Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

"Det var de längsta minuterna i mitt liv"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Riksdagsledamoten Caroline Szyber först in i Expressens "Sitt med Dawit"-cell.
Foto: Cornelia Nordström

Klockan 14.15 vreds nyckeln om till "Sitt med Dawit"-cellen.

Först in i det kompakta mörkret var riksdagsledamoten Caroline Szyber, KD.

– Det var de längsta minuterna i mitt liv, säger hon.

I över elva år har Dawit Isaak suttit fängslad i Eritrea utan rättegång. Hans brott var att starta en regimkritisk tidning.

Han sitter inspärrad i en isoleringscell i det ökända Eiraeiro-fängelset. Han bor i en liten cell och enligt flera rapporter nekas han nödvändig sjukvård.

Klockan 14.15 vreds nyckeln om till "Sitt med Dawit"-cellen i Visby, där makthavare får möjlighet att känna hur det är att leva som den fängslade journalisten.

Kontrasten mellan det strålande Visbyvädret och mörkret inne i den platsbyggda cellen var enorm när riksdagsledamoten Caroline Szyber, KD, som första person intog stolen för att inleda sina 15 minuter för Dawit Isaak.

Szyber är med i det parlamentariska nätverk som jobbar för Dawits frigivning.

– Det var de längsta minuterna i mitt liv och man kände sig verkligen bortglömd. Jag tror mer än någonsin att Dawit behöver ett besök, säger hon.

Precis innan hon klev in hälsade hon att hon hoppades få se Carl Bildt inta samma stol.

– Jag vill se Carl Bildt i cellen, jag tror att det görs mycket i tyst diplomati men det krävs mer. 15 minuter kan nog påverka mycket och Sverige måste göra sin röst hörd, säger Szyber.

150 personer är hittills anmälda att sitta i cellen, en av dem är journalisten Sofia Mirjamsdotter som kommer att spendera söndagsnatten i cellen.

– Att vara inlåst i tio timmar är så klart inte särskilt kul, men om det på något sätt kan hjälpa Dawit Isaak är det klart att det är värt det, säger hon.

Bakom kampanjen #sittmeddawit står Författarförbundet, Journalistförbundet, Publicistklubben, Reportrar utan gränser, Svenska PEN, Sveriges Tidskrifter, Utgivarna, Stödkommittén Free Dawit och Expressen.

FAKTA

Foto: Cornelia Nordström
Cellen ställs upp på Wisby Strand och är 2x3 meter i golvyta och 2,20 meter i takhöjd. Är något ljudisolerad för att skapa en känsla av avskildhet. Det kommer att finnas luftspalt vid taket samt titthål för ljusinsläpp. Använd hashtaggen #sittmeddawit i sociala medier.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.