Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Flera inom V vill utesluta Kakabaveh

Amineh Kakabaveh kräver en ursäkt från partiledningen.Foto: Maria Hansson
– Hon har lågt förtroende för oss och vi för henne, säger partisekreteraren Aron Etzler till Aftonbladet.Foto: Sven Lindwall

Flera personer inom Vänsterpartiet vill att riksdagsledamot Amineh Kakabaveh ska uteslutas från partiet, erfar Aftonbladet.

Det bland annat för hennes agerande då hon delade en högerextrem film.

Själv kräver hon en ursäkt från partiledningen – som nu vill ta in professionell samtalshjälp för att lösa krisen.

Hedersförtryck i förorter och kränkningar av kvinnors rättigheter har under en tid orsakat interna strider inom Vänsterpartiet. Kritik har riktats mot partiet, som svarade med att de bekämpar kvinnoförtryck överallt och inte bara i förorten. Däremot har partiet inte velat peka ut vissa religiösa grupper som värre än andra, skriver Aftonbladet.

En av kritikerna var Amineh Kakabaveh som i april 2016 delade hon en högerextrem film på Facebook där somalier målades upp som våldtäktsmän och tjuvar.

Vill ta in professionell hjälp

Kakabaveh tvingades senare att be om ursäkt. Hon blev även tvungen att ta en time-out från partiet.

Trots det fortsatte kritiken mot partiet.

Kakabaveh polisanmäldes och förtroendet för henne uppgavs vara lågt, både från partimedlemmar och från ett flertal organisationer, däribland Somaliska riksförbundet.

Nu vill V-ledningen ta in professionell hjälp för att lösa krisen, säger partisekreteraren Aron Etzler till Aftonbladet.

– Hon har lågt förtroende för oss och vi för henne, så mitt förslag har varit att vi ska ta in professionell hjälp så att vi kan ha ett riktigt samtal. Men hittills har hon inte velat ha det, säger han till tidningen.

"Trodde partiet skulle försvara mig"

Enligt källor till Aftonbladet är det ett växande missnöje inom partiet att Amineh Kakabaveh får vara kvar.

Kakabaveh själv berättar att hon utsatts för hat, trakasserier och svartmålning i sociala medier den senaste tiden.

– Jag trodde partiet skulle försvara mig, men det här pågår fortfarande. Jag vill att partiet ska gå ut och be mig om ursäkt och ta avstånd från hatet som riktats mot mig. Men där är vi inte ännu, säger hon till Aftonbladet.