Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Eliasson: Ojämlikheten kan hota demokratin

Intresset var stort för Expressens och Botkyrkabyggens samarrangemang i Expressens lounge i Almedalen på tisdagen.
Foto: LISA MATTISSON
Jan Eliasson under seminariet.
Foto: LISA MATTISSON

VISBY. Vad har FN:s Agenda 2030 gemensamt med allmännyttans engagemang i utsatta bostadsområden?

Mycket, om man frågar FN:s tidigare vice generalsekreterare Jan Eliasson.

– Att bygga upp arbetet hemma är egentligen en fredsinsats, säger han.

Intresset var stort för Expressens och Botkyrkabyggens samarrangemang i Expressens lounge i Almedalen på tisdagen. Jan Eliasson, tidigare vice generalsekreterare FN, var inbjuden för att tala om hur FN:s Agenda 2030 kan appliceras på allmännyttans engagemang i utsatta bostadsområden.

– I dagens värld kan vi inte skilja på det globala och lokala perspektivet, säger Eliasson.

– Den ökade polariseringen och ojämlikheten kan på sikt bli ett hot mot våra demokratier. Därför är det viktigt att de här målen i Agenda 2030 som jag var med och förhandlade fram också översätts lokalt. Det närmaste är hållbara städer, eftersom bostäder är en mänsklig rättighet. Att bygga upp arbetet hemma är egentligen en fredsinsats.

”Fantastiskt att se”

Chris Österlund, vd Botkyrkabyggen, berättar om ett projekt de driver:

– Vi erbjuder kvinnor i våra områden fast arbete med att städa och hålla snyggt i området. På så sätt får de en inkomst och bidrar till ökad trygghet. Deras engagemang är helt fantastiskt att se.

Ebba Östlin (S), kommunstyrelsens ordförande i Botkyrka:

– Vi har både stora utmaningar men också stora möjligheter. 99 procent av Botkyrkaborna är vanliga ”Svenssons”. De kriminella får inte sätta bilden av vår kommun. Där är arbetet tillsammans med Botkyrkabyggen jätteviktigt. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.