Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ebba Busch Thor svarar Skyttedal: "Förstår inte"

Ebba Busch Thor förstår inte vad Sara Skyttedal menar med sin kritik: "Vi utmanar regeringen ganska kraftigt."Foto: Lisa Mattisson
Sara Skyttedal vill se mer radikala förslag från KD.Foto: ANNA-KARIN NILSSON

KD-profilen Sara Skyttedal riktar skarp kritik mot sitt parti, i en debattartikel i Expressen.

Hon tycker att KD ägnar sig åt perifera förslag och är systembevarande.

KD-ledaren Ebba Busch Thor ställer sig frågande till kritiken:

– Jag förstår faktiskt inte vad hon menar, säger Busch Thor.

Torsdagen är Kristdemokraternas dag i under politikerveckan i Almedalen. När Ebba Busch Thor vaknade i morse möttes hon av en skarpt kritisk debattartikel från förra KDU-ledaren Sara Skyttedal, som i dag är kommunalråd i Linköping. 

I debattartikeln pekar Skyttedal ut sitt eget parti som alltför systembevarande. Hon menar också att partiet ägnar sig åt perifera frågor i stället för att ta sig an större, mer genomgående förändringar av samhället.

 

LÄS MER: Ebba Busch Thor om bråket med Annie Lööf

Bemöter interna kritiken

Ebba Busch Thor säger om Skyttedals kritik:

– Jag förstår faktiskt inte vad hon menar med att vi är systembevarande. Vi utmanar regeringen ganska kraftigt kring välfärden inte minst. Vad är det välfärden ska stå för? I dag är det många som tvivlar på att polisen kommer när man ringer, många får vänta länge på operationer och många äldre får inte plats på vårdboende den dagen man behöver det. Där menar vi att man måste prioritera välfärdens kärna och vara beredd att prioritera bort annat och det är i grunden ganska radikalt.

Skyttedal menar att ni ägnar er åt perifera förslag

– Att vilja ha 10 000 fler poliser de kommande åren, att slopa pensionärsskatten - det är kraftfulla och viktiga förslag, säger Ebba Busch Thor.

Sara Skyttedal skriver i debattartikeln att KD:s förslag är perifera – Ebba Busch Thor säger att partiet har "kraftfulla och viktiga förslag."Foto: Lisa Mattisson

Sara Skyttedal vill att Kristdemokraterna utmanar den svenska modellen på arbetsmarknaden, som bland annat innebär att arbetsmarknadens parter gör upp om exempelvis lönebildning, och att partiet föreslår en rejäl skattereform där skatt på arbete inte är den primära skattebasen. Om det första förslaget säger Ebba Busch Thor:

– Vi utmanar regeringen i frågan om den svenska modellen. Så som Socialdemokraterna tolkar den så innebär den att utanförskapet växer. Kommer inte parterna överens om sänkta ingångslöner, till exempel, för nyanlända då är vi beredda att gå fram med introduktionsanställningar som skulle kunna möjliggöra lägre ingångslöner.

LÄS MER: L starkt upp i striden – krissiffror för KD och M 

Busch Thor: "Regeringens välfärdssvek"

Ebba Busch Thor säger att hennes tal på torsdagskvällen kommer att handla om regeringens "välfärdssvek" och det egna partiets "välfärdslöfte". Ett bekymmer för KD-ledaren är partiets låga opinionssiffror som i mätning efter mätning legat under riksdagsspärren på fyra procent.

Om Kristdemokraterna inte finns kvar i riksdagen efter valet nästa år, vad gör du då?

– Det är en helt irrelevant fråga för vi kommer att finnas kvar i riksdagen efter nästa val. Vi ska förtjäna ett högre förtroende och det vilar ett stort ansvar på mig att vi gör det, säger Ebba Busch Thor.