Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Fridolin vill ändra lagen efter NMR:s nya polistillstånd

”En organisations frihet får inte utnyttjas för att begränsa andras demokratiska friheter”, säger Gustav Fridolin. Foto: LISA MATTISSON EXP
NMR:s tält i Almedalen 2017. Foto: SVEN LINDWALL

Nazisternas nya polistillstånd – som fått RFSL Ungdom att avsluta sin Almedalsverksamhet – får nu utbildningsministern och MP-språkröret Gustav Fridolin att reagera kraftigt.

Han vill ändra lagen:

– Det är inte en slump att NMR gång efter annan väljer att manifestera på ett sådant sätt att man begränsar andras möjligheter att ta del av demokratin, säger Fridolin till Expressen.

Expressen berättade i går att polisen gett nazistiska NMR nya tillstånd. Utöver att hålla torgmöte på Hamnplan i Visby mellan klockan 16 och 17 under torsdag, fredag och lördag har de fått tillstånd för så kallad allmän sammankomst på Södertorg dagtid under veckan från och med i dag, tisdag.

De nya tillstånden gäller mellan klockan 11 och 16 och direkt när beskedet kom så reagerade RFSL genom att överklaga tillstånden eftersom de håller till i en lokal vid Södertorg. RFSL Ungdom valde också att avsluta sin Almedalsverksamhet som en direkt konsekvens. 

På tisdagen kom beskedet från förvaltningsrätten att RFSL:s överklagan avslås. Det betyder att NMR fortsatt får hålla allmän sammankomst på Södertorg i veckan.

"Demokratins fiender"

Ministern och MP-språkröret Gustav Fridolin vill ändra lagen för att också värna andra gruppers rättigheter, som RFSL:s i det här fallet, när polisen fattar beslut om tillstånd.

– Vi sitter nu i samtal med de andra partierna om hur vi kan stärka demokratins skydd mot demokratins fiender. En viktig slutsats att dra av det som händer i Almedalen och det som tidigare hänt när nazister fått tillstånd att demonstrera nära synagogor är att en organisations frihet inte får utnyttjas för att begränsa andras demokratiska friheter. 

”Det är inte så att det kommer att övergå till RFSL att göra den juridiska prövningen, det är polis och domstol som gör det”, säger Gustav Fridolin. Foto: LISA MATTISSON EXP

Fridolin fortsätter:

– När man ger tillstånd till att manifestera på ett sånt sätt att människor inte vågar gå till synagogan eller i det här fallet att man som ung HBTQ-person inte vågar åka till Almedalen och vara i sin föreningslokal, då innebär det att nazisternas utnyttjande av friheter faktiskt begränsar andras friheter. 

 

LÄS MER: Allt om Almedalen 2018 

 

Om du fick som du ville, skulle det betyda att NMR inte fick tillstånd överhuvudtaget under Almedalsveckan eller är det just den här platsen de inte ska få vara på?

– Ett minsta grundläggande krav är att det sker en större prövning än vad som görs i dag av vad som blir konsekvenserna för andras friheter om den här gruppen får manifestera just här.

Skulle det betyda att andra organisationer har någon slags vetorätt för att hindra andra organisationer från att samlas?

– Nej, det är polisen som då får ett bredare uppdrag att göra en prövning av vad den här sammankomsten innebär för andras friheter. Det är inte så att det kommer att övergå till RFSL att göra den juridiska prövningen, det är polis och domstol som gör det. 

Positiv till M-ledarens förslag

Tidigare under Almedalsveckan mot M-ledaren Ulf Kristersson med ett förslag om att förbjuda deltagande i våldsbejakande organisationers verksamhet. Fridolin ställer sig positiv till tanken i resonemanget:

– I grunden är det han säger att den lagstiftning som vi nu tar fram och huvudsakligen diskuterar i förhållande till islamistisk extremism ska ju så klart gälla lika för alla våldsbejakande organisationer. Det delar jag. Sen kommer det  aldrig vara lätt att skriva lagstiftningen men den principiella ingången delar vi. 

Expressen har varit på plats på Södertorg från klockan 11 på tisdagen men en timme senare har nazisterna i NMR fortfarande inte dykt upp.

 

Missa inga nyheter från Almedalen – aktivera Expressens politik-pushar i din Expressen-app!

Här kan du anmäla dig till Almedalsbrevet – få Visbys snabbaste och bästa nyhetsbrev!