En anmälan om hets mot folkgrupp i Almedalen

Förundersökningen är åklagarledd och talet ska granskas.
En anmälan om hets mot folkgrupp har upprättats i samband med ett torgmöte i Almedalen.
Foto: ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN

VISBY. Polisen i Almedalen har upprättat en anmälan om hets mot folkgrupp efter Alternativ för Sveriges torgmöte på måndagen.

Förundersökningen är åklagarledd och talet ska granskas.

”Polisen ägnar sig åt politiska trakasserier”, skriver partiledaren Gustav Kasselstrand till Expressen.

Sammankomsten som anmälts av polisen tog plats vid 13-tiden på måndagen vid Donners plats i Visby. 

– Vi ska titta närmare på om det som sades i talet var hets mot folkgrupp, säger Carina Skagerlind, presstalesperson vid polisen.

Ärendet är åklagarlett och polisen är förtegen om vem eller vilka som det handlar om. Vid tidpunkten höll det högerpopulistiska partiet Alternativ för Sverige torgmöte på torget. 

Partiledaren Gustav Kasselstrand bekräftar för Expressen på tisdagskvällen att det är hans tal som har anmälts.

”I övrigt har vi inte fått reda på någonting alls om vad som skulle kunna vara hets mot folkgrupp. Fullständigt oseriös anmälan”, skriver han i ett meddelande.

Alternativ för Sverige anmälda av polis

Kasselstrand skriver att han inte vet vad i talet som skulle ha utgjort hets mot folkgrupp: 

”De har inte sagt någonting om det. Polisen ägnar sig åt politiska trakasserier.”

I ett inlägg på Twitter skriver Kasselstrand:

”Polisen har anmält mig för hets mot folkgrupp (!) efter att jag talat om återvandring på torgmötet i Visby igår. Sanslöst att denna lag överhuvudtaget existerar. Mig tystar de aldrig!”

”Diskussioner som varit hetsiga”

Även under tisdagen har händelser, som polisen fått information om, inträffat. Polisen skriver:

”Under tisdag den 2 juli kan konstateras att några situationer uppstått vid ett antal ställen i Visby/på allmänna sammankomster.”

– Det är några som har gått runt i dag och gått på möten. Det har inte anmälts någonting i dag men det har varit diskussioner som varit hetsiga, och där har vi dykt upp snabbt för att se om det begåtts några brott, men den bedömningen har vi inte gjort, säger Carina Skagerlind.

Är det kopplat till NMR?

– Polisen registrerar inte vilket parti eller organisation du tillhör, polisen ingriper mot individer och brott, och det har vi inte tvingats göra. Vad de som är i Almedalen för att diskutera – vilket är poängen med Almedalen – tillhör för parti eller organisation har jag ingen uppfattning om. Jag kan konstatera att det har pågått heta diskussioner på olika håll, och där har polisen varit på plats för att det inte ska bli hätskt eller brott ska begås.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.