Riksdagsledamoten Caroline Szyber först in i Expressens "Sitt med Dawit"-cell. Foto: Cornelia Nordström
Riksdagsledamoten Caroline Szyber först in i Expressens "Sitt med Dawit"-cell. Foto: Cornelia Nordström

"Det var de längsta minuterna i mitt liv"

Publicerad

Klockan 14.15 vreds nyckeln om till "Sitt med Dawit"-cellen.

Först in i det kompakta mörkret var riksdagsledamoten Caroline Szyber, KD.

– Det var de längsta minuterna i mitt liv, säger hon.

I över elva år har Dawit Isaak suttit fängslad i Eritrea utan rättegång. Hans brott var att starta en regimkritisk tidning.

Han sitter inspärrad i en isoleringscell i det ökända Eiraeiro-fängelset. Han bor i en liten cell och enligt flera rapporter nekas han nödvändig sjukvård.

Klockan 14.15 vreds nyckeln om till "Sitt med Dawit"-cellen i Visby, där makthavare får möjlighet att känna hur det är att leva som den fängslade journalisten.

Kontrasten mellan det strålande Visbyvädret och mörkret inne i den platsbyggda cellen var enorm när riksdagsledamoten Caroline Szyber, KD, som första person intog stolen för att inleda sina 15 minuter för Dawit Isaak.

Szyber är med i det parlamentariska nätverk som jobbar för Dawits frigivning.

– Det var de längsta minuterna i mitt liv och man kände sig verkligen bortglömd. Jag tror mer än någonsin att Dawit behöver ett besök, säger hon.

Precis innan hon klev in hälsade hon att hon hoppades få se Carl Bildt inta samma stol.

– Jag vill se Carl Bildt i cellen, jag tror att det görs mycket i tyst diplomati men det krävs mer. 15 minuter kan nog påverka mycket och Sverige måste göra sin röst hörd, säger Szyber.

150 personer är hittills anmälda att sitta i cellen, en av dem är journalisten Sofia Mirjamsdotter som kommer att spendera söndagsnatten i cellen.

– Att vara inlåst i tio timmar är så klart inte särskilt kul, men om det på något sätt kan hjälpa Dawit Isaak är det klart att det är värt det, säger hon.

Bakom kampanjen #sittmeddawit står Författarförbundet, Journalistförbundet, Publicistklubben, Reportrar utan gränser, Svenska PEN, Sveriges Tidskrifter, Utgivarna, Stödkommittén Free Dawit och Expressen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag

Senaste nytt
MEST LÄST I DAG