Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ebba Busch Thor tar KDU-ledaren i örat

Foto: LISA MATTISSON
Foto: Anna-Karin Nilsson

KD-ledaren Ebba Busch Thor tar Sara Skyttedal i örat.

Efter KDU-ordförandens debattartikel säger hennes partiledare:

– Jag vänder mig ganska starkt emot en del av hennes språkbruk, säger Ebba Busch Thor till Expressen.

Ebba Busch Thor möttes under onsdagsmorgonen - på Kristdemokraternas dag i Almedalen - av en debattartikel i Expressen från KDU-ledaren Sara Skyttedal. I artikeln - med rubriken "Dags för ett slut på godhetshyckleriet" - skriver Skyttedal om att göra "upp med den hycklande och dysfunktionella asylpolitiken" och att "migrationspolitiken och vårt asylsystem har havererat". Skyttedal tillägger:

"I stället påstås med moraliskt högtravande stämmer att asylrätten ska värnas, när det är just asylrätten som är del av problemet."

Skyttedal föreslår en totalreformering av asylsystemet som enligt KDU-ordföranden bör övergå till ett kvotflyktingssystem.

Ebba Busch Thor läste Sara Skyttedals debattartikel

Ebba Busch Thor fick under onsdagsmorgonen läsa på i Skyttedals artikel innan hon svarade på Expressens frågor:

– Jag vänder mig ganska starkt emot en del av hennes språkbruk i den här artikeln men hon lyfter en viktig fråga om att migrationskrisen är långt ifrån över och långt i från löst, säger Ebba Busch Thor och fortsätter:

– Vi behöver öka Sveriges andel av kvotflyktingar som vi tar inom ramen för UNHCR, eftersom det är de allra mest utsatta flyktingarna som blir kvar i Syrien och närområdet. Det är en viktig fråga som vi kommer att jobba vidare med.

När det gäller språkbruket, vad är det du reagerar på?

– Jag anser inte att vi bedriver ett hyckleri just nu utan vi har varit tydliga med att vi vidtagit en del åtgärder nu när vi röstade nej till förslaget att splittra familjer och ja till familjeåterförening i stället. Men vi röstade också ja till förslaget om tillfälliga uppehållstillstånd. Vi vet att det inte innebär att migrationskrisen är löst, utan att mer måste göras på plats i Syrien och närområdet för att stoppa folkmordet. Men vi måste också ha en tydlig laglig väg in i EU som är hållbar.

Ebba Busch Thors eget utspel under onsdagen handlar om ett asylprogram under sex månader för nyanlända flyktingar.

– Det går ut på att man redan under tiden som asylsökande ska erbjudas och förväntas ta del av svenskundervisning och samhällsorientering. Vad som gäller i Sverige, grundläggande värderingar och samhällskunskap. Den tredje delen är ett arbetskrav. Man förväntas bidra och stå till arbetsmarknadens förfogande, säger Busch Thor.

Ebba Busch Thor: Dagersättningen ska kunna bli nedsatt

Den som inte deltar i programmet kan få sin dagersättning nedsatt, enligt förslaget. Ebba Busch Thor vill i nuläget inte berätta vad förslaget kostar:

– Det är ett förslag som vi kommer att återkomma i detalj med finansiering i höst, men just nu har samhället en väldigt stor kostnad för att människor behöver gå på bidrag i tio, femton år i vissa fall. Det är också ett stort mänskligt lidande som bryter ned människors självkänsla och som gör att Sverige inte blir ett land av hopp och där man får en framtid.

Ebba Busch Thor har inte lyckats höja partiets opinionssiffror - som ligger under riksdagsspärren på fyra procent. KD-ledaren säger sig inte vara oroad:

– Nej, jag är inte det. Vi är mitt uppe i ett förnyelsearbete som är intensivt och helt nödvändigt att vi gör. Det kommer att ta tid innan vi är färdiga med det. Jag tror inte att vi fullt ut kommer att se vilket stöd och förtroende vi har förrän vi prövat det i en valrörelse.

I en artikel i Dagens Nyheter under onsdagen riktades kritik från ett antal tunga lokala KD-företrädare. Kritiken siktar in sig på partiets högergir - som inte gått hem hos väljarna. Kanske på grund av Moderaternas omprofilering under Anna Kinberg Batra.

Har det blivit för trångt på den kanten?

– Vi bedriver inte den sorten av kortsiktigt taktiserande och oppositionerande. Det vi gjort under det gångna året är att ge kristdemokratiska svar på samhällsutmaningar som vi inte adresserat förut.

Men den här kritiken - lyssnar du på den?

– Jag noterar vad som sägs, men kan lugna med att det pågår inte en högergir utan det pågår ett förnyelsearbete där vi ger kristdemokratiska svar på frågor som jag inte tycker att vare sig högern eller vänstern har monopol på, säger Ebba Busch Thor.