Här är Almedalens
199 hetaste personer

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Nu drar politikerveckan i gång igen.
Foto: Cornelia Nordström

■■ Utan dem, inget Almedalen.
■■ Expressens politiska reporter Niklas Svensson – som i veckan utsågs till "kungen över Almedalen" av sajten Makthavare.se – rankar i år de 199 hetaste profilerna under veckan.
■■ Listan är längre, bättre och viktigare än någon gång tidigare.


Här är alla personer som du ska hålla koll på när du minglar i Visby.

Foto: Sven Lindwall

1. Anna Kinberg Batra (M), 46

Oppositionsledaren prioriterar i år Almedalen högre än Stefan Löfven och syns på betydligt fler scener än statsministern. Under det senaste året har hon dessutom spöat honom i nästan varje förtroendemätning.

Foto: Gejo Foto, Sweden / /GEJO.SE/ALL OVER PRESS GÖRAN JOHANSSON

2. Anders Ygeman (S), 46

Inrikesministern är populärast i regeringen och många ville se honom som ny statsminister. Naturligtvis medverkar han under veckan flera gånger på Expressens olika scener.

Foto: Sven Lindwall

3. Annie Lööf (C), 32

För bara ett par år sedan var det hon som fick förklara varför Centerpartiet låg under riksdagsspärren i opinionsmätningarna. I dag leder hon det näst största allianspartiet och har större förtroende hos väljarna än statsministern.

Foto: Julia Reinhart / ALL OVER PRESS CORBIS

4. Stefan Löfven (S), 58

Statsministern rasar på listan i år. Huvudförklaringen: Han har prioriterat ned Almedalen och struntar i publiken som vill se honom frågas ut på många scener.

Foto: Anna-Karin Nilsson / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

5. Jimmie Åkesson (SD), 37

SD-ledaren fick i våras - för första gången - högst betyg av samtliga partiledare efter Agendas partiledardebatt. Leder riksdagens tredje största parti, men isoleras fortsatt av de andra.

Foto: Olle Sporrong

6. Ann Linde (S), 54

EU- och handelsministern är den som ska förklara varför resultatet av folkomröstningen i Storbritannien blev som det blev. En minister som knappast kommer vara sysslolös det närmaste året.

Foto: Sven Lindwall

7. Carola Lemne, 58

Arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringslivs vd tjänar tre gånger så mycket som statsministern - och det finns de som menar att hon även har mer makt än honom.

Foto: Gejo Foto, Sweden

8. Sara Skyttedal (KD), 29

Utan tvekan den ungdomsförbundsordförande som hörs, syns och påverkar mest. När hon inte dödar överenskommelser och lanserar nya politiska idéer leder hon stenhårda träningspass på SATS.

Foto: Gejo Foto, Sweden / /GEJO.SE/ALL OVER PRESS GÖRAN JOHANSSON

9. Anders Danielsson, 62

Migrationsverkets chef är den generaldirektör som haft mest att göra under det senaste året. I Almedalen svarar han gång på gång på frågor om den största flyktingkrisen sedan andra världskriget.

Foto: Cornelia Nordström

10. Ibrahim Baylan (S), 44

Samordnings- och energiministern lyckades i våras med det svåra uppdraget att få till en blocköverskridande energiuppgörelse. Men nästa projekt kan vara ännu svårare: samordna regeringen.

Foto: Pelle T Nilsson / PHOTO: PELLE T NILSSON/AOP-IBL/I

11. Ebba Busch Thor (KD), 29

Kristdemokraternas partiledare leder visserligen det minsta partiet. Men hon är kaxigare än de flesta andra, och vågar utmana internt. 2018 är det vinna eller försvinna som gäller.

Foto: Axel Öberg / AXEL Ã BERG EXPRESSEN

12. Sakine Madon, 36

Den politiska redaktören på Vestmanlands Läns Tidning utsågs förra året till landets mest inflytelserika twittrare. Den 15 juli i år är hon sommarpratare i P1.

Foto: Sven Lindwall

13. Ylva Johansson (S), 52

Arbetsmarknadsministern har ett av regeringens svåraste uppdrag. Hon ska fixa EU:s lägsta arbetslöshet till 2020. Om hon lyckas med det omöjliga borde hon få jobbet som statsminister. Eller drottning.

Foto: Gejo Foto, Sweden / /GEJO.SE/ALL OVER PRESS GÖRAN JOHANSSON

14. Petter Stordalen, 53

Den norske mångmiljardären, hotellmagnaten och miljöaktivisten - med 9 200 anställda på 170 hotell - är även i år en av veckans mest färstarka och charmerande deltagare.

Foto: Cornelia Nordström

15. Magdalena Andersson (S), 49

Finansministern får numera igenom sina budgetar, vilket förstås gör henne till en av veckans hetaste Almedalenprofiler. Statsbudgetens utgifter uppgick förra året till 892,2 miljarder kronor.

Foto: Cornelia Nordström

16. Isabella Lövin (MP), 53

Nya språkrör är självklart mer spännande än gamla. Vice statsministern debuterar i år på Almedalsscenen och förväntningarna är stora. Kommer hon att nämna MP-krisen i sitt tal?

Foto: Sven Lindwall

17. Anders Thornberg, 56

Chefen för Säkerhetspolisen har ett tufft jobb när hotet från terrorgrupper som IS växer också på hemmaplan. Många medarbetare på plats i Visby nu.

Foto: Cornelia Nordström

18. Karl-Petter Thorwaldsson, 51

LO-ordförande som blev omvald på kongressen så sent som för ett par veckor sedan. Kan mycket väl bli nästa partiledare för Socialdemokraterna.

Foto: (C) Pelle T Nilsson / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTURES STELLA PICTURE

19. Aida Hadzialic (S), 29

Gymnasie- och kunskapslyftsministern tar allt större plats i debatten och räds varken identitetsvänstern eller Moderaterna. En minister som utmanar både kollegor och politiska motståndare.

Foto: Sven Lindwall

20. Jonas Sjöstedt (V), 51

Vänsterledaren har i år fått den otacksamma uppgiften att avsluta Almedalsveckan på söndag inför något hundratal egna sympatisörer framför scen. Nästa år öppnar han veckan.

Foto: (C) Pelle T Nilsson / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTURES STELLA PICTURE

21. Alice Bah Kuhnke (MP), 44

Förra året vann hon DJ Battle. Förra månaden träffade hon påven. Och på denna tidnings kultursida hyllas hon som "kulturens kronprinsessa". Framgångarna tar aldrig slut.

Foto: Olle Sporrong

22. Karolina Skog (MP), 40

Debuterar i Almedalen som miljöminister. Är hon kvinnan som ska lyckas vända den usla opinionsutvecklingen och rädda Miljöpartiet efter krisen?

23. Max Foster, 43

Tunga CNN-ankaret med bas i London - men med svensk mamma - är tillbaka i Almedalen. Intervjuar bland andra David Camerons rådgivare under Almedalsfesten på onsdag kväll.

Foto: Sven Lindwall

24. Peter Hultqvist (S), 57

När det säkerhetspolitiska läget i Östersjön förändras är det han som ska föreslå nya åtgärder. När andra kräver Natomedlemskap är det han som säger nej. Och när ryssen kommer är det han som ska stoppa Putin.

Foto: Sven Lindwall

25. Alice Teodorescu, 32

Chefen för Göteborgs-Postens ledarsida skrev för någon vecka sedan att "Öppna era hjärtan"-politiken nått vägs ände. På fredag förklarar hon varför i Expressens Eftersnack.

Foto: Henrik Montgomery/Tt

26. Micael Bydén, 52

Sveriges överbefälhavare har onekligen många utmaningar framför sig. Hur ska försvaret snabbt växa och bli starkare utan att kostnaderna skenar - och hur möter man bäst hotet från Putin?

Foto: Cornelia Nordström

27. Antje Jackelén, 61

Ärkebiskopen säger alltid vad hon tycker - även i svåra politiska frågor. Utmanar både till höger och vänster. Missa henne inte i Expressens Eftersnack från Skandias trädgård på måndag kväll

Foto: Sven Lindwall

28. Magnus Ranstorp, 51

Som en av världens ledande terrorismforskare analyserar han bland annat terrorgruppen IS härjningar i tv-kanalen CNN. I kväll är han panelmedlem på Expressens scen i Skandias trädgård.

Foto: Cornelia Nordström

29. Mats Knutson, 52

SVT-stjärnan och Sölvesborgssonen är även i år Almedalens viktigaste och mäktigaste journalist. Frågar varje dag ut partiledarna i egna programmet "Rakt på".

Foto: Sven Lindwall

30. Elisabeth Svantesson (M), 48

Tidigare arbetsmarknadsminister som i dag är andre vice ordförande för Moderaterna. Syns och hörs mycket.

31. Anders Ahnlid, 55

Chefen för Sveriges ständiga representation till EU lär få prata om Storbritannien, flyktingkris och andra EU-utmaningar hela veckan. Närmast i Expressens direktsända Eftersnack i kväll.

Foto: Cornelia Nordström

32. Cilla Benkö, 52

Sveriges radios högsta chef är naturligtvis på plats och slåss för det fria ordet, samtidigt som hon promotar företagets många program och profiler.

Foto: Sven Lindwall

33. Birgitta Ohlsson (L), 40

Den tidigare EU-ministern blev inte partiledare för Liberalerna i år. Men varför inte nästa år? Redan i kväll ser ni henne i Expressens direktsända Eftersnack från Skandias trädgård.

Foto: Marcus Gustafsson

34. Hanna Stjärne, 47

SVT:s vd är den mäktigaste mediechefen som besöker Almedalen. Samtidigt är hon mäktigare än kulturministern i kultursverige, om vi ska tro tidningen Fokus som placerade henne på första plats på kulturlistan i höstas.

Foto: Sven Lindwall

35. Peter Eriksson (MP), 57

Den nye bostadsministern misslyckades nyligen med uppdraget att få till stånd en bred blocköverskridande uppgörelse om bostadspolitiken. Så i Visby blir det fokus på egna idéer för fler bostäder.

Foto: Sven Lindwall

36. Jan Björklund (L), 54

Nästa år firar han tio år som partiledare - om han fortfarande har kvar jobbet då. Trots namnbyte och uppmärksammad penislogga ser det mörkt ut för Liberalerna opinionsmässigt.

Foto: Bobbo Lauhage / KAMERAPRESS.SE/IBL KAMERAPRESS BILDBYRÅN SVERIGE

37. Gustav Fridolin (MP), 33

Utbildningsministern och språkröret för Miljöpartiet ska bland annat tala om framtidens skola i Almedalen. Gissar att han kan få en och annan fråga om MP-krisen också.

Foto: Cicci Jonson / BILDUPPDRAGET, TEL 031-22 60 50

38. Martin Lundstedt, 49

Vd och koncernchef för AB Volvo som deltar i flera seminarier i Almedalen. I kväll möter ni till exempel honom och Annie Lööf i ett samtal om industripolitik hos Västsvenska Handelskammaren.

Foto: Anna Hållams

39. Allan Larsson (S), 78

Som 78-åring utsågs den tidigare finansministern till särskild rådgivare i sociala frågor hos EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker.

40. Alok Alström, 32

Framväxten av delningsekonomin har skapat nya utmaningar på arbetsmarknaden, men Ubers Sverigechef ser mest möjligheter.

41. Göran Hägglund (KD), 57

Den tidigare KD-ledaren har under året fått uppdrag efter uppdrag. Han ska bland annat utreda pensionssystemet för regeringens (!) räkning. Vad säger efterträdaren Ebba Busch Thor om det?

42. Carina Lundberg Markow, 57

Som ägaransvarig på Folksam har hon tagit många fajter med företagsledningarna och räds inte någon. Måttot: ”Om man är stor måste man vara snäll.”

43. Frans Lindelöw, 54

Utsågs i november till ny vd och koncernchef för Skandia och Almedalendebuterar nu i den rollen.

Foto: / SVEN LINDWALL EXP

44. Annika Strandhäll (S), 41

Socialförsäkringsministern toppade inte bara denna tidnings snyggastlista förra året. Hon vann dessutom DJ Battle tillsammans med Alice Bah Kuhnke och Ardalan Shekarabi.

45. Olof Lundh, 49

Från Frankrike och fotbolls-EM till Visby och Almedalsveckan. TV4:s och Fotbollskanalens fotbollsexpert spelar i morgon in sin podcast på TV4-scenen. Island, Island, Island!

Foto: Cornelia Nordström

46. Carin Jämtin (S), 51

Socialdemokraternas partisekreterare har den otacksamma uppgiften att kommentera resultatet av varenda opinionsmätning – oavsett om det pekar uppåt eller neråt.

47. Cecilia Schelin Seidegård, 62

Biokemisten och den tidigare sjukhusdirektören och KTH-ordföranden har nu varit Gotlands landshövding i sex och ett halvt år. Öppnar i kväll veckan med stor invigningsfest på Wisby Strand.

Özz Nujen (48) och Göran Hägglund (41)
Foto: Cornelia Nordström

48. Özz Nujen, 41

Ståuppkomiker och skådespelare som för två år sedan utsåg sig själv till statsminister. På torsdag kväll medverkar han i Expressens Eftersnack från Skandias trädgård.

49. Birgitte Bonnesen, 60

Swedbanks nya vd frågas ut av Expressens Fredrik Sjöshult på Expressenscenen på tisdag eftermiddag.

Foto: Sven Lindwall

50. Paula Bieler (SD), 28

Sverigedemokraternas riksdagsledamot är partiets talesperson i jämställdhets-, integrations- & familjefrågor. På SD:s dag i Almedalen, på torsdag, gästar hon Expressens Eftersnack.

51. Tobias Baudin, 41

Efter vårens skandaler i fackförbundet Kommunal är det nu han som ska rensa upp i träsket. Dagen då Karl-Petter Thorwaldsson tar över som partiledare för S blir han ny LO-ordförande?

Foto: Cornelia Nordström

52. Carl Bildt (M), 66

Den tidigare utrikesministern är fortfarande ständigt närvarande. I år deltar han bland annat i seminarier om EU:s utmaningar och hoten från Ryssland.

53. Philip Botström (S), 25

Gör debut i Almedalen som SSU-ordförande. På tisdag kväll medverkar han i Expressens Eftersnack och kommenterar statsministerns tal.

Foto: Sven Lindwall

54. Gudrun Schyman (FI), 68

Drottningen av Donners plats är naturligtvis på plats även i år. Jämställdhetskampen går vidare – och hennes dröm om ett feministiskt initiativ i riksdagen efter nästa val är i högsta grad levande.

Foto: Cornelia Nordström

55. Seher Yilmaz, 30

Rättviseförmedlingens ordförande uppmanar Sveriges arbetsgivare att rekrytera smartare. Ökad mångfald är svaret.

56. Jan Helin, 49

På onsdag eftermiddag spelar SVT:s nya programdirektör in det sista poddavsnittet tillsammans med Expressens chefredaktör Thomas Mattsson. Live från SVT-scenen.

57. Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), 42

Som finanskommunalråd i Malmö är hon en av landets mäktigaste kommunpolitiker. Arbetar hårt för att stärka stadens varumärke.

58. Gabriel Wikström (S), 31

Ministern som ansvararför  folkhälso-, sjukvårds- och idrottsfrågor har ett digert program under veckan. Talar om allt från socker i maten till cancervård och ojämlik hälsa.

59. Anders Ström, 45

Grundade Unibet, i dag värt över 20 miljarder, och avknoppningen Kambi som klättrar på börsen. Stark spelare när framtidens spelmarknad formas.

60. Peter Wågström, 52

NCC:s vd och koncernchef deltar i seminarier om självkörande bilar, hållbarhet i kommunerna och om storstadsregioner som växer isär.

61. Anders Eriksson, 44

Debut i Almedalen för medie-Sveriges nya supermakthavare: vd:n för Dagens Nyheter, Dagens industri, Expressen.

62. Camilla Kvartoft, 48

Naturligtvis är Agendas programledare på plats i Almedalen. Hon sänder bland annat program om hur bra SVT är på kultur och ställer SVT-vdn Hanna Stjärne mot väggen i en digital framtidsspaning.

63. Erika Ullberg (S), 38

Stockholms finanslandstingsråd i opposition anlitade en utredare för för att granska effektiviteten i Stockholms läns sjukvård. Resultatet får ni snart höra mer om.

64. Amanda Lind (MP), 36

Efter vårens alla avslöjanden och skandaler är det Miljöpartiets nya partisekreterare som fått den svåra uppgiften att övertyga väljarna om att partiet nu är ett annat.

65. Leif Östling, 70

Tidigare Scaniachefen ochj ex-punkaren är i dag nytillträdd ordförande för organisationen Svenskt Näringsliv. Avfärdar bestämt förslagen om att lagstifta om sänkta ingångslöner.

66. Katarina Areskoug Mascarenhas, 50

Chefen för Europeiska kommissionens representation i Sverige var tidigare statssekreterare hos Fredrik Reinfeldt med ansvar för utrikes- och EU-frågor.

67. Martin Schibbye, 35

Chefredaktören för Blank Spot Project besökte nyligen Eritrea tillsammans med fotografen Johan Persson. Har du inte läst hans reportage därifrån i Expressen så har du verkligen missat något.

68. Elisabeth Thand Ringqvist, 44

Svenska riskkapitalföreningens styrelseordförande deltar i en rad seminarier med näringslivsfokus under veckan.

69. Lars Adaktusson (KD), 60

Kristdemokraternas EU-parlamentariker ledde en gång i tiden själv parti­ledarutfrågningar i Almedalen. I dag står han på andra sidan. Ni möter honom i Expressens Eftersnack på onsdag kväll.

70. Joachim Grundin, 37

Superentreprenören från Skara gör i dag miljardaffärer i fastighetsbranschen tillsammans med tidigare arbetsmarknadsministern Sven Otto Littorin, i gemensamma bolaget Serio.

71. Tomas Ramberg, 57

Ekots politiska kommentator utmanar politikerna med svåra frågor både i radio – och på twitter. Har i dag 13000 följare, men förtjänar fler.

72. Casten Almqvist, 54

TV4:s och Bonnier Broadcastings vd har en egen hörna där han möter mediechefer, publicister och makthavare för ett samtal om var branschen befinner sig.

Foto: Sven Lindwall

73. Morgan Johansson (S), 46

Flyktingkris, terrorhot och en krisande polisorganisation. Justitieministern har haft fullt upp under året som gått. I Almedalen deltar han i seminarier om det mest.

74. Olle Wästberg (L), 71

Den tidigare generalkonsuln i New York har naturligtvis stenkoll på det kommande presidentvalet i USA och kommenterar det gärna. Leder dessutom flera seminarier på Hotel Wisby för NyföretagarCentrum Sverige.

75. Agnes Wold, 61

På den internationella kvinnodagen i år utsågs hon till Årets kvinna av Expressen. I Almedalen ska bakteriologiprofessorn prata om hur vi minskar den tobaksrelaterade dödligheten.

76. Gunnar Karlson, 58

Chefen för den militära underrättelse- och säkerhetstjänsten, MUST, har kallats landets mäktigaste och hemligaste spionchef. Men i Almedalen uppträder han öppet.

77. Peter Wolodarski, 38

DN-chefen är naturligtvis på plats under veckan och deltar i seminarier om bland annat ryska it-attacker, EU:s framtid, Nato-medlemskap och gränser för ­konstens frihet.

78. Günther Mårder, 34

Företagarnas vd ska bland annat ge svar på frågan hur vi löser bostadskrisen och vilka jämställdhetsinitiativ som ger störst avkastning för företagen.

Foto: Gejo Foto, Sweden / /GEJO.SE/ALL OVER PRESS GÖRAN JOHANSSON

79. Åsa Regnér (S), 51

Barn-, äldre- och jämställdhetsministern deltar i år i seminarier om allt från barn­konventionen till förortsfeminism.

80. Stefan Stern, 46

Tidigare spinndoktor och biträdande partisekreterare i Socialdemokraterna som i dag är Head of Corporate Relations i Wallenbergsfärens maktbolag Investor.

81. Caroline af Ugglas, 58

Skandias tidigare aktiechef är i dag vice vd för organisationen Svenskt näringsliv. Så fort hon får chansen kräver hon nya stora reformer av regeringen.

82. Toivo Sjörén, 60

På tisdag eftermiddag avslöjar Sifos opinionschef hur riksdagspartiernas väljarpotential ser ut inför valet 2018.

Foto: Sven Lindwall

83. Thabo Motsieloa, 55

Leder i år åtta seminarier för East Swedens räkning och ett för Polisförbundet. Har läst på om allt från klimatarbete till framtida mordutredningar och klimatsmarta kök.

Foto: Sara Strandlund

84. Tomas Tobé (M), 38

Ska tillsammans med Anna Kinberg Batra lansera Ännu Nyare Moderaterna inför valet om två år. Har siktet inställt på oklar ministerpost 2018.

Foto: Anna-Karin Nilsson / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

85. Maria Ferm (MP), 30

Gruppledare för Miljöpartiet och talesperson för migrationsfrågor. En av de som ska försvara regeringens nya migrationspolitik både internt och externt – när människorättsorganisationerna kritiserar.

86. Anette Novak, 49

Regeringens medieutredare fick i vintras förlängt mandat av kulturministern. Senast den 31 oktober ska utredningen vara klar – och förväntningarna är stora, hos många.

87. Marcus Oscarsson, 40

TV4-journalisten som tidigare varit Nordenkorrespondent för en rad brittiska och amerikanska tidningar vet allt som är värt att veta om amerikanska presidentval.

88. Mikael Sjöberg, 48

Generaldirektören för Arbetsförmedlingen är inte arbetslös, om vi säger så. Men vem som talar högst och mest på släktträffarna? Kusinen Göran Persson, förstås.

89. Sophie Nachemson-Ekwall, 52

Doktorn vid Handelshögskolan siar om det amerikanska presidentvalet och Sveriges nästa stora exportsuccé under Dagens Industris seminarium på Donners plats i morgon.

90. Sven-Erik Bucht (S), 61

Landsbygdsministern pratar under veckan om bland annat en hållbar livsmedels­strategi, ändringar av strandskyddet, bioekonomi och skogsindustri.

 91. Barbro Westerholm (L), 83

Sveriges äldsta riksdagsledamot jobbar lika hårt i dag som för 50 år sedan. I år medverkar hon i 19 seminarier – och i Expressens Eftersnack på torsdag kväll.

92. Anders W Jonsson (C), 55

Centerpartiets förste vice ordförande var den som fick hoppa in som partiledarvikarie när Annie Lööf var föräldraledig. Tro det eller ej, men då steg faktiskt opinions­siffrorna något.

93. Anne-Marie Begler, 62

Försäkringskassans generaldirektör är på plats och redogör bland annat för hur myndigheten arbetar för att stoppa brott inom assistansersättningen.

94. Helena Sundén, 35

Juristen som blev generalsekreterare för Institutet mot mutor har under året fått kommentera bland annat Margot Wallströms lägenhetsaffärer och fackförbundet Kommunals lyxrepresentation.

95. Fredrik Malmberg, 50

En gång i tiden ordförande i Liberala ungdomsförbundet, men sedan 2008 landets Barnombudsman. Kämpar alltid för barnens rättigheter.

96. Erik Blix, 59

Denne Almedalenveteran är en av bara två programledare som i år får möjlighet att fråga ut statsministern i Visby. Missa inte den och andra partiledarutfrågningar på Sveriges radios scen på Donnersgatan.

97. Olivia Wigzell, 52

Socialstyrelsens generaldirektör talar under veckan bland annat om framtidens sjukvård och om vad som krävs för en diabetesvård i världsklass.

Foto: Anna-Karin Nilsson / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

98. Anna Maria Corazza Bildt (M), 53

Moderata EU-parlamentarikern säger alltid vad hon tycker och tänker. Dessutom kan hon allt som är värt att kunna om ost, vin – och slott.

99. Patrik Strömer, 46

Som generalsekreterare för Svenska snustillverkarföreningen kämpar han för snusets framtid. En miljon snusare är tacksamma.

100. Johan Petré, 34

Stockholms och hela Sveriges viktigaste och bästa festfixare ordnar i kväll den stora invigningsfesten på Wisby Strand. Utan honom ingen kändisglamour.

101. Stig-Björn Ljunggren, 58

Almedalens roligaste statsvetare öppnar veckan genom att medverka i Expressens direktsända Eftersnack från Skandias trädgård i kväll. Det vill ni inte missa.

102. Eskil Erlandsson (C), 59

Den förra landsbygdsministern är enligt rykten högaktuell som landshövding, men vill han verkligen ha jobbet? I morgon kväll får han frågan i Expressens Eftersnack.

103. Irene Wennemo, 50

Inför folkomröstningen i Storbritannien varnade statssekreteraren på arbetsmarknadsdepartementet för att Brexit i förlängningen skulle kunna leda till en diskussion om Swexit.

104. Staffan Dopping, 60

En av Almedalens mesta moderatorer. I år leder han seminarier åt bland andra Migrationsverket och Fastighetsägarna. Medverkar dessutom som panelmedlem i Expressens Eftersnack.

Foto: Mikael Johansson / LÄRARFÖRBUNDET

105. Johanna Jaara Åstrand, 42

Lärarförbundets ordförande undrar hur politikernas löfte om fler mattetimmar i skolan ska kunna bli verklighet när det samtidigt saknas 1 000 mattelärare.

106. HG Wessberg, 64

Fredrik Reinfeldts tidigare statssekreterare är i dag en av två förhandlare i Sverigeförhandlingen som bland annat arbetar för utökad kollektivtrafik och ökat bostads­byggande.

107. Claes Elfsberg, 67

Mr Rapport har blivit Mr Migrationsverket. Hela veckan leder han samtal och panel­debatter för myndighetens räkning, om allt från regeringens syn på flyktingbarn till den svenska beredskapen för terrordåd.

108. Klas Eklund, 63

SEB:s hållbarhetsekonom ställer sig bland annat frågan hur bankerna ska rädda klimatet och diskuterar under veckan räntelägets konsekvenser för svensk ekonomi på sikt.

Foto: / Lisa Mattisson Exp

109. Anna-Karin Hatt, 43

Den tidigare ministern är i dag vd för tjänsteföretagens arbetsgivar- och intresse­organisation Almega. I kväll recenserar hon Liberalernas partiledare Jan Björklund i Expressens direktsända Eftersnack.

110. Gösta Brunnander (S), 27

En av regeringens skickligaste pressekreterare. Lyckas gång på gång övertyga medier­na om att uppmärksamma gymnasie- och kunskapslyftsminister Aida Had­ziali om allt mellan himmel och jord.

Foto: Michaela Hasanovic / MICHAELA HASANOVIC EXPRESSEN

111. Anders Kompass, 60

Den tidigare FN-svensken, som stängdes av från sitt jobb när han larmade om misstänkta övergrepp på barn, utsågs förra året till Årets FN-vän av Svenska FN-förbundet.

112. Anna Serner, 51

Efter förra månadens avslöjanden om SF Studios-chefernas vilda festande i Cannes rasade Svenska Filminstitutets vd och lovade att se över hur mycket av en filmbudget som ska få gå till administration.

113. Eivor Andersson, 55

Fritidsresors Nordenchef kunde varit på charterresa på Kanarieöarna. I stället prioriterade hon Almedalsveckan och Visby.

114. Håkan Samuelsson, 65

Volvo Cars vd och koncernchef konstaterar att fordonsindustrin bidrar med över en tiondel av Sveriges exportvärde.

115. Roberta Alenius (M), 37

Telia Sveriges kommunikationschef följer kärleken Fredrik Reinfeldt vart han än går. När medierna jagar den förra statsministern är det fortfarande hon som sköter kontakterna.

116. Jessica Schedvin, 25

Chefredaktören för sajten Makthavare är numera själv en makthavare. Beskriver sig själv som ”nytänkande”.

Foto: Olle Sporrong

117. Alexandra Pascalidou, 45

Både leder och deltar i flera seminarier under veckan. Anlitad som moderator av bland andra den nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism, ICA, Försvarsmakten och byggjätten Veidekke.

118. Björn Rosengren, 74

Den tidigare näringsministern, TCO-ord­föranden, landshövdingen och Kinnevik­direktören har nu även lagt till författare på visitkortet. På onsdag kväll möter ni honom i Expressens Eftersnack.

119. Odd Guteland (S), 45

Socialdemokraternas presschef är en nyckelperson när S-ministrarna planerar sina utspel och nyheter under veckan.

120. Anders Ferbe, 62

IF Metalls ordförande argumenterar för att dörren för ny kärnkraft måste hållas öppen. Är inte rädd för tuffa diskussioner med vare sig sin företrädare Stefan Löfven eller med oppositionspartierna.

Foto: Klas-Herman Lundgren / KLAS-HERMAN LUNDGREN

121. Ardalan Shekarabi (S), 37

Civilministern svarar under veckan bland annat på frågor om etiken i spelbranschen och hur välfärden och den svenska modellen ska utvecklas framöver.

122. Claes de Faire, 37

Den tidigare Resuméchefredaktören är tillbaka i Almedalen – för första gången som seniorkonsult och chefsrekryterare på bemanningsföretaget Novare.

123. Rasmus Törnblom (M), 26

Moderata ungdomsförbundets ordförande anklagade i våras Anna Kinberg Batra för att inte ta ansvar för Sverige. Världsrekord i KU-anmälningar är inte lösningen på landets problem, menar han.

124. Ola Sigvardsson, 61

Den tidigare Stora journalistpriset-vinnaren firade i april i år fem år som pressombudsman. I eftermiddag låter han publiken döma i flera knepiga fall under ett TU-seminarium på Almedalens hotell.

Foto: Sven Lindwall

125. Maud Olofsson (C), 60

Exministern är i dag styrelseordförande i Visita och slåss för den lokala besöks­näringens utveckling. På tisdag kväll ser och hör ni henne i Expressens Eftersnack i Skandias trädgård.

Foto: Kristofer Sandberg

126. Carl Schlyter (MP), 48

Utkastad  från EU-nämnden av parti­kamraterna i Miljöpartiet för att han tyckte annorlunda, och vågade säga det. Kritiserar och ifrågasätter alla som förtjänar det.

127. Eva Cooper, 35

Som regionchef för Företagarna Gävleborg fajtas hon under veckan för småföretagen. Talar bland annat om värdet av humanistisk kunskap och humanisters möjligheter i näringslivet.

Foto: Sven Lindwall

128. Jessika Gedin, 46

Programledaren för SVT:s litteraturprogram ”Babel” ska under veckan bland annat svara på frågan: ”Vad spelar litteratur och läsande för roll i att bygga kultur och skapa drömmar?”

129. Anders Pihlblad, 48

En av landets mest inflytelserika politiska reportrar föddes faktiskt i just Visby. Har de senaste åren frågat ut partiledarna under veckan, och medverkar ständigt i Nyhetsmorgon, både som reporter och program­ledare.

130. Helle Klein, 49

Präst och chefredaktör för Dagens Arbete som gärna diskuterar allt från Zlatans senaste mål till självfrälsning, ungas villkor i industrin och rättvis handel.

131. Lena Micko (S), 61

Ordföranden i Sveriges kommuner och landsting, SKL, är bland annat engagerad i frågan om hur det ska kunna byggas 700 000 nya bostäder till 2025.

132. Lennart Weiss, 58

När byggbranschen fick frågan om vem de helst ville se som ny bostadsminister svarade de flesta hans namn. När andra bara pratar om bostadskrisen är det byggjätten Veidekkes direktör som levererar.

133. Niclas Lövkvist, 48

PR-byrån Agencys vd är expert på bland annat krishantering och hjälper våra makthavare att prestera bättre.

134. Lena Nyberg, 57

Generaldirektören för Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor ordnar på tisdag morgon flera egna seminarier i kvarteret Säcken.

135. Anna Ekström, 57

Tillsammans med Göran Hägglund kom hon i vintras på en hedrande andraplats i SVT:s ”På spåret”. Under Almedalsveckan väntas hon briljera på skolans område.

Foto: Lisa Mattisson Exp / LISA MATTISSON EXP

136. Thomas Bodström (S), 54

Advokaten, författaren och ex-ministern tillbringar hela sommaren på Gotland och är naturligtvis på plats i Almedalen. I morgon kväll medverkar han i Expressens direktsända Eftersnack.

137. Hanna Cederin, 28

Ung Vänsters ordförande deltar i utfrågningar, dueller och paneler hela veckan, och talar om allt från nykterhet till bostadskris och matematik i skolan.

138. Hasse Aro, 58

Leder på onsdag en rad seminarier i Säkerhetspaviljongen på Wisby strand, om allt från terrorhot till dödsbränder och internationella stöldligor.

139. Catharina Elmsäter-Svärd (M), 50

Den tidigare infrastrukturministern är tillbaka i Almedalen för att bland annat delta i samtal om hållbara städer.

140. Ulrica Schenström, 43

PR-byrån Hallvarsson & Halvarssons kommunikationsrådgivare var en gång i tiden statssekreterare hos Fredrik Reinfeldt. På onsdag kväll recenserar hon Ebba Busch Thors tal i Expressens Eftersnack.

Foto: Olle Sporrong

141. Ulf Kristofferson, 60

TV4-kommentatorn förväxlas ofta med M-toppen Ulf Kristersson som han då och då intervjuar. Aktiv i sociala medier – och på gymmet.

142. Maria Rankka, 40

Vd:n för Stockholms handelskammare vill att det byggs mer i huvudstaden – och hon vet hur och vad som krävs.

143. Heidi Avellan, 55

Den politiska chefredaktören på Sydsvenskan och Helsingborgs Dagblad ska i morgon tala om ”samhällsutmaningar utifrån ett existensperspektiv” hos Svenska kyrkan.

144. Svante Axelsson, 59

Naturskyddsföreningens generalsekreterare lämnar uppdraget för Sveriges största miljöorganisation i augusti. Men räkna med flera nya och tuffa utspel innan dess.

Foto: Izabelle Nordfjell / IZABELLE NORDFJELL EXPRESSEN

145. Navid Modiri, 33

Programledare, föreläsare och artist – uppvuxen i Göteborg, men bor i Malmö. Sommaren 2014 spelade han golf med SD-ledaren Jimmie Åkesson, vilket han berättade om i sitt sommarprat i P1.

Foto: Sven Lindwall

146. Sven-Erik Österberg (S), 61

Tidigare biträdande finansministern firar i veckan fyra år som landshövding i Norrbotten.

147. Ida Karlbom, 35

Egenföretagare, kläddesigner, mingeldrottning – och dessutom ansvarig för den heta gästlistan när Skandia och Expressen bjuder in till Eftersnack söndag-fredag.

Foto: Sara Strandlund

148. Eva Hamilton, 62

Hon var hetare som SVT:s vd än som moderator för Naturskyddsföreningen. Men är ändå en profil i Visby den här veckan.

149. Anna Starbrink, 44

Stockholms sjukvårdslandstingsråd deltar i en rad seminarier i Almedalen, om allt från strokevård och diabetes till fetma och kompetenskris.

150. Pekka Lundmark, 52

Fortums koncernchef hävdar på företagets eget seminarium att den digitala revolutionen är på gång inom energisektorn.

151. Linda Norberg (M), 30

Moderaternas presschef följer partiledaren Anna Kinberg Batra vart hon än går. Redan 2009 utsåg Dagens Media henne till pr-branschens stjärnskott.

152. Fredrik Lundh Sammeli (S), 39

Ordföranden i riksdagens socialförsäkringsutskott är tjänstledig från sitt arbete som officer vid Norrbottens flygflottilj F21.

153. Henrik Ekengren Oscarsson, 43

Professorn vid SOM-institutet i Göteborg menar att vi måste börja diskutera block­politiken. Det tänker i alla fall han göra under veckan.

Foto: Sven Lindwall

154. Lena Mellin, 61

Chefredaktörer kommer och går, men Aftonbladets Lena Mellin består. Naturligtvis har vi ögonen på konkurrentens politiska kommentator hela veckan. Dagens Lena Mellin hittar du i denna tidning -– varje dag.

155. Johan Rockström, 50

Professorn i miljövetenskap och förra årets mest spridda sommarpratare i P1 kommer till ön för att prata om klimatkunskap och hållbar utveckling.

Foto: Cornelia Nordström

156. Fredrik Reinfeldt (M), 50

Den tidigare statsministern ägnar i dag en stor del av sin tid åt att skriva böcker. Men har också fått flera internationella uppdrag. Gör i år ett kort Almedalenbesök med kärleken Roberta Alenius.

157. Ayesha Quraish, 34

Hiphop-stjärnan som föddes i Botswana kallas för ”den unga generationens språkrör” av projektet ”En läsande klass”.

158. Liselott Kilaas, 57

Aleris koncernchef låter sig bli utfrågad av politiker från Socialdemokraterna och Miljöpartiet i heta stolen på Vårdföretagarnas scen.

Foto: Cornelia Nordström

159. Anders Borg (M), 48

Rasar sisådär 110 platser på den här listan sedan i fjol. Men den tidigare finansministern är fortfarande en het Almedalenbesökare.

160. Nima Sanandaji, 34

Samhällsdebattören grundade och drev under flera år tankesmedjan Captus, vars fester i Almedalen fortfarande är omtalade.

161. Sofia Olsson Olsén, 50

Debuterar i Almedalen som Aftonbladets chefredaktör. Någon daglig Almedals-

tidning lyckas hon inte prestera, men det blir säkert ganska bra ändå.

162. Viveka Hansson, 48

Programdirektören för nyheter och samhälle på TV4 talar i morgon eftermiddag om hoten mot medierna på ett seminarium som arrangeras av Utgivarna.

163. Sineva Ribeiro, 47

Vårdförbundets ordförande är sjuksköterska med specialistutbildning inom kirurgisk omvårdnad. I morgon talar hon hos Sveriges kvinnolobby om nyanländas etablering ur ett jämställdhetsperspektiv.

Foto: Cornelia Nordström

164. Sören Holmberg, 72

Landets mest kända professor i statsvetenskap grundade 1986 den opartiska undersökningsorganisationen SOM-institutet i Göteborg.

165. Oscar Stenström (S), 41

Ann Lindes statssekreterare har fler resdagar varje år än hälften av regeringens ministrar – tillsammans.

166. Mattias Goldmann, 44

Vd-n för tankesmedjan Fores har av tidningen Aktuell Hållbarhet utsetts till mäktigast i hållbarhets-Sverige 2016.

Foto: Sven Lindwall

167. Chris Heister, 65

Stockholms landshövding  Chris Heister deltar  i år i seminarier om bland annat flyg-

kapacitet, bostäder och tillväxt.

168. Lotta Edling, 45

Dagens industris nya chefredaktör leder seminarier i Di-tältet nära Donners plats och bjuder på det mest exklusiva champagneminglet.

169. Janna Valik, 61

Firade i mars i år åtta år som generaldirektör för Boverket. Deltar i en rad seminarier om framtidens bostäder.

170. Magnus Hall, 56

Vattenfalls vd och koncernchef lär få prata tysk kolkraft vare sig han vill eller ej, efter företagets besked om att man vill sälja verksamheten i Tyskland.

171. Henrik Torehammar, 35

Utgör en tredjedel av gubbtrion i Sveriges radios humoristiska politikpodd ”Det politiska spelet”. Helt klart den roligaste tredjedelen.

172. Karl-Henrik Sundström, 56

Utsågs för två år sedan till ny koncern-

chef för skogsindustrikoncernen Stora Enso. Deltar bland annat i seminarium om bioekonomi och kärnkraft.

173. Björn Risinger, 56

Naturvårdsverkets generaldirektör är utbildad biolog och geovetare. På tisdag deltar han i fem olika seminarier och på onsdag i tre.

Foto: Catarina Axelsson / CATARINA AXELSSON/REGERINGSKANSLIET

174. Annika Söder (S), 61

När utrikesministern prioriterar annat än Almedalen är det kabinettsekreteraren på utrikesdepartementet som får svara på frågor om bland annat säkerhetsrådskampanjen.

175. Lars Fresker, 53

Ordföranden för Officersförbundet slåss sedan 2001 för bättre villkor och arbetsförhållanden för landets officerare.

Foto: Sven Lindwall

176. Lena Hallengren (S), 42

Den lärarutbildade ordföranden i riksdagens utbildningsutskott deltar i eftermiddag i seminarier om profilerade lärosäten och om nya karriär- och utbildningsvägar för mattelärare.

177. Jan Moström, 56

LKAB:s vd och koncernchef deltar i morgon i ett seminarium med rubriken”Koldioxidfri stålindustri – hur är det möjligt?”

Foto: Robert Eklund / STELLA PICTURES

178. Nyamko Sabuni (L), 47

Den tidigare integrationsministern arbetar i dag som hållbarhetschef på teknikkonsultbolaget ÅF.

179. Niklas Långström, 51

Professorn i barn- och ungdompsykiatri vid Uppsala Universitet deltar på onsdag kväll i ett seminarium om utagerande beteende hos barn och ungdomar på Barnrättstorget.

Foto: Jens Christian/Topnews.Se / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN

180. Behrang Miri, 32

Artisten och samhällsdebattören brinner för lärandet och deltar därför under veckan i flera seminarier med skoltema.

181. Johan Ingerö

Det Timbros programansvarige inte vet om det amerikanska presidentvalet är inte värt att veta.

182. Siavosh Derakhti, 24

Föreläsaren och entreprenören grundade organisationerna Unga Mot Antisemitism & Främlingsfientlighet och Humana Resurser Sociala Entreprenörer.

183. Negra Efendic, 36

Svenska Dagbladets journalist bokdebuterade tidigare i år med ”Jag var precis som du”. På tisdag deltar hon i tidningens seminarium ”Vi som flytt”.

Foto: Sven Lindwall

184. Belinda Olsson, 42

SVT-programledaren leder sedan flera år de stökigaste och mest hetsiga direktsända debatterna från Almedalen.

185. Lena Hök, 43

Hållbarhetschefen på Skandia utsågs förra året till Sveriges bästa hållbarhetschef och anses enligt tidningen Aktuell Hållbarhet vara en av de miljömäktigaste i landet.

186. Jon Karlung, 52

Internetoperatören Bahnhofs vd brinner för sina abonnenters rättigheter och har länge vägrat att lämna ut uppgifter till polisen, såvida det inte handlar om allvarlig brottslighet.

187. Per Schlingmann (M), 45

Moderaternas tidigare chefsstrateg tipsar bland annat om hur framtidens banker ska möta nya konsumtionsmönster och krav.

188. Boel Godner, 49

Kommunstyrelsens ordförande i Södertälje hjälper andra kommuner till en framgångsrik etablering av nyanlända.

189. Karim Jebari, 34

Doktoranden i filosofi vid KTH kommer till Almedalen för att tala om vem som kommer när det brinner, apropå räddningstjänstens svårigheter att rekrytera deltidsbrandmän.

Foto: Magnus Jönsson

190. Lise Nordin (MP), 33

Miljöpartiets energipolitiska talesperson svarar bland annat på frågor om den historiska energi-

uppgörelsen mellan regeringen och oppositionen.

Foto: /All Over Press / /ALL OVER PRESS EERO HANNUKAINEN

191. Amelia Adamo, 69

Tidningsdrottningen deltar senare i veckan i Sparbankernas seminarium ”Vem sjutton vill bli pensionär?”

192. Lena Bartholdson, 47

Folk och försvars generalsekreterare står från och med i morgon på scen som moderator på den försvarspolitiska arenan på S:t Hansgatan 11.

Foto: Michaela Hasanovic / MICHAELA HASANOVIC EXPRESSEN

193. Bert Karlsson, 71

Mångmiljonär på flyktingar, tidigare partiledare för Ny Demokrati, schlagerkung och kontroversiell debattör. På torsdag kväll ser du honom i Expressens Eftersnack.

194. Widar Andersson (S), 60

Folkbladets ledarskribent skrev nyligen att Socialdemokraterna bör fundera över om det inte snart är dags att byta ut Stefan Löfven. Uppskattades inte av partikamraterna.

195. Pa Prabert, 51

Vice koncernchefen för mySafety Group AB talar gärna om betydelsen av big data och dataanalys.

Foto: /All Over Press / /ALL OVER PRESS

196. Lydia Capolicchio, 52

Tv-profilen som blev en av landets mest anlitade moderatorer. I år är hon ett av ansiktena utåt för Svenskt näringsliv när organisationen bjuder in experter till seminarium.

197. Tomas Franzén, 53

Koncernchef för Bonnier AB som är på plats för att se alla sina bolags närvaro här. Hinner fotbollsfreaken se EM på kvällarna?

Foto: /Ibl / /IBL

198. Zinat Pirzadeh, 49

Författaren och komikern deltar i olika kulturseminarier både på tisdag och onsdag.

199. Hanna Lidström (MP), 22

Förra året medverkade Grön ungdoms språkrör i ”Paradise Hotel”. På fredag kväll medverkar hon i Expressens Eftersnack från Skandias trädgård.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.