Fem nazister anhållna i Almedalen i natt

Expressens vandaliserade valscen.
Foto: DANIEL INGMO
Nordiska motståndsrörelsen under en demonstration i Almedalen i veckan.
Foto: LISA MATTISSON
NMR i Almedalen 2018
Foto: LISA MATTISSON EXP

Fem nazister anhölls i Almedalen under natten mot lördagen, misstänkta för hets mot folkgrupp efter att bland annat ha skrikit "sieg heil".

– Vi har misstankar även mot ytterligare personer och det kan eventuellt bli aktuellt med fler gripanden under dagen, säger polisens presstalesperson Mats Eriksson.

Samtidigt bekräftar polisen att företrädare för NMR är misstänkta för att ha vandaliserat Expressens valscen i centrala Visby.

Polisen fick in larmet om nazisterna klockan 00.27. Flera inringare ska då ha hört av sig och larmat om ett 20-30-tal personer med koppling till nazistiska Nordiska motståndsrörelsen (NMR) på Visbys gator.

– En inringare hade gått efter ett 20-30 tal NMR:are. De har gått från hamnen upp till Donners plats, där ska de ha skrikit ”sieg heil” och ofredat några målsäganden, säger Patrik Romehed.

– Polispatrullerna var snabbt på plats och kunde gripa fem och identifiera ett ytterligare antal personer.

Under lördagsmorgonen har de fem männen, som är födda mellan 1989 och 1997, fått advokater förordnade. I domstolshandlingarna står: "Förundersökning har inletts avseende bl.a. hets mot folkgrupp Visby (bl.a. Donners plats)"

Samtidigt riktas misstankar mot ytterligare två NMR-anhängare efter nattens händelser, enligt Mats Eriksson, presstalesperson vid polisen. De personerna är identifierade, men inte frihetsberövade. 

Greps av polisen efter midnatt

De fem nazisterna greps klockan 00.40 natten mot lördagen. De anhölls av jouråklagare under natten mot lördagen.

Enligt Mats Eriksson, presstalesperson vid polisen, är de anhållna misstänkta för hets mot folkgrupp vid två tillfällen:

– Det har varit en folksamling som befunnit sig mellan Hamnplan och Donners plats. I grupp har de ha "heilat" och skrikit "sieg heil". 

De misstänks också, vid ett senare tillfälle, ha skrikit "sieg heil" åt fyra kvinnor, enligt vad ett vittne uppgett för polisen. 

Vittnesmål om vandalisering av Expressens scen

Polisen bekräftar också att de anhållna misstänks ha vandaliserat Expressens valscen. Vid valscenen, som ligger på vägen från hamnen till Donners plats, var inredningen under natten omkullvräkt. Ärendet utreds som ett misstänkt fall av ringa skadegörelse, enligt Mats Eriksson.

Inredningen vid Expressens valscen var omkullvält under natten.
Foto: Daniel Ingmo

Tidigare under morgonen utredde polisen om det fanns något samband mellan NMR-grupperingen och en skadegörelse på ett konstverk som skedde under natten.

Konstverket – en hög med skor – ska efterlikna ett fotografi som visar ett antal skor tillhörande judar i ett förintelseläger. Det är skapat av organisationen Make Equal och är en skarp markering mot Nordiska Motståndsrörelsen och organisationens närvaro under Almedalsveckan.

Nu meddelar polisen att man inte ser något samband.

– Efter att ha tittat på övervakningsfilmer kan vi med säkerhet säga att de individer som gått runt och skanderat inte ligger bakom skadegörelsen på konstprojektet, säger Mats Eriksson.

De tillhör inte NMR?

– Vi har inte identifierat dem ännu, men de tillhör med största sannolikhet inte den grupperingen, säger Eriksson.

"Misslyckande för polisen"

Expressens chefredaktör Thomas Mattsson ser allvarligt på att tidningens valscen har vandaliserats:

– Poliser har i natt uppgett för Expressen att det var nazister som vandaliserade hos vår valstuga. Det ska förstås inte kunna ske, jag utgår ifrån att polisen nu skärper bevakningen av centrala Visby, säger Thomas Mattsson och fortsätter:

– 20 till 30 nazister, alltså, enligt vittnen, och det bara cirka 100 meter från Wisby Hotell där så många samhällsbärande tjänstemän och politiker bor. Jag hoppas att vittnesmålen inte stämmer, och att NMR ej kunde attackera bland annat Expressen. Men tyvärr har vi i natt fått andra uppgifter och om, jag betonar ”om”, dessa stämmer är det ett misslyckande för polisen att nazister kan ge sig på en tidning.

Jonas Nordling, ordförande för Svenska journalistförbundet, säger:

– Alla försök att hindra journalister från att utföra sitt arbete måste fördömas av samhället, det vill säga varje ansvarsfull vuxen människa. Allt annat är kontraproduktivt, framför allt från ett medborgarperspektiv.

Polisen: "Det är ett allvarligt brott"

Polisen kan under lördagsmorgonen inte svara på huruvida man kommer att förstärka sin bevakning med anledning av nattens händelser.

Ser ni allvarligt på det som har hänt?

– Verkligen. Det är tre anmälningar, två avser hets mot folkgrupp, det ser vi absolut allvarligt på. Det är ett allvarligt brott, säger polisens presstalesperson Mats Eriksson.

Under årets upplaga av Almedalsveckan har NMR varit inblandade i en rad incidenter. Polisens insats har kritiserats för att man inte agerat kraftigare mot nazisterna.

– Vi har patruller som cirkulerar i staden nattetid och när vi fick samtalet var vi där på några minuter och kunde gripa fem personer, säger Mats Eriksson.

Eftersom de återkommande är inblandade i olika incidenter, varför punktmarkerar polisen inte NMR?

– Vi har få eller inga möjligheter att gripa personer för deras åsikters skull, säger Mats Eriksson och fortsätter:

– Vi agerar inte mot organisationer eller grupperingar. Vi agerar mot individer när brott har begåtts eller för att förebygga brott. Sedan tittar vi naturligtvis hela tiden på hur vi kan förbättra vårt arbete.

Thomas Mattsson: "Oacceptabelt"

Expressen har en lång historia av att granska NMR och dess ledargestalter.

 – Expressen grundades under Andra världskriget för att granska, och informera om, främlingsfientliga rörelser. NMR är en sådan kraft, men om det stämmer – som polisen uppger – att NMR i natt gav sig på Expressens valscen är det oacceptabelt, säger Thomas Mattsson, Expressens chefredaktör.

NMR har i samband med Expressens granskningar uttalat sig fientligt och hatiskt mot tidningen och dess medarbetare, bland annat genom att kalla tidningen för "fiendemedia".

– Bonniers agenda är att radera ut allt nationellt överhuvudtaget, framför allt krafter som vi då. Du är med i den agendan så du kan bara dra åt helvete, sa NMR:s presstalesman Pär Öberg till Expressens reporter i samband med en kartläggning av organisationens ledarnätverk.

Tumult under veckan

I onsdags kväll greps en person som senare anhölls, misstänkt för misshandel med hatbrottsmotiv. Journalisten och debattören Camilla Wagner hade då kommit i kontakt med Nordiska motståndsrörelsen i Almedalen.

Hon säger att personer med NMR-tröjor först stal den prideflagga som hon och hennes vänner höll i – och tacklade sedan omkull henne.

– Jag blev omkullknuffad av en man som kom springande.

Camilla tacklades omkull till marken.

Tumult uppstod också utanför Vänskapsförbundet Sverige-Israels tält i Almedalen under torsdagen, när nazisterna försökte veckla upp en banderoll. 

I samband med detta drogs en kvinna ner på marken.

– Jag hamnar på marken och de släpar mig och river i mina händer, berättar Christina Toledano Åsbrink.


LÄS ÄVEN: Hon visade pride-flagga för nazister – slogs till marken 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.