Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Här är mördaren Rami Joukanen mitt i Almedalen

Rami Joukanen i Almedalen.

Här är den nazistiske mördaren mitt i Almedalen.

NMR-aktivisten Rami Joukanen, 27, är dömd för att under tortyrliknande former ha slagit ihjäl en handikappad man tillsammans med en annan man. 

Med basebollträ, knogjärn, kniv och stålhättade kängor pågick dödsmisshandeln över flera timmar – och filmades av mördarna.

På filmen hörs Joukanen använda samma nazistiska hälsning som NMR använder:

– Hell seger.

Expressen har tidigare under Almedalsveckan berättat om de våldsbrottsdömda kandidater som ställer upp i riksdagsvalet för nazistiska NMR. Bland dem finns ledaren Simon Lindberg som 2006 attackerade en schlagerfest hos RFSL i Kristianstad. Flera av NMR:s kandidater är också dömda för attacken på den antirasistiska demonstrationen i Kärrtorp 2013.

Expressen kan nu avslöja att bland de nazister som tagit sig till Visby för Almedalsveckan finns också en mördare.

Rami Joukanen ingick 2007 i den grupp på tre personer som utsatte en handikappad 55-årig man för en tortyrliknande misshandel – som ledde till mannens död. 

En kvinnlig anhörig till mordoffret berättade i tingsrätten att han blivit handikappad efter en stroke, att han hade yrsel, svårt att gå och aldrig lämnade sin lägenhet.

Det var också i lägenheten i Upplands Väsby norr om Stockholm som Joukanen och flera andra dök upp en söndagseftermiddag i juni 2007 för att börja misshandeln. Med kängsparkar, slag med knogjärn och basebollträ och knivstick gick de lös på den handikappade mannen. En av Joukanens medbrottslingar kastade också en mikrovågsugn på den handikappade mannen.

Svårt misshandlad lämnades han kvar i lägenheten men senare på natten kom nazisterna tillbaka. Tingsrätten beskrev offret som "försvarslös".

De filmade och tog en bild under delar av den utdragna dödsmisshandeln. På bilden, som Joukanen tog på sitt mordoffer, skrev han "NS Kickers" – där NS står för nationalsocialism.


LÄS ÄVEN: Här varnar SD för journalister i interna kanaler 


Knogjärnet som användes vid mordet 2007.
Foto: POLISENS FÖRUNDERSÖKNING

Skrek nazistisk hälsning

På filmen syntes hur den handikappade mannen får slag efter slag med basebollslagträet, och Rami Joukanen hördes också säga "hell seger" på filmen.

"Hell seger" är en återkommande nazistisk hälsning som motsvarar "sieg heil". I mars i år bedömde Svea hovrätt hälsningen som hets mot folkgrupp när NMR-ledaren Simon Lindberg dömdes efter att han skrikit nazisthälsningen samtidigt som han gjorde en rörelse med armen under ett torgmöte i Stockholm hösten 2016.

Åklagaren bedömde att filmen på den utdragna dödsmisshandeln av den handikappade mannen var tänkt för att spridas, eftersom nazisterna maskerat sig och lagt dit propaganda.

Några timmar efter att de lämnat mannens lägenhet så chattade de på MSN om hur de skulle göra med filmmaterialet.

– Ska vi va hemliga med bilden å filmerna också?

– Vad tycker du? Du bestämmer. Vi kan åka dit rejält.

– Vi visar bara det för dom som vi litar på, men skickar ingenting.


LÄS ÄVEN: Fem nazister anhållna i Almedalen 


Dömdes för brutala mordet

Rami Joukanen och en jämnårig man dömdes för mordet. På grund av deras låga ålder vid mordtillfället fick Joukanen sluten ungdomsvård i tre år och hans kumpan sluten ungdomsvård i två och ett halvt år. En tredje ung man dömdes till ungdomsvård för grov misshandel i samma mål.

Efter mordet har Joukanen, som är finsk medborgare, fortsatt att synas i nazistiska sammanhang. Han var tidigare aktiv i Nationalsocialistisk front för att sedan ansluta sig till den finska grenen av NMR. Så sent som i mitten av juni i år utsågs han till "årets aktivist" när NMR i Finland hade sina så kallade framtidsdagar.

Under Almedalsveckan har Joukanen synts i NMR-kläder både uppe på Södertorg, där NMR fått polistillstånd för att hålla allmän sammankomst, men också nere vid Hamnplan, där nazisterna har hållit torgmöten under torsdag, fredag och lördag i veckan.

Basebollträet från dödsmisshandeln.
Foto: POLISENS FÖRUNDERSÖKNING

NMR:s närvaro har lett till flera incidenter. Natten mot lördagen anhölls fem nazister misstänkta för hets mot folkgrupp efter att de ska ha skrikit "sieg heil". I samma veva vandaliserades Expressens valscen i centrala Visby.

Tumult uppstod utanför Vänskapsförbundet Sverige-Israels tält i Almedalen under torsdagen, när nazisterna försökte veckla upp en banderoll. I samband med detta drogs en kvinna ner på marken.

– Jag hamnar på marken och de släpar mig och river i mina händer, berättade Christina Toledano Åsbrink.

I onsdags kväll greps en person som senare anhölls, misstänkt för misshandel med hatbrottsmotiv. Journalisten och debattören Camilla Wagner hade då kommit i kontakt med NMR i Almedalen. Hon säger att personer med NMR-tröjor först stal en Prideflagga som hon och hennes vänner höll i och sedan blev hon nedtacklad.

Den som greps misstänkt för misshandel är en 23-årig NMR-aktivist från Uppsala län. Han är tidigare dömd för politiskt motiverad brottslighet efter att han ingått i den grupp av nazister som attackerade den antirasistiska demonstrationen i Kärrtorp i december 2013.

Expressen har sökt Rami Joukanen och NMR:s presstalesman Pär Öberg.


LÄS ÄVEN: Eskil, 22, knuffades omkull av nazist

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.