Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

EU-nämnden: EU mår bättre än ryktet säger

Foto: David Baas

Trots finanskris och bristande förtroende ser EU-anhängarna ljusglimtar.

– EU har stärkts. Vi har inte den statsfinansiella krisen som vi hade för ett år sen, säger Allan Widman, FP, riksdagsledamot och ordförande för EU-nämnden.

Europaparlamentet och EU-kommissionen har slagit upp ett tält nära Kallis i Visby och bjuder under hela Almedalsveckan in till seminarier om EU:s framtid. Premiärseminariet handlade om EU:s framtid och utmaningar i finanskrisens skugga.

– EU har lämnat akuten men är fortfarande i behov av medicin och vård, summerade Pierre Schellekens, chef för EU-kommissionen i Sverige.

Panelen - bland annat bestående av FP-politikern Allan Widman och S-politikern Marie Granlund - var överens om att den skriande ungdomsarbetslösheten är ett av de största problemen i EU.

– Ungdomsarbetslösheten varierar mellan åtta procent i Tyskland och 56 procent i Spanien. Sverige ligger nånstans mittemellan, säger Oscar Wåglund, FP, statssekreterare hos EU-minister Birgitta Ohlsson.

Panelen pekade bland annat på den senaste EU-satsningen mot ungdomsarbetslöshet - varav 350 miljoner kronor kommer Sverige till del. Från regeringens sida ser man däremot att problemet bäst angrips med friare rörlighet och projekt som Erasmus.

Under några minuter berördes också frågan om en kommande europeisk bankunion.

– Jag tror generellt sett att det behövs en bankunion, sa Marie Granlund, S.

Några EU-skeptiker fanns inte i panelen.