Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Fredrik hyllas – efter agerandet mot nazisten

Fredrik Pettersson från ABF ställde sig i vägen när Pär Öberg från nazistiska NMR skulle konfrontera en paneldeltagare.

Expressens fotograf Sven Lindwall fångade ögonblicket som nu sprids i sociala medier. 

När seminariet var slut närmade sig NMR-företrädaren Pär Öberg. Då ställde sig Fredrik Pettersson i vägen. Foto: SVEN LINDWALL

”Inga nazister på våra gator – men hur?” var titeln på seminariet som anordnades av ABF på måndagen. Med i panelen var antirasistiska aktivisten Showan Shattak som var nära att dö efter att ha misshandlats och knivskurits av nazister 2014.

Medlemmar ur nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, NMR, var på plats vid samtalet och filmade. När seminariet var slut närmade sig NMR-företrädaren Pär Öberg - på väg mot Showan. Fredrik Pettersson, som också satt i panelen, ställde sig då i vägen.

– Det blev lite stökigt och en av nazisterna kom fram för att konfrontera Showan. Då valde jag att ställa mig emellan, så att han inte skulle komma förbi, säger Fredrik Pettersson. 

Ställe sig i vägen för nazisten

Ögonblicket fångades av Expressens fotograf Sven Lindwall och bilden sprids nu snabbt i sociala medier. Fredrik Pettersson är överväldigad av alla hyllningar.

– Jag är glad om jag kan inspirera andra, men vad gjorde var inget märkvärdigt. Jag kände mig trygg och hade folk bakom mig, och jag är säker på att många andra hade gjort samma sak. Är man stor och stark måste man vara snäll. 

Facebook skriver Fredrik Pettersson vidare:

”En del av er skriver och undrar hur jag vågar stå upp, varför jag engagerar mig så här. Det finns många skäl. För att jag lovat mig själv att aldrig vika mig för nazister. För att människorna på plats runtomkring mig inspirerar mig att stå upp. För att jag måste.”

På Twitter har Showan Shattak delat bilden, och skriver:

”Tack till min vän och kamrat för ditt mod idag.”

https://twitter.com/jessicawsandber/status/1145679632856993792https://twitter.com/makthavare/status/1145977733815705605