Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Gruppmisshandel kopplas till Almedalen

En cyklande tonåring drogs ner och misshandlades av en grupp nazister med NMR-tröjor i Klintehamn på Gotland på lördagsförmiddagen.

För Svenska Dagbladet berättar han om händelsen.

– En av dem ställde sig upp, tog tag i min paketkorg och drog omkull mig. Tre av dem ställde sig då över mig och skrek. En tryckte ner mig mot asfalten, säger han.

På lördagsförmiddagen fick polisen via flera vittnen larmsamtal om en gruppmisshandel i Klintehamn på Gotland.

Vid 14.30-tiden har man ännu inte lyckats få någon kontakt med vare sig målsägande eller någon misstänkt.

– En person som blev slagen av ett antal män som sedan försvann från platsen i bil. Den som blev slagen cyklade från platsen, så det var nog inte så allvarligt att sjukhus behövde uppsökas. Just nu håller vi på och tittar på vad detta kan vara, säger Carina Skagerlind, presstalesperson vid polisen.

Männen ska enligt vittnesmål från platsen tillhöra den nazistiska gruppen Nordiska motståndsrörelsen, NMR. Det är uppgifter som polisen inte vill bekräfta.

– Det finns vittnesuppgifter om att fyra-fem män i grupp har gett sig på en person på cykel. Jag vidhåller att vi aldrig någonsin kan säga vilka organisationer misstänkta tillhör, men jag kan säga att det här har viss koppling, som vi ser det, till Almedalen, säger Carina Skagerlind.

”Känner ändå att man måste säga ifrån”

Svenska Dagbladet har varit i kontakt med mannen som utsattes. Han berättar hur han markerade mot en grupp män i NMR-tröjor som satt på fiket. När han passerade dem spottade han på marken, säger han till tidningen.

– En av dem ställde sig upp, tog tag i min paketkorg och drog omkull mig. Tre av dem ställde sig då över mig och skrek. En tryckte ner mig mot asfalten, säger han.

– Jag känner ändå att man måste säga ifrån. Alla kan inte bara låta dem sitta vid det där jävla fiket. Man måste våga bli sur.

25 anmälningar om brott

Under lördagen meddelade polisen att man arbetar med runt 25 brottsanmälningar som upprättats under Almedalsveckan. Bland rubriceringarna finns misshandel, hets mot folkgrupp, skadegörelse och störande av allmän sammankomst.

Under natten till lördagen greps och anhölls fem personer från nazistiska Nordiska motståndsrörelsen i samband med att ett 20-30-tal personer från organisationen gått runt på Visbys gator och skrikit nazistiska slagord som "sieg heil".

De misstänks nu för hets mot folkgrupp, samt ringa skadegörelse efter att Expressens valscen vandaliserats i samband med händelsen.

 

LÄS MER: Flera nazister anhållna i Almedalen