Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Ganska små misstag kan få konsekvenser"

<p>"Vi ser hur Ryssland fortsätter utvecklingen av sin militära förmåga genom allt mer kvalificerad övningsverksamhet. Vi kommer säkert att få se mer av detta i framtiden", säger Must-chefen Gunnar Karlson.<br></p>
Foto: Christian Örnberg
<p>"Vad vi kan konstatera är att det ju har hänt att Ryssland har använt sina stridskrafter på ett sätt som har medfört tydliga risker, illustrerat i våras till exempel när man med flyg flög över en amerikansk robotjagare på väldigt låg höjd. Att det var farligt tycker jag är odiskutabelt", säger Gunnar Karlson om Rysslands övning i våras.<br></p>
Foto: Alexander Zemlianichenko / AP TT NYHETSBYRÅN

Flera statsaktörer bygger just nu upp förmågan att via it-attacker skada eller slå ut viktiga samhällsfunktioner – som el- och telefonnät – i andra länder.

– Det handlar om att åstadkomma så mycket skada som möjligt med angrepp som kanske inte går att klarlägga var de kommer i från, säger chefen för den militära underrättelse- och säkerhetstjänsten, Gunnar Karlson.

Samtidigt berättar han också om hotet från Rysslands president Vladimir Putin.

Expressen möter chefen för Sveriges hemliga agenter ombord på fartyget HMS Carlskrona som just nu ligger i Visby hamn.

I en stor – och ovanligt öppenhjärtig – intervju berättar Gunnar Karlson om hoten mot Sverige, Rysslands aggression och arbetet med att identifiera risken för terroristattacker.

– Vi lever i en värld där det finns ett brett spektra av hot som vi både som land och försvarsmakt, och underrättelsetjänst, måste förhålla oss till. Och det gäller hela bredden, från vårt närområde till terroristhotet.

Hur oroad är du över Rysslands agerande?

– Jag brukar alltid säga att min orosnivå är en väldigt dålig indikator. Det är liksom inte mitt jobb att vara orolig, utan mitt jobb är att beskriva situationen och göra bedömningar av vad som kan hända. Det jag kan konstatera är att vi sedan några år tillbaka har en förhöjd nivå av militär verksamhet i vårt närområde. Jag skulle tro att det kommer att fortsätta på det sättet, och det i sig innebär bland annat en risk för incidenter som man inte helt kan bortse från.

Vad är det för incidenter du ser framför dig då?

– I första hand tror jag att risken finns vid flygövningar av olika slag eller vid aktiviteter i luften när flygplan från olika länder kommer nära varandra. Då kan ganska små misstag leda till allvarliga konsekvenser.

"Att det var farligt tycker jag är odiskutabelt"

Om vi stannar vid Rysslands agerande, hur skulle du beskriva det?

– Om vi tittar på vad Ryssland gör i vårt närområde kan vi konstatera att det är en del av en försvarsreform och ett agerande som gäller hela Ryssland, inte specifikt bara för vår del av världen. Vi ser hur Ryssland fortsätter utvecklingen av sin militära förmåga genom allt mer kvalificerad övningsverksamhet, beredskapsövningar och beredskapskontroller. Vi kommer säkert att få ser mer av detta i framtiden.

Anser du att Ryssland beter sig hotfullt eller aggressivt?

– Jag brukar undvika båda de orden. Aggressivt är ett ord som jag tycker tyder på någon slags psykologisk insikt som vi som underrättelsetjänst i alla fall inte har, att veta vilka känslor som ligger bakom någons agerande. Vad vi kan konstatera är att det ju har hänt att Ryssland har använt sina stridskrafter på ett sätt som har medfört tydliga risker, illustrerat i våras till exempel när man med flyg flög över en amerikansk robotjagare på väldigt låg höjd. Att det var farligt tycker jag är odiskutabelt, men jag undviker att använda psykologiserande termer.

Ni arbetar också med att identifiera risken för terroristattacker här på hemmaplan. Vad kan du säga om det arbetet?

– När det gäller terrorismhotet mot Sverige handlar vår roll om att som utrikesunderrättelsetjänst ge underlag i första hand till Säkerhetspolisen, om de organisationer som har avsikt och förmåga att skada Sverige, och om individer som kan ha avsikt och förmåga att skada Sverige. Vi arbetar då väldigt nära med framför allt Säkerhetspolisen.

Under Almedalsveckan fokuserar Must-chefen Gunnar Karlsson på så kallade cyberhot, ett annat av myndighetens viktigaste områden i dag.
Foto: Christian Örnberg

Fokuserar på cyberhot

Under Almedalsveckan fokuserar Must-chefen Gunnar Karlsson på så kallade cyberhot, ett annat av myndighetens viktigaste områden i dag.

– Jag tycker det är väldigt glädjande att det finns en ökad kunskap och förståelse brett i samhället om att it-säkerhet är en grundläggande förutsättning för att väldigt mycket annat ska fungera. Samhällsutvecklingen innebär att vi utnyttjar informationsteknologins möjligheter, och det ger ju fantastiska framsteg på många olika sätt. Men det medför också risker om man inte skyddar sig på ett bra sätt, konstaterar Gunnar Karlson, som också är militär säkerhetschef.

– I den rollen har jag också uppgiften att se till att försvarsmakten har ett tillfredställande skydd mot it-hot. Att förstå och beskriva hoten är en väldigt viktig uppgift för oss.

Vad är det för förmågor du har sett när det gäller just cyberhot då?

– Det är principiellt två förmågor som finns. Den ena är att gå in i it-nätverk och, enkelt uttryckt, stjäla information – alltså bedriva kvalificerad underrättelsetjänst på cyberarenan. Det är många aktörer som kan det och vi vet att vi är utsatta för den typen av underrättelseinhämtning här och nu. Det andra hotet handlar om att kunna angripa någons it-system och skada dem på olika sätt. Det vet vi också att det finns statsaktörer som bygger upp en förmåga att kunna göra.

Och då kan det handla om att till exempel slå ut elnät och telefonnät?

– Det handlar om att skada eller slå ut viktiga samhällsfunktioner, eller för all del viktiga militära funktioner – att åstadkomma så mycket skada som möjligt med angrepp som det kanske är svårt att klarlägga var de kommer i från.


För nyheter, festvimmel och senaste bilderna från Almedalen – följ vår bevakning här!

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.