nazisterna. RFSL har sagt att de inte kommer att åka till Almedalen i år efter hot från nazisterna. Organisationen riktar däremot en uppmaning till alla Almedalenbesökare om att delta i torsdagens mångfaldsparad i Visby

Polisen tar med sig hatbrottskompetens

Carina Skagerlind på Stockholmspolisen säger att de gjort lite andra prioriteringar i år för att möta nazisterna.

– Vi har fler synliga poliser, eftersom vi hade en hel del civilklädda förra året. Ett sätt att öka tryggheten är att ha mer uniformerad polis. Sen har vi en lite större utredningsresurs med oss, med bland annat hatbrottskompetens, säger hon.

Redan under måndagen syntes NMR i centrala Visby.
Foto: SVEN LINDWALL

Under förra årets Almedalsvecka så tillsatte regeringen en utredning för att se om lagstiftningen måste ändras när det gäller rasistiska symboler, som exempelvis NMR:s tyrruna. I slutet av maj i år presenterades utredningen som kom fram till att det inte behövdes några ändringar, varken av hets mot folkgrupp-lagstiftningen eller att införa något särskilt förbud mot att använda vissa symboler offentligt.

NMR:s närvaro under Almedalsveckan förra året var ett led i deras valrörelse. De misslyckades med att ta något mandat i kommunvalen i Boden, Kungälv och Ludvika. I riksdagsvalet skrapade de ihop 2106 röster vilket motsvarade 0,3 promille av väljarnas röster. Det var ett resultat som NMR:s ledare Simon Lindberg själv beskrev som ett ”uselt val”.

Expressen har sökt Mikael Svannäs, både direkt och via hans advokat Mikael Fredblad.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.