Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Busch Thors uppmaning till Sabuni: Bryt upp med Löfven

Ebba Busch Thor talar på lördagen i Almedalen.
Foto: SVEN LINDWALL
Foto: SVEN LINDWALL
Foto: LISA MATTISSON

VISBY. I tisdags lunchade hon med Jimmie Åkesson, och skapade därmed samtalsämnet som skulle dominera hela politikerveckan.

Och när Ebba Busch Thor talade på Almedalsscenen på lördagen vände hon sig direkt till den nya L-ledaren Nyamko Sabuni:

– Bryt upp! Du vet att Stefan Löfven inte är rätt man att leda Sverige. Det går att ge Sverige en ny regering redan i höst om man vill.

Trots att de inte ens var på plats i Almedalen då, har veckans stora politikhändelse handlat om lunchmötet mellan Ebba Busch Thor och Jimmie Åkesson. 

Under lördagen kritiserades mötet av ledamöter i KD:s partistyrelse. Men Busch Thor försvarar det historiska steget:

– Vi gav besked redan i mars att vi är beredda numera – i och med att C och L valde att samarbeta med Löfven – att föra samtal och också förhandla i viss mån med alla riksdagens partier, har hon sagt till Expressen.

Sveket som KD-ledaren upplevde från C och L blev också huvudtema i lördagens partiledartal. Busch Thor kallade sina forna allianskolleger ”svaga i köttet”, som valde Löfven trots löften om ett nytt ledarskap.

Hårt angrepp mot ”januaripartierna”

Gång på gång gick Ebba Busch Thor till hårt angrepp mot ”januaripartierna” i talet:

– Varje parti ska självfallet göra det som de tror är rätt. Problemet med januariöverenskommelsen är inte att partier samarbetar. Det är att avtalet inte bygger på några gemensamma värderingar. Det bygger på en banal basarhandel.

Som väntat fick sjukvården och konflikten stad-land också stort fokus. Till publikens jubel fick även finansminister Magdalena Andersson (S) svar på tal efter gårdagens sågning av Busch Thors ”nya feminism”.

– Vi behöver inte en elitfeminism – vi behöver en vardagsfeminism, säger KD-ledaren.

– Låt mig framföra en radikal tanke. Jämställdhet kanske inte ska vara att kvinnor gör karriär enligt en manlig norm – utan friheten att bryta denna norm? Att göra karriär på ett nytt sätt. Vi måste sluta ställa jobb och familj mot varandra. De flesta kvinnor vill kombinera arbete och familjeliv. Jämställdhet är friheten att själv forma sig ett gott liv.

Uppmaningen till Sabuni: ”Bryt med Löfven”

Avslutningsvis riktade sig Busch Thor till Liberalernas nya ledare, efter ett utspel om ”oanständiga” socialdemokrater som sysslar med ”brunsmetning”.

– När jag går av scenen kan jag rekommendera Socialdemokraterna att titta lite extra på min ryggtavla. Det är så en ryggrad ser ut, säger KD-ledaren.

– Nyamko Sabuni är en av de som förr fått gå rundor med vänsterns smutskastningsapparat. Jag vill rikta mig direkt till henne: Bryt upp! Du vet att Stefan Löfven inte är rätt man att leda Sverige. Det går att ge Sverige en ny regering redan i höst om man vill.

Både Annie Lööf och Nyamko Sabuni har sedan Åkesson-mötet gett Ebba Busch Thor ett ultimatum: Välj oss eller SD.

Men KD-ledaren tror inte att alliansen kommer återuppstå, trots att Sabuni vill hålla den dörren öppen.

– På nationell nivå ser jag inte att allianssamarbetet kan återuppstå på det sätt som fanns förut. Jag ser inte att man kan återfå det förtroendet hos väljarna, har Busch Thor sagt till Omni, i politikpodden ”Regeringen framför allt”.

Stämmer in om mångkultur

Tidigare under lördagen valde Ebba Busch Thor – liksom Ulf Kristersson tidigare under veckan – att backa upp Nyamko Sabuni efter hennes uppmärksammade utspel om mångkultur.

Visionen om det mångkulturella samhället måste begravas, sade Sabuni i intervjun med Expressens Tomas Nordenskiöld. Nu svarar Ebba Busch Thor i en debattartikel i Aftonbladet:

”Mångkulturalismen som politiskt projekt är mogen för slutförvaring.”

– Det måste stoppas, säger Ebba Busch Thor till Expressen.

EXPRESSENS KARIN OLSSONS RETORIKBETYG PÅ TALET

Ebba Busch Thor står inte bakom något pult - utan direkt framför publiken. Det ger en särskild kontakt och det är en sann oppositionspolitiker som hörs. Konfliktnivån är lika hög som när Jonas Sjöstedt talade, men från motsatta hållet. Busch Thor profilerar sig denna kväll hårt åt det konservativa hållet. 

KD-ledaren stormtrivs uppenbart på scen och hon har hundra procent självförtroende i röst och kroppsspråk. Tempot är varierat och det blir faktiskt aldrig tråkigt. Det är ovanligt i dessa tal.

Tre korta

VM-hyllningen 

”Innan jag ska komma till något av det jag hade tänkt säga: SVERIGE HAR TAGIT VM-BRONS!”, vrålade Ebba Busch Thor till publikens jubel. ”Vilken insats damerna har gjort! Sverige har följt er med stolthet. Stort grattis, ni har skrivit fotbollshistoria”, fortsatte KD-ledaren.


Publiken

Efter en solig dag började små regndroppar falla precis när Kristdemokraternas partiledare skulle inleda sitt tal. Trots näst sista dagen på Almedalsveckan hade Ebba Busch Thor en relativt stor publik under sitt tal, som följde en vecka med flera uppmärksammade utspel. KD-ledaren trotsade kylan och klev ut på scen i en kortärmad klänning, men valde mitt under talet att sätta på sig en jacka. ”Det är lite kyligt”, medgav hon.


Retoriken

Ebba Busch Thor har i flera debatter använt sig av populärkulturella referenser, och lördagen var inget undantag. Hon målade upp en bild av regeringsuppgörelsen med hjälp av Hasse Alfredssons barnvisa:

”S, C, L och Mp satte sig ner och lekte: 'ska vi byta reformer med varann'. Marknadshyra mot ministerpost. Ministerpost mot grön skattepropp.  Grön skattepropp mot ett kunskapslyft. Till sist var alla nöjda med sin lilla hög.”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.