Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ebba Busch Thor: Alliansen kommer inte återuppstå

Ebba Busch Thor pratar i Almedalen
Ebba Busch Thor är redo att samarbeta med SD.
Foto: OLLE SPORRONG
Ebba Busch Thor och Jimmie Åkesson träffades i ett möte på tisdagen.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

Alliansen kommer inte att återuppstå – och med det är Ebba Busch Thor redo att förhandla med SD.

Det uppger Kristdemokraternas partiledare i en intervju med Omnis politikpodd ”Regeringen framför allt”. 

– Jag är beredd att ta stöd av Sverigedemokraterna, säger Ebba Busch Thor i podden.

I Omnis politikpodd ”Regeringen framför allt” pratar KD:s partiledare om läget på den politiska spelplanen.

Där lyfter Ebba Busch Thor att hon inte tror att alliansen kommer att återuppstå på nationell nivå och bli som den tidigare har varit.

– På nationell nivå ser jag inte att Allianssamarbetet kan återuppstå på det sätt som fanns förut, jag ser inte att man kan återfå det förtroendet hos väljarna, säger KD-ledaren till Omni.

Samtidigt uppger Ebba Busch Thor att hon är beredd att förhandla och söka stöd hos Sverigedemokrater framöver. 

– Jag är beredd att ta stöd av Sverigedemokraterna, jag är beredd att sitta ner och samtala och förhandla med Sverigedemokraterna, säger Ebba Busch Thor till Omni.

KD redo att samarbeta med SD

Senast i tisdags möttes Ebba Busch Thor och Jimmie Åkesson för ett möte i riksdagshuset i Stockholm, vilket Expressen rapporterade. 

Det var den första gången som en annan partiledare suttit i diskussioner med Sverigedemokraterna om politiska lösningar på samhällsproblem.

Efteråt kommenterade KD-ledaren mötet via sin Facebook.

Idag har jag ätit lunch med Jimmie Åkesson och hans stabschef för att diskutera ett antal politiska frågor. Vi representerar olika partier med olika bakgrund och olika ideologisk utgångspunkt. Men i flera frågor finns goda förutsättningar för gemensamt agerande. De frågor vi berört är framförallt sjukvården och energipolitiken men även den kommande parlamentariska utredningen om migration.”

Kritisk mot konservativt block

Även i intervjun med Omni påtalar Ebba Busch Thor att det finns en ideologisk skillnad mellan Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna. Bland annat är hon kritisk till Jimmie Åkessons idé om ett konservativt block där SD, KD och M skulle ingå. Det eftersom hon aldrig har hört SD-ledaren beskriva sitt parti som klassiskt konservativt.

– Per definition faller det på sin egen orimlighet att bilda ett konservativt block utan att vara ett konservativt parti själv och att också dra med partier som inte bara är konservativa i en sådan rubricering. Jag har i stället en annan ingång, jag ser det snarare som att blocken har upplösts i Sverige, säger Ebba Busch Thor till omni.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.