Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fridolins skolplan

Skolexempel. Gustav Fridolins miljardsatsning ska göra Miljöpartiet populärt i skolvärlden. Foto: Sven Lindwall
Foto: Sven Lindwall

VISBY. Gustav Fridolins mål är att göra Miljöpartiet till det mest populära partiet bland lärare och elever.

Inför valet 2014 ska skolan vara de grönas viktigaste fråga vid sidan om miljön.

Expressen kan i dag avslöja att höjda lärarlöner och en upprustning av skolan är tunga poster i partiets höstbudget.

- Jämte klimatsatsningen på nya jobb är skolsatsningen den största satsningen vi gör, säger språkröret.

När Gustav Fridolin talar i Almedalen i dag står fokus på skolan och särskilt lärarnas situation. Ända sedan valrörelsen 2010 har MP velat flytta fram positionerna i skolfrågan.

Med folkskoleläraren Fridolin vid rodret har strategin fått ny tyngd internt. Expressen kan i dag avslöja att målet är att MP ska bli det mest populära partiet bland Sveriges lärare och elever.

- Skolan förtjänar ett parti. Nu handlar det om ett vägval, ska vi fortsätta med fler jobbskatteavdrag eller ska vi satsa på barnen? säger Gustav Fridolin.

Bjuder in facken

Till sin pressträff i dag har han bjudit in ordföranden för de två lärarfacken och två lärare. Det handlar både om en satsning på att rusta upp skolan och på att höja lärarnas status. Och då är höjda lärarlöner helt avgörande.

- När så många väljer bort läraryrket måste man börja med lönen. Det är den första åtgärden och grunden för att kunna göra mer, säger Fridolin.

Regeringens satsning på 2,3 miljarder för karriärtjänster för 10 000 lärare är för liten.

- Den summan är så låg att den motsvarar ungefär en kaffe i uppehållsrummet per lärare. De använder pengarna till skattesänkningar i stället.

2011 presenterade MP fem öronmärkta miljarder till kommunerna för en lärarstrategi som skulle höja lärarnas löner genom kompetensutveckling. Det förslaget ligger fast. Skolsatsningen blir en av partiets största utgiftsposter i den kommande höstbudgeten.

Lågt väljarförtroende

Trots satsningarna har väljarna lågt förtroende för MP i skolfrågan. Två procent tycker att de gröna har den bästa skolpolitiken jämfört med 21 procent för S och 17 procent för FP, enligt Novus. Genom att bli det största partiet bland de som jobbar i skolan hoppas Fridolin att förtroendet ska öka.

- Om läraren i dina barns klass är en engagerad politiker i Miljöpartiet inser du att vi har en riktig och genomtänkt skolpolitik, säger Fridolin.

Eva-Lis Sirén, ordförande i Lärarförbundet, välkomnar MP:s fokus på lärarlöner. Hon menar att staten är skyldig lärarna så mycket till följd av att lönerna halkade efter mellan 1970 och 1990.

- Miljöpartiet har identifierat att huvudfrågan för en bra skola handlar om att höja läraryrkets attraktivitet. Nu hoppas jag att andra partier följer efter, säger hon.

MP:s skolstrategi

Miljöpartiet ska fortsätta att prioritera frågor som är viktiga för de som verkar inom skolan.

Politiken ska tas fram i nära samarbete med de som verkar inom skolan.

Skolans aktörer ska bjudas in för att kommentera de förslag som Miljöpartiet presenterar.

Grön Ungdom ska ha ett aktivt kampanjarbete på skolor inom ramen för Miljöpartiets kampanj om 250 000 samtal med väljare inför valrörelsen 2014.

MP:s förslag för höjda lärarlöner

Kompetensutveckling för alla lärare där staten satsar upp till 5 000 kronor mot att arbetsgivaren avsätter samma belopp.

För att få del av lönehöjningen krävs lokala kollektivavtal mellan fack och arbetsgivare.

500 miljoner på lokala eller regionala kompetensutvecklingsinsatser.

20 000 lärare ska kunna bli "utvecklingslärare" eller lektorer. Även fritidspedagoger ska kunna bli utvecklingslärare.

FAKTA

"Summan i regeringens satsning är så låg att den motsvarar ungefär en kaffe i uppehållsrummet per lärare."

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.